Telewizor do 3,5

marcin338

New member
Witam ! Przymierzam się do zakupu nowego TV, ale ilość produktów dostępnych na rynku zmusza mnie do zwrócenia się o poradę na forum. Liczę na Waszą szybką pomoc. Dokonałem już wstępnego wyboru:
LG42LM670s( jest w promocji z kamera 3d w media expert, ale to raczej bez znaczenia), Samsung UE40ES6800, Sony EX750 i Philips 46PFL5507

1. Odległość od ekranu? 3,5m-3,8m
2. Jak słońce świeci w pokoju? Okno 1,5m przed telewizorem, z boku (korzystam z rolet)
3. Jak duży jest pokój:5x3,2m
4. Preferowana technologia: LED
5. Jaki masz obecnie telewizor? CRT 29"
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? Filmy(AXN,HBO), Sport(Polsat Sport, Eurosport)
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: I za dnia i wieczorem
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? małe światło
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? raczej ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa? obojętnie
11. Preferowana wielkość telewizora? 42"
12. Preferowana marka? Podoba mi się LG :p
13. Czego nie lubisz w telewizorach? rozmyty,blady obraz
14. Jakie urządzenia będą podłączone? dekoder
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 90%TV i 10%filmy z DVD,USB
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? na wprost chociaż może się zdarzyć z kątów
17. Czy ważne jest wifi? Tak
19. Czy chcesz serfować w Internecie z poziomu telewizora? myślę, że nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? obecność nie zaszkodzi
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? tak
22. Ma mieć 3D? tak
23. Ma mieć slot na karty SD? nie
24. Ma mieć tuner DVB-S? obojętnie
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? laptopa hdmi, pendrive usb
26. Jaki masz sygnał? Cyfrowa kablówka, zmiana na Cyfrowy Polsat prawdopodobna w najbliższym terminie
28. Ma stać czy wisieć? Stać
29. Rozdzielczość: Full HD
30. Na czym najbardziej Ci zależy: Jakość wyświetlanego obrazu(dobre skalowanie SD), przyzwoicie wyglądające 3d
31. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 10h
32. Sugerowana cena? do 3400ł, +/- 100zł

Dzięki za pomoc !!

Ostatnia edycja:

sirmike1

New member
Witam,

Ja tez jestem w trakcie wyboru odpowiedniego tv.
Tez biorę pod uwagę modele które wymieniłeś...ale po czytaniu tego forum kilka spraw już wiem.
Co do Sasmunga....bardzo multimedialny, czyta praktycznie wszystko z usb, mozna nawet podlączyc normalną klawiature czy myszke i korzystac dośc wygodnie z otwartej przegladarki...ale to ma byc przede wszystkim tv...a tu jesli chodzi o obraz zdania sa podzielone. Ztego co czytałem ma problemy z cloudingiem (wyraźniejsze niż inne tv), czerń nie jest taka jaka powinna być
Sony - sam się nad nim zastanawiam. Ale ma irytujące ograniczenia. Nie czyta z usb czy dysku plików mkv (jedynie przez dlna), obsługuje tylko fat32 i exFat - brak NTFS. Ma również otwarta przeglądarkę ale dośc wolną z tego co czytałem, ponadto nie podłączysz do niego normalnej klawiatury czy myszki. Ale dostęp do internetowych zasobów taka sama jak w sasmungu - ipla, tvn, skype, twitter, youtube. Natomiast jeśli chodzi o jakość obrazu (bo to w sumie jest najważniejsze) podobno lepsza od samsunga - o wiele mniejszy clouding, lepsza czerń. Póki co to mój faworyt mimo wielu niedociągnięć.
Wspomniany Philips - też o nim myślałem. Ale po przeczytaniu wielu postów na tym forum - jego uzytkownicy też zwracają uwagę na mankamenty. Wolne działanie tv (przełączanie programów, wolne menu), podobno słaby montaż, funkcje internetowe też nie najlepsze. Ale wszystkie te opinie warto by na własnej skórze potwierdzic lub zaprzeczyć.
Sam się przekonałem że wybór tv w obecnych czasach nie jest wcale łatwy

Karpaj

New member
Bez reklam
Jeśli "podoba" Ci się LG, to równie dobrze możesz się zainteresować Toshibą 42VL963 (wygląd bardzo podobny, ale lepszy procesor graficzny, paleta barw i kontrast, przy gorszych multimediach i braku wi-fi). Cenowo wyjdzie taniej niż LG :)
Ew. z tych które wymieniłeś, według mnie najlepszym wyborem będzie Sony HX750

Do góry