Telewizor - 50-55'' - TOP czerń / jakość obrazu

Pr0miL

New member
Witam serdecznie,

poszukuję nowego tv w miejsce starej wysłużonej plazmy. Przy wyborze sprzętu, głównie będę się kierował jakością obrazu, jakością wyświetlanej czerni. Wielkość TV to max 50-55''...

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 4 m x 4.5 m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3 - 4 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1 - 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? NA WPROST
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? BĘDZIE WISIEĆ NA ŚCIANIE
6. Jak słońce świeci w pokoju? POMIJAM PUNKT, GDYŻ POKÓJ JEST WYPOSAŻONY W ROLETY ANTYWŁAMANIOWE, CO POZWOLI NA STWORZENIE ODPOWIEDNICH WARUNKÓW DO SEANSU O KAŻDEJ PORZE DNIA. W POKOJU BĘDZIE NOC PRZY OGLĄDANIU TV.
7. Jaki masz obecnie telewizor? NIE POSIADAM
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? W 90% TV BĘDZIE ODTWARZAŁ FILMY W WYSOKIEJ ROZDZIELCZOŚCI 1080P MKV. ODBIORNIK POWINIEN MIEĆ BARDZO WYSOKĄ JAKOŚĆ OBRAZU, ORAZ CZERŃ.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? NC+
10 .Jakie urządzenia? DEKODER NC+; WDTV PLAYER
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 2 - 4
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? BRAK PREFERENCJI
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? SPORTOWE
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? BRAK PREFERENCJI
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? W PRZYSZŁOŚCI MOŻE PS4, NA CHWILĘ OBECNĄ BRAK PREFERENCJI
16. Preferencje co do marki? BRAK
17. Preferencje co do wielkości? 50 - 55
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? SŁABA JAKOŚĆ OBRAZU, CZERŃ
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? WIECZORAMI
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? do 5000zł
21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? BRAK PREFERENCJI. TV MOŻE BYĆ POZBAWIONY TECHNOLOGII 3D.

Telewizor Philips pfs8109 odpada. Obraz w owym odbiorniku jest bardzo dobry jednakże, błędy, soft skutecznie odstraszają.

Ostatnia edycja:

RHJG

New member
Bez reklam
Witam moim zdaniem zdecydowanie lepszym wyborem będzie Panasonic 55 AS640 lub Samsung UE55H6400

Pr0miL

New member
Przeczytałem cały wątek nt. pfs8109... Na podstawie informacji zawartych w owym temacie, nie będę ryzykował z zakupem tego philipsa. Wszyscy mają problemy z tym sprzętem, jak nie dźwięk to coś z obrazem, zwiechy itp...

Jest jakiś inny tv godny polecenia...?

mr_gahan

New member
IPS raczej rowna sie brakiem czerni w tym przedziale cenowym, wiec toshibe bym skreslil.. ale pozostale 2 modele jak najbardziej tak.
Bawilem sie ta toshiba przy zgaszonym swietle i z czernia troche lipa.. niby ma strefowe wygaszanie, ale tych stref jest z tego co wiem tylko kilka i dzialalo to troche lipnie.. jakby sie dalo to bym chetnie te wygaszanie strefowe wylaczyl bo srednio mi sie to podobalo

Pr0miL

New member
Witam ponownie,

na podstawie Waszych postów w tym temacie, na chwilę obecną biorę pod uwagę 2 telewizory, mianowicie:

- Sony 55W829 (va)
- Samsung 55H7000 (va)

Zabieram się za lekturę ww tv. Jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł na tv z dobrą jakością obrazu, dobrą czernią, bardzo bym prosił o pomoc. Chciałbym nadmienić, iż tv głównie będzie wykorzystywany do wyświetlania filmów w wysokiej rozdzielczości 1080p full hd.

Pozdrawiam !

Pr0miL

New member
Witam ponownie,

byłem dzisiaj w euro w celu wzrokowej weryfikacji tv. Porównywałem 55w829 z 55h7000... Na chwilę obecną jestem bliższy zakupu samsunga, obraz wydawał mi się lepszy...

Ku mojemu zdziwieniu w sprzedaży mają jeszcze panasonic 50vt60 za 4000zł. Czy jest sens kupowania tv w porzuconej technologii...?

digitalus

Banned
Witam
Samsung 55h7000 to czwarta liga jesli np porownamy jakosc czerni z vt60.
Poziom czerni vt60 to 0.007 cd/m2 a samsung daleko , daleko , daleko , daleko w tyle.Panasonic ma tez znacznie lepsze wyniki to prawie technologia kosmiczna.W plazmie panasonica oczywiscie oryginalny japonski panel plazmowy panasonica i najlepszy procesor panasonica .

Panasonic TX-P55VT65B (VT65) Review
Samsung UE46H7000 (H7000) Review

W innym tescie nawet nie mozna bylo zmierzyc poziomu czerni 50vt60. Poziom czerni wynosi 0.0 czyli jest to najlepszy poziom czerni.Zaden telewizor lcd nie ma takiego poziomu czerni jak vt60.

http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1368523071

Ostatnia edycja:

Pr0miL

New member
Witam
Samsung 55h7000 to czwarta liga jesli np porownamy jakosc czerni z vt60.
Poziom czerni vt60 to 0.007 cd/m2 a samsung daleko , daleko , daleko , daleko w tyle.Panasonic ma tez znacznie lepsze wyniki to prawie technologia kosmiczna.W plazmie panasonica oczywiscie oryginalny japonski panel plazmowy panasonica i najlepszy procesor panasonica .

Panasonic TX-P55VT65B (VT65) Review
Samsung UE46H7000 (H7000) Review

W innym tescie nawet nie mozna bylo zmierzyc poziomu czerni 50vt60. Poziom czerni wynosi 0.0 czyli jest to najlepszy poziom czerni.Zaden telewizor lcd nie ma takiego poziomu czerni jak vt60.

Panasonic VT60 review - FlatpanelsHD

Nawiązując do Twojego postu, czy istnieją telewizory LCD w wyższej lidze od H7000 pod względem jakości czerni...?

Panasonic 50vt60, którego oglądałem jest powystawowy (cena 4000zł). Czy opłaca się kupić plazmę z wystawy...?

ziku71

New member
Żaden z podanych TV nie bedzie miał takiego obrazu jak ten 50v60 dopiero oledy są w stanie zapewnic podobne odczucia jeżeli faktcznie jest i nie jest zbytnio skatowany sprawdż sobie w menu serwisowym ilośc godzin przepracował to kupuj w ciemno.

digitalus

Banned
Nie trzeba juz wchodzic do menu serwisowego aby sprawdzic czas pracy telewizora.Szybciej mozna to zrobic z poziomu menu telewizora.
Instrukcja w linku .
http://www.hdtv.com.pl/forum/974599-post6.html

W przypadku plazmy z wystawy trzeba jedynie sprawdzic czy nie ma powidokow po statycznych obrazach.Kolega kupowal plazme z wystawy i wcale nie przejmowal sie "przebiegiem godzinowym" