Telewizor bez zbędnych bajerów 48'' do 2000 zł

luk984

New member
Witam

Panowie potrzebuje pomocy przy wyborze TV. Poszukuje TV bez zbędnych bajerów typu Smart TV, 3D itd. Planuje kupić "goły telewizor" około 48'' i dokupić do niego Android Box (typu Minix) - uważam to za lepsze rozwiązanie niż okrojone i zamulające Smart'y. Pytanie czy są na rynku modele, które kosztem dodatków oferują dobrą matryce w cenie do 2000 zł? Ewentualnie ile trzeba dorzucić, żeby nie rozczarować się po zakupie? TV głównie do sportu, trochę filmów oraz do podłączenia Android Box / komputer. Z góry dziękuje za pomoc :)

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? do 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Nie bezpośrednio na TV, od boku
7. Jaki masz obecnie telewizor ? chwilowo nie posiadam
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? przede wszystkim dobry obraz do sportu,
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD + Android Box
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Android Box, komputer
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-5h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Bez różnicy
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Piłka nożna
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak, przez Android Box
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? tak, 15%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? okolice 48''
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Brak
19. Preferencje co do marki ? Do tej pory w rodzinie funkcjonowały Samsungi ale nie nastawiam się na konkretną markę
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Jak pisałem bez zbędnych bajerów

luk984

New member
Philips 49 puh 4900 dobrze upscaluje obraz .

Między innymi zastanawiałem się właśnie nad tym modelem. Opinii na necie jest mało dla tego sprzętu. Może ktoś z forumowiczów ma użwya tego modelu ?

Ewentualnie ktoś może ma jakieś inne kontrpropozycje w temacie ?

brodacz

Active member
Bez reklam
Bez urazy ale 48" za 2000 to na 100 % będzie bez bajerów. To zawsze będzie wybór pomiędzy mniej słabym. I tu podtrzymuję, że w Filu obrać wybitny nie jest ale przynajmniej dobrze skalowalny, czym wyprzedza konkurencję. A 4k też w niektórych sytuacjach może się przydać.

luk984

New member
Nie upieram się również, że granica 2000 zł jest nieprzekraczalna. Generalnie chodzi o to, żeby osiągnąć sensowny kompromis między ceną i jakością. Bajery są całkowicie zbędne i szkoda za nie płacić skoro przewiduje dokupić do TV Android Box'a. Pytanie czy bez Smart są jeszcze na rynku TV z dobrą matrycą i parametrami (nie oczekuje też cudów bo na cudowny obraz to trzeba pewnie wydać koło 5 tysięcy)?

Pytanie co innego jeśli nie zaproponowany Phillips ? Jest ktoś kto ma/miał ten TV i może się o nim wypowiedzieć ?

Powiem szczerze na telewizorach się nie znam dlatego proszę was o pomoc. :)

uwencjusz

New member
Zastanawiałem się czy nie założyć nowego wątku ale że została tu poruszana sprawa
Android BOX więc tak za przeproszeniem autora wątku pozwolę się podpytać

Też w najbliższym czasie zamierzam kupić TV i właśnie zastanawiam się co jest bardziej opłacalne/funkcjonalne.. czy tańszy TV bez bajerów + Android Box czy też Android TV. Ktoś miał z tym styczność i potrafi się wypowiedzieć w tej kwestii? Chodzi też o porównanie wydajności procesorów w TV do tych w Android Box, kwestia pamięci itp. Jak Wy to widzicie?

markov10

New member
Sprawa jest taka, ze ciezko o dobry TV stricte bez bajerow - kazdy to przeciez pakuje. Co najwyzej kupic mozna taki, w ktorym ten smart lezy i sie do niczego nie nadaje (np. TCL) i tyle.

Nie wiem jakie sa ceny androix box i jakie mialoby to miec zastosowanie, ale wolalbym HTPC albo RPI z kodi.

luk984

New member
A co powiecie o modelu LG 49UF675 ? Warto dopłacać ?

UPDATE:

Byłem dziś ocenić na żywo Phillipsa i LG - nie wiem czy jest to wina ustawień w trybie sprzedaży ale Phillips wypadał blado na tle LG (ciemniejszy obraz, mniejsza ostrość obrazu). Trzeba przyznać, że różnica cenowa pomiędzy nimi też mała nie jest (500 zł to prawie koszt dobrego Android Box'a). Czy ktoś może coś więcej napisać na temat modelu LG ? Może rzeczywiście warto do niego dopłacić ?

Druga kwestia jest taka, że może warto poszukać jakiegoś modelu w Full HD ? Słyszałem, że można osiągnąć lepszą jakość na dobrym FHD niż na przeciętnym 4K.

Reasumując - proszę o sugestię i propozycje. Będę wam bardzo wdzięczny :)

Ostatnia edycja:

luk984

New member
Podusmowując temat poniżej zamieszczam listę TV, którymi się interesuje:

Phillips 49PUH4900 - 1900 zł
LG 49UF675V - 2400 zł
Samsung UE48J6200 - 2400 zł - co prawda ma Smart, który jest mi zbędny przy Android Box
Samsung UE48J5100 - 1900 zł
LG 50LF652V - 2400 zł - co prawda ma Smart, który jest mi zbędny przy Android Box

Sposób użytkowania jak już wcześniej opisywałem - przede wszystkim Android Box (Kodi), głównie piłka nożna, film, czasem komputer do podpięcia i ewentualnie jakaś gierka.

