Telewizor 55 cali ok. 3000zł do filmów

arturro007

New member
Telewizor 55 cali ok. 3500zł do filmów

Czołem!

Proszę pilnie o pomoc w wyborze nowego TV 55 cali. Ma to być prezent dla młodego małżeństwa w cenie około 3500 zł (ewentualnie kilka stówek dopłaty).
Telewizor ma mieć zastosowanie jedynie do Cyfrowego Polsatu oraz filmów z pendriva. Wszelkie gadżety, smarty są zbędne.
Najważniejsze to dobra jakość obrazu, płynna, bez przycinania.

Pytania pomocnicze:

2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 5,5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? Na wprost.
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? Cyfrowy Polsat
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? Późne popołudnia/Wieczorami
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, seriale, sport.
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? Raczej nie.
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Nie.
16.Preferencje co do marki ? Brak
17.Preferencje co do wielkości ? 55'
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? Brak ostrości, przycinanie obrazu, brak wyrazistych kolorów.
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami.
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3000 - 3400 zł.
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie.

Ostatnia edycja:

RHJG

New member
Bez reklam
Witam a nie będzie lepiej jak dostaną gotówkę i sami wybiorą ? Jak nie to proponuję Samsung UE55J6200 lub LG 55LF652V

arturro007

New member
Kasa do ręki nie wchodzi w rachubę bo to jest prezent składkowy, konkretnego przeznaczenia - TV. Poza tym zamiast tv kupiliby lodówkę, albo inne rzeczy ;)

Mały update - cena troszkę wzrosła, może być +/- 3500 zł.

Ten SAMSUNG UE55J6200 wydaje się ciekawą opcją, ma mało bajerów, ale możliwe, że lepszej jakości obraz niż w opcjach z 3D.
Dzięki za tą propozycję i proszę jeszcze o jakieś rady.

RHJG

New member
Bez reklam
Witam J6200 jest z tego roku- H6400 też jest fajny z 2014 roku,ciężki subiektywny wybór,ja skłaniam się do J6200 lub zakrzywiony J6300

arturro007

New member
@racuh Nie upieram się specjalnie przy jakiejś konkretnej marce. Po prostu nie mam dużego doświadczenia, nie widziałem tych modeli w boju i chciałbym oprzeć się o opinie ludzi, którzy mieli do czynienia z tymi tv i wiedzą jak odtwarzają obraz. Z tego co czytałem również na tym forum te Samsungi raczej pozytywne opinie zbierają.
Ten LG 55LF652V to kolejna ciekawa opcja.
Tylko nadal nie mam pojęcia, który wygrywa w kategorii jakości obrazu i komfortu płynnego, ostrego oglądania :)
Zakrzywione modele raczej odpuśćmy...

racuh

Banned
@racuh Nie upieram się specjalnie przy jakiejś konkretnej marce. Po prostu nie mam dużego doświadczenia, nie widziałem tych modeli w boju i chciałbym oprzeć się o opinie ludzi, którzy mieli do czynienia z tymi tv i wiedzą jak odtwarzają obraz. Z tego co czytałem również na tym forum te Samsungi raczej pozytywne opinie zbierają.
Ten LG 55LF652V to kolejna ciekawa opcja.
Tylko nadal nie mam pojęcia, który wygrywa w kategorii jakości obrazu i komfortu płynnego, ostrego oglądania :)
Zakrzywione modele raczej odpuśćmy...

Osobiście jestem przeciwnikiem marki Samsung, bo uważam że to budżetówka rodem z MM, jeszcze mi się nie trafił egzemplarz z którego byłem zadowolony, wczoraj oddałem tegoroczny JU6440 bo miał okropnie nierównomierne podświetlenie matrycy i dziwne załamania na ekranie które mnie irytowały, ale z modelu H6400 ludzie są zadowoleni.

Do tej ceny ciężko coś znaleźć w tym rozmiarze, wolał bym 50 ale o lepszej specyfikacji.

arturro007

New member
A jak w porównaniu do poprzednich modeli ma się SAMSUNG UE55JU6000? Niby za kilka stówek więcej Ultra HD jest ale pewnie to nie będzie nigdzie wykorzystane, a możliwe, że ze zwykłym cyfrowym sygnałem słabiej będzie sobie radził od UE55H6400?

racuh

Banned
H6400 jest znacznie lepszym modelem niż JU ponieważ samsung poleciał po kosztach i w całej serii 6 zamontował matrycę 60Hz.

Wysłane z mojego GT-I9295 przy użyciu Tapatalka

arturro007

New member
@racuh Dzięki za tą cenną uwagę.

W takim razie jestem już prawie zdecydowany, z naciskiem na prawie :)

Moim nr 1 jest zaproponowana przez was wcześniejsza wersja Samsunga czyli UE55H6400. Ma sporą większość pozytywnych opinii i testów. Do tego 120 Hz odświeżania, 3D oraz sporo aplikacji. To nie jest konieczne, ale jeśli w żaden sposób nie odbywa się to kosztem jakości i ostrości obrazu to czemu nie. A z tego co przeczytałem to nie odbywa się. Do zastosowań filmowych myślę, że to najlepsza opcja.

Wybór byłby już dokonany gdyby nie ten LG 55LF652V. Również ciekawy konkurent w tej półce cenowej.

UE55J6200 raczej już odrzucam.

Poprawna droga dedukcji? ;)

racuh

Banned
LG tez nie jest zły ale H6400 będzie lepszy do nocnych seansów i sportu. Według mnie wez sprawdzonego samsunga.

arturro007

New member
@racuh, Dokładnie takie mam odczucia :)
Bardzo Ci dziękuję, naprawdę mi pomogłeś.
Za jakiś czas jak sam obejrzę coś na tym modelu to napiszę o swoich wrażeniach co do UE55H6400.
Pozdro!

racuh

Banned
Ja z tego powodu oddalem JU6440 na szczęście miałem te 14 dni na sprawdzenie sprzętu.

Do góry