Telewizor 50" do 3000zł

Witam
Czym warto się zainteresować w tym budżecie?

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 12m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2.3 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost i bokiem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? Z boku, pokój nasłoneczniony
7. Jaki masz obecnie telewizor? Samsung UE H6400
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Telewizja naziemna, telewizja kablowa,
10. Jakie urządzenia? Blue ray, laptop, smartfony po wifi
11. Ile godzin dziennie ma pracować? 6-8h
12. Czy zdarza się, że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Tak
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy seriale, programy rozrywkowe, programy informacyjne
14. Czy zamierzasz surfować po internecie? Nie
15. Czy zamierzasz grać w gry? Nie
16. Preferencje co do marki?  Nie
17. Preferencje co do wielkości? 50"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Słaba czerń, nierównomierne podświetlenie matrycy, słabe odświerzanie, binding, słabe kąty widzenia, złe odwzorowywanie kolorów
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Pół na pół
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 3000
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Nie wymieniam do póki działa
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? Jedynie Youtube, Netflix, Prime video, Disney itp,

Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Czytając Twoje zastrzeżenia, nie licząc kasy, najlepszy byłby LG Oled 48C21 za 4100 zł
Najlepszy pod każdym wymieniony względem Twojego zastrzeżenia.
Tu nie musisz iść na żaden kompromis.

Inne przy nie przekraczalnej kasie na matrycy VA:
- 50C735 za 1999 zł
  • 50C635 za 1999 zł
  • 50PUS7906 za 1999 zł
  • 50x85 za 3550 zł

Dzięki za odpowiedz.
To telewizor dla rodziców.
Niestety OLED to juz za grube przekroczenie budżetu, natomiast patrząc na recenzje LG odrzuca mnie chyba najbardziej.
Prędzej skłaniam się do :

1. Philips 50PUS8807
2. TCL 50C649
3. Samsung QE50Q80BAT
4. Samsung HG50BU800EUXEN

Wybór głównie z tego względu że głównym ograniczeniem jest rozmiar 50". Budżet jest do naciągnięcia. Przeszkadzajki idzi3 obejśc.
Najważniejsze to dobra czerń, równomierne podświetlenie i chyba dobre skalowanie bo głownie telewizja naziemna. Cała reszta to okazjonalnie. Z tego co prześledzilem tematy to tylko te tv sie łapią w dodatku tylko Philips ma 120Hz i Samusng 100Hz

luck76

Well-known member
Witam
Czym warto się zainteresować w tym budżecie?

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 12m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2.3 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost i bokiem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? Z boku, pokój nasłoneczniony
7. Jaki masz obecnie telewizor? Samsung UE H6400
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Telewizja naziemna, telewizja kablowa,
10. Jakie urządzenia? Blue ray, laptop, smartfony po wifi
11. Ile godzin dziennie ma pracować? 6-8h
12. Czy zdarza się, że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Tak
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy seriale, programy rozrywkowe, programy informacyjne
14. Czy zamierzasz surfować po internecie? Nie
15. Czy zamierzasz grać w gry? Nie
16. Preferencje co do marki?  Nie
17. Preferencje co do wielkości? 50"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Słaba czerń, nierównomierne podświetlenie matrycy, słabe odświerzanie, binding, słabe kąty widzenia, złe odwzorowywanie kolorów
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Pół na pół
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 3000
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Nie wymieniam do póki działa
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? Jedynie Youtube, Netflix, Prime video, Disney itp,

Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
Przedstawione przez Ciebie oczekiwania vs to co Cię denerwuje w TV mocno utrudnia wyszukiwanie. Gdybys przynajmniej wskazał wyższą od oczekiwanej przekątną i i pułap cenowy bez limitu microLED załatwiłby sprawę a tak to ani OLED (czas pracy, budżet, wypalenia) ani (mini)LED (słabe kąty lub czerń) nie załatwia sprawy.

