Telewizor 75" do ok 8000zł

kazio772

New member
Cześć
Poszukuję telewizora do ok 8000zł (mogę dorzucić trochę jeśli będzie potrzeba)
Kupilem q95t od Samsunga jednak przyszedł uszkodzony i sklep nie ma już więcej sztuk, niestety matryca nie wstawała więc mimo pęknięcia i tak nie byłem w stanie ocenić jak się prezentuje obraz.
Potrzebuje jasnego telewizora, ponieważ obecnie posiadam Panasonica TX58GX820E (kupiony docelowo do ciemnej sypialni) który po ustawieniu w salonie do czasu kupienia nowego wymaga zasłaniania rolet w ciągu dnia by komfortowo oglądać na nim cokolwiek.
Mogę kupić powystawowego qn91a (podobno ok 4 miesiące) ale nie wiem na ile faktycznie czas grania ma wpływ na Qledy.

1. Odległość od ekranu? 3.3-3.4m
2. Jak słońce świeci w pokoju? od boku
3. Jak duży jest pokój: około 35
4. Preferowana technologia: LED
5. Jaki masz obecnie telewizor? Panasonic TX58GX820E
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? VOD, Playstation, YouTube
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: dzień i wieczór (z naciskiem na wieczór)
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? różnie, raczej przy słabszym oświetleniu bocznym
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa? obojętnie
11. Preferowana wielkość telewizora? 75
12. Preferowana marka? obojętnie (jednak biorę pod uwagę, że tak jak np do Panasa musiałem dokupić Apple TV żeby komfortowo tego używać, W Samsungu rodziców Tizen jest świetny (Nie wiem jak inne)
13. Czego nie lubisz w telewizorach? braku ostrości, płynności, bladych kolorów, świecącej czerni
14. Jakie urządzenia będą podłączone? Apple TV jeśli system słaby, Playstation 5
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 80% Netflix/hbo/Disney 20% ps5
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z kątów bocznych? na wprost
17. Czy ważne jest wifi ? nie, może być LAN
18. czy będziesz korzystać z widgetów? nie
19. czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? nie

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do Twoich potrzeb :
- TCL 75C735 za 7499 zł
- Philips 75PUS8807 za 6399 zł
- LG 75Qned813 za 7399 zł
- Sony 75x94J za 7199 zł
- Samsung 75Q77B za 6700 zł

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Najlepszy mimo ceny z tych co podałem jest ten nowy Philips.
Jeśli ma być tylko Samsung to ja zaryzykowałbym tego QN91

kazio772

New member
To nie musi być samsung, mocno zastanawiam się jeszcze nad Sony który zaproponowałeś, jednak według Rtings różnica w jasności to 519 cd/m˛ do
1,088 cd/m˛ (Real Scene Peak Brightness ) na korzyść samsunga i nawet 1,300 w peak.
Nie wiem czy to nie będzie podobna jasność co Panas którego posiadam.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Pismo przyjmie wszystko, w realu jest inaczej.
Przecież i tak jasność jest brana na L20.
Liczy się zawsze naturalna końcowa jakość obrazu, nie przejaskrawiona i nie przekolorowana.
Najwyższe oceny na rynku ma ten pierwszy , czyli TCL z odświeżaniem 144 Hz, wszystkie HDRy i pełne wyposażenie. (Eisa best Buy)

Do góry