telewizor do 1500zł

webtrax

New member
Witam, mam znaleźć dla rodziców jakiś telewizor. Niestety budżet jest dość mały bo tylko 1500zł (+-200zł).
Jakie masz warunki? - pokoj ok:20m2
jaki sygnał ? - na chwilę obecną sygnał ze zwykłej anteny (siatki) a już niedługo dekoder (prawdopodobnie tv n)
jaka odległość od ekranu ? - 1,5-2,5m
Preferowana wielkość matrycy - 32"-37"
jaka klasa cenowa? - 1500zł (+-200zł)
Jaki rodzaj TV(LCD/Plazma)- brak preferencji
Marka- Panasonic, Samsung,
więcej oglądasz w dzień czy w nocy? - popołudnia i wieczory
jakie masz nasłonecznienie pokoju ? - okno po stronie wschodniej (latem rano troszkę świeci a tak to cały dzień raczej mało światła wpada)
ile osób zasiada przed telewizorem? - 2-4
Jaki masz ulubiony program? - popularnonaukowe (discavery), sportowe
jaki masz telewizor? - kineskopowy, bardzo stary funai
Ma stać czy wisieć? - raczej stać
Czego oczekujesz od telewizora ? - ma działać, wzrok ma się nie męczyć, obraz dobrej jakości, podobno ważne, żeby miał mpeg-4, ale ja się nie znam.

Myślałem nad samsung LE32B450 i panasonic tx-p37c10y (troszkę przekracza budżet, ale może na święta będą w promocji;) ), jednakże może podsuniecie mi coś innego wartego uwagi. Poza tym zauważyłem, że poleca się plazmy tam gdzie nie ma słońca, ale dlaczego 37" o rozdzielczości 1024x720 ma być lepsze np. od 32" o rozdzielczości 1366x768przecież chyba lepiej jak jest większa rozdzielczość, chyba, że się mylę. Czy czasem nie jest tak, że plazma będzie miała kiepską jakość obrazu przy tak małej rozdzielczości?
Z góry dziękuję za rozwianie wszelkich moich wątpliwości.

Do góry