50" to przymus bo nic innego nie wejdzie w wnękę. Pomimo że to telewizor dla rodziców to z racji że telewizor zmieniają dopiero gdy zaczyna się psuć chce wybrac im możliwie jak najlepszy odbiornik, z jak najlepszym obrazem do oglądania telewizji naziemniej wiec jak najlepsze skalowanie, z dobrą czernia żeby dobrze oglądało się im w nocy, z możliwie prostą obsługą i nie wieszającym się systemem. Sam mam Philipsa z 2012 roku o ile sie nie myle PFL 6008 i jestem mega zadowolony. Ale do Philipsów z tamtego okresu trzeba miec cierpliwosc. Oprogramowanie systemowe to jakie dramat wiesza sie do dzis dnia, funkcje smart od wielu wielu lat nie działają, ogolnie tv działa meeeeega wolno, nie jest intuicyjny ale i tu pojawiają się jego zalety ma najlepszy obraz w klasie jaki kiedykolwiek widziałem, telewizja naziemna wygląda na nim bardzo dobrze, materiały HD z blue ray dla mnie idealne, dźwięk po prostu kosmos. Nigdy nie słyszalem podobnie dobrze brzmiącego TV.
Czegoś takiego właśnie szukam dla rodziców tyle żeby nie posiadał tych wyżej wymienionych wad bo rodzice mają oglądąć TV wtedy kiedy chcą a nie wt3dy kiedy pozwoli na to.telewizor ;-)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Philips już poprawił stabilność systemu i jeśli masz już doświadczenie to nowy model będzie jeszcze lepszy.

Witam ponownie.
Namowilem rodzicow na wiekszy budżet.
Ograniczeniem obecnie jest 50cali tego nie da rady przeskoczyć.
Ze względu na ryzyko wypalenia pixeli oraz powstania powidokow oraz słabszej jasności a pokoj jest dośc nasłoneczniony, OLEDa niestety musze odrzucić i sklaniam się bardziej do technologi QLED miniLED.
Rozpatruję głównie:
1. SAMSUNG QN85B - ale o ile sie nie myle nie ma w 50 calach

2. SAMSUNG QN91A - ale w chwili obecnej to jakis absurd bo 65cali jest duuuzo tańszy od 50cali 😳 a 50cali w margetach jest po 4999zł

3. SAMSUNG QN90A - ale matryca to niestety IPS a jednak na czerni zalezy bardziej niz na kątach. Ewentualnie użytkownicy niech się wypowiedzą o wrażeniach względem VA

Z testów ktore oglądalem w sieci LG nawet z swoimi miniLEDami wypada raczej blado na tle konkurencji.
TCLa raczej odrzucalem ze względu na błedy wieku dziecięcego jakie miał na początku PHILIPS. Problem oprogramowaniem etc widziałem kilka i doslownie jakbym widział PHILIPSA z przed lat. Długię włączanie, zwieszanie menu, problemy ze smartem.
PHILIPSA 50cali nie widzialem w technologi miniLED, chyba ze sie myle i ktos poprawi.

Tak wiec chetnie popatrze na inne propozycje ciekawych miniLEDow 50cali w budżecie do 4500zł

Pozdrawiam i z góry dziękuje

Ostatnia edycja:
Dzieki Marlo ciekawa informacja.

A teraz czy jest ktoś mi w stanie powiedziec jakas jest róznica między
SAMSUNGAMI QN85B a QN91A ?

Kiki mogłbys podać jaka byla by cena dla
SAMSUNG 50q80b
SAMSUNG 55qn85b
SAMSUNG 50qn91A
z kalibracjami

Marlo no to mnie zaskoczyleś bo wszedzie czytałem ze q80b ma 100Hz czyli pewnie jak zwykle hłitmartetindody a to reprodukowane 100Hz dziwne bo o ile sie nie myle kiki wrzucał tu opis tego modelu i napisal ze jest panel 10 bitowy 100Hz...ehhh a juz myslalem ze kompromis znalazlem i 50 cali . Juz doczytalem...oczywiscie 50cali jest wykastrowane 🤬🤬

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie cała seria ma.
Jesteś w zakresie 50QN91 - i ja bym tak wybrał z tych co podałeś.
Bo normalnie co do jakości bezkompromisowej w cenie 4100 wybrałbym LG 48C21

Marlo

Active member
Napiszę bardziej zrozumiale , LG 48C21 zapewnia najlepszą jakość w tym pułapie cenowym, a nie że ktoś kupi Oleda za 4000 i ma jakość bez kompromisów, bo tak to można zrozumieć,

Do góry