Telewizor do 2000zł (39-40)

hrynio

New member
Witam serdecznie miłośników telewizorów. Proszę o pomoc w doborze sprzętu, gdyż jestem w tej dziedzinie amatorem :)

Zależy mi na jak najlepszej jakości obrazu w cenie maksymalnie do 2000zł, telewizor 39-40 cali. Nie zależy mi na smart TV, wifi i innych takich. Telewizor będzie podłączony pod komputer wiec filmy będą lecieć z komputera.

Tym mniej wydam na niego tym lepiej. Jakość obrazu w filmach puszczanych z komputera i grach (konsola ps3) jest dla mnie najwyższym priorytetem.

Na drugim miejscu stoi wejście usb z odtwarzaniem filmów formatu mkv, a następnie bajery typu wifi, smart. Ale mogę się bez tego obejść jeśli jakość obrazu będzie taka sama a cena o parę stów na przykład niżej.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor --
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora -- ok 2-3m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem -- 1, 2 – na wprost lóżka, do gier ustawiana kanapa, wtedy do 5 osób
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu -- głownie na wprost lecz przy większej liczbie osób również odrobinę z boku boku.
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć --- raczej wisieć, chyba ze znajdę tańszy i praktyczniejszy stojak (ważna dobra wysokość- np. regulowana)
6.Jak słońce świeci w pokoju -- z boku, nie bezpośrednio, mam żaluzje i jeszcze zasłonę kupię więc to nie problem
7.Jaki masz obecnie telewizor – Samsung 2333hd (monitor z tunerem). +2 inne telewizory średniej jakości (sprawdzę dokładnie modele jutro i edytuje topic)
8.Co chcemy aby telewizor posiadał – jak najlepszą jakość obrazu
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora – może dekoder nc+, ale mało prawdopodobne
10.Jakie urządzenia – komputer a do komputera głośniki 5.1
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor - ok 5
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą -- nie mam pojęcia.
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej -- seriale, filmy
14.Czy zamierzasz serfować po internecie -- nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? – 30% ( tylko jak podłączę konsole, może od czasu do czasu cos z komputera)
16.Preferencje co do marki - nie
17.Preferencje co do wielkości - 39-40
18.Co Cię denerwuje w telewizorach – kąt widzenia pionowy w pierwszej kolejności a potem poziomy choć teraz będę leżał na wprost. 2-3m od telewizora.
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień - wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2000zł ( ale liczę, że wydam wiele mniej jeśli to możliwe, ale jak pisałem wyżej, najważniejsza jakość obrazu)
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? - nie

hrynio

New member
Całkiem ciekawe propozycje :) dziękuje.

Drogą eliminacje wykluczyłem Toshibe, cena przyzwoita ale po co mi 3d? obstawiam ze jest dość słabe i jedyne co robi to psuje wzrok.

Panasonic wyglada na niezły kombajn, gdybym nie miał kasy na 42 mógłbym kupic 39. Ale nie wiem czy wi-fi jest mi tak bardzo potrzebne, droga kablowa i bezpośrednia odnosi większe efekty i chyba wyjdzie mi taniej niż dopłata do wifi w telewizorze.

Philipsa nie udalo mi sie znaleść jeszcze, ani ceny ani specyfikacji.

Z modeli, które mi podałeś wygrywa Sharp, ma wystarczająco tyle ile potrzebuje i nic więcej :) tylko zastanawia mnie jedno czy jakość obrazu jest porównywalna z Panasonicem? Który oferuje lepszy obraz, czy to kwestia gustu ?
No i nie mogłem znaleźć nigdzie ceny czy to znaczy że dopiero wchodzi na rynek ? Jeśli tak to czy ktoś może jest w stanie mi powiedzieć jaka jest przepuszczalna data wejścia w życie tego/tych telewizorów. Prawdopodobnie uda mi się znaleźć odpowiedzi na te pytania ale zajmie mi to dużo dłużej niż wam, więc jeśli ktoś posiada takie informacje to byłym wdzięczny za podzielenie się nimi. Dziękuje za wszelką pomoc :)

hrynio

New member
Chciałym jeszcze raz odświerzyc temat, wstrzymałem się z kupnem aż do teraz i mam dylemat między modalami Panasonic TX-42AS600E , samsung UE40H6400 i Sony KDL-40W605B.

W sklepie polecano mi Sony, ze wzgledu rowniez na konsole, mnie zależy głownie na jakości obrazu, więc prosze o pomoc który model najlepiej wybrać.

Do góry