Telewizor 50-55cali. 5tyś

Caddy15

New member
Witam

Proszę o pomoc w wyborze telewizora.

1. Odległość od ekranu? 3,5m
2. Oświetlenie: Lampa na środku pokoju, najczęściej zasłonięte żaluzje
3. Jak duży jest pokój: 25m2
4. Preferowana technologia: LCD,LED? nie wiem
5. Jaki masz obecnie telewizor? Doczekałem się w końcu zwrotu kasy za mój jakże bezawaryjny Phil 47Pfl6008
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? Głownie dekoder Cyfrowy Polsat, filmy przez DLNA/USB
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: Wieczorem
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Raczej bez
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny?
10. Matryca błyszcząca czy matowa? obojętne
11. Preferowana wielkość telewizora?
12. Preferowana marka? Nie mam, generalnie zakochałem się w Ambilight ale jeżeli przekonacie mnie do Sony, Panasa czy Lg posłucham opinii mądrzejszych ode mnie
13. Czego nie lubisz w telewizorach? Smużenia przy szybkim ruchu, nie działających filmów przez USB napisów albo jakiś brak kodeków
14. Jakie urządzenia będą podłączone? Telewizja Cyfrowy Polsat, być może w przyszłości odtwarzacz BD
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 70%tv reszta filmy z usb bądź przez DLNA
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z kątów bocznych? Na wprost
17. Czy ważne jest wifi ? Nie koniecznie
18. czy będziesz korzystać z widgetów? Nie koniecznie
19. czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? Nie koniecznie
20. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? TAK
21. czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? Nie musi byle żeby nie było krzaków zamiast ę,ą,ć itd
22. ma mieć 3D? Nie
23. ma mieć slot na karty SD ? Nie
24. ma mieć tuner DVB-S? Nie
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI- CP ew. hdmi - komp,xbox
26. Jaki masz sygnał? Satelitarny
27. ile programów HD? Ok. 50 na dekoderze CP
28. ma stać czy wisieć? Tego jeszcze nie wiem
29.Rozdzielczość: Co polecacie do moich zastosowań? Raczej nie będe zmieniał Tv przez parę lat. Mogę żałować że przyoszczędziłem kosztem UHD?
30.DVB-T, DVB-C: Nie koniecznie
31.Na czym najbardziej Ci zależy: Jakość obrazu (filmy HD) , płynność
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 3-4h
33.Sugerowana cena ? 5000 (Mogę z 500 dołożyć jeżeli będzie warto)

Generalnie tv raczej będzie z euro rtv ponieważ tam dostanę zwrot za mojego starego Philipsa

RHJG

New member
Bez reklam
Witam od początku: LCD LED, to jest to samo TV LCD tylko z podświetleniem LED.Myślę,że wcześniej czy później będziesz żałował UHD ? Rozważ może ten TV Samsung UE55JU6440...

Caddy15

New member
Samsung odpada. Mam kilku znajomych którym zepsuł się Samsung średnio pół roku po gwarancji nie chciałbym dołączyć do tego grona. Więc lepiej kupić coś z UHD. Myślałem nad Philips 55PFT65550, 55PUS7150/12, Sony KD-55X8509C

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Samsung ten i tak nie jest orłem. Musiałbyś sięgać po serię JS ale to inna półka. Do tych potrzeb brałbym Philipsa 55PUS7600 - jest w specjalnej ofercie z kalibracją , albo Sony 55X8509.
Obydwa są z Androidem, Kodi - tysiące, tysiące programów, koncertów, stacji telewizyjnych i filmów w jakości HD), MxPlayer.
Philips ma jeszcze potrójny ambilight, wifi smart screen.
A upscalowanie ale tylko z dobrych sygnałów HD do 4K najlepsze na Philips i zaraz za nim Sony.

Do góry