I teraz zasadnicze pytanie co wybrać z tego zestawienia ? A może coś jeszcze przeoczyłem wartego uwagi ? Mile widziane uzasadnienie wyboru względem konkurencji. Liczę na waszą pomoc :???:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
- TCL 50S7806 - ma 4K i matrycę natywną 100 HZ.
Równe podświetlenie, brak bandingu, dobra czerń i głębia obrazu, matryca 8 bit, oraz dobre upscalowanie obrazu .
- Philips 50PUH6400 - bardzo dobre upscalowanie sygnału.

luk984

New member
Więc w zasadzie mamy dwie grupy cenowe:

~2000 zł

Phillips 49PUH4900
Samsung UE48J5100
PHILIPS 48PFH5500

~2400 zł

LG 49UF675V
Samsung UE48J6200
LG 50LF652V

TCL 50S7806 i Philips 50PUH6400 to już wydatek rzędu 2600 zł i raczej skłaniałbym się do tańszej wersji. Tym bardziej, że TCL do dla mnie zupełna nowość i trochę się jej obawiam.

Proszę o pomoc w wyborze spośród tych 6 modeli ? Czy jest duża różnica jakościowa pomiędzy modelami 2000 a 2400 zł ? Zakładam, że w wymienionych modelach nie ma co liczyć na matrycę 100 Hz ? :-?

luk984

New member
Będzie to mój pierwszy telewizor w zasadzie... ale biorąc pod uwagę że "Smarta" biorę osobno to fajnie byłoby żeby kilka lat posłużył (5-6 lat?)

Nie oczekuje od TV cudów. W życiu nie dałbym za telewizor więcej niż 5 tys. Po prostu wg mnie niektóre ceny to przesada.

Tak jak już pisałem w kwestii TV jestem zielony więc zwracam się do was o pomoc...

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Dlatego wybierałbym model z bardzo dobrym upscalowaniem do 4K.
A dopłata 200 zł do zakupu na 5 lat, wg mnie, dla uśmiechu radości to opłacalna inwestycja.

luk984

New member
No to będę musiał przemyśleć temat. Zakup TV widzę podobnie jak kompa. Startuje się z budżetu a potem dokłada, dokłada, dokłada i wychodzi drugie tyle :razz:

Co do Phillipsa to im dłużej czytam o marce to tym częściej widzę negatywne komentarze dotyczące softu i szybkości działania itp. Już sam nie wiem co o tym myśleć...:confused:

Niemniej jednak chciałbym ostatecznie rozstrzygnąć, który z z przedstawionych wcześniej TV do 2400 zł jest wart uwagi:

~2000 zł

Phillips 49PUH4900
Samsung UE48J5100
PHILIPS 48PFH5500

~2400 zł

LG 49UF675V - w szczególności interesuje mnie opinia na temat tego modelu i czy jest on rzeczywiście dużo lepszy od TV z grupy 2000 zł
Samsung UE48J6200
LG 50LF652V

Prosiłbym przy ocenie nie brać pod uwagę obecności Smarta gdyż dla mnie jest on zbędny (żaden Smart nawet nie zbliży się jakością i możliwościami do Android Box'a).

No i jeszcze pytanie zasadnicze - czy jakość obrazu między tymi TV a proponowanym Philips 50PUH6400 rzeczywiście jest tak zauważalna dla przeciętnego użytkownika ?

Prosiłbym o konkretne odpowiedzi gdyż Euro zbliża się wielkimi krokami :-o

luk984

New member
Jeszcze jedno pytanko. Jaki ten Phillips 50PUH6400 ma input lag oraz czy mamy do czynienia z matryca 50Hz czy 100Hz?

UPDATE:

Udało mi się znaleźć odpowiedź na pytanie. Input lag na poziomie 74 ms (raczej dużo), matryca 50 Hz.

Dodatkowo z opinii jednego z użytkowników:

Android na tych telewizorach pracuje w rozdzielczości... 720p. Tak. Ni mniej ni więcej - tylko i wyłącznie HD. Nawet nie FHD. Filmy UHD tylko z wbudowanego odtwarzacza lub ze źródła zewnętrznego, ale nie przez jakąkolwiek aplikację androida wbudowanego. Niestety - dotyczy to wszystkiego, nie tylko Kodi, ale wszystkich aplikacji: gier, Youtube i tak dalej. Po prostu bebechy wbudowane w telewizor są za słabe do obsłużenia ekranu UHD w natywnej rozdzielczości. Za słabe nawet do FHD - zwlaszcza przy grach.

Czyli wbudowany Android TV bezużyteczny (a myślałem że można mu ewentualnie dać szansę przed zakupem Android Box'a)

Ostatnia edycja:
Do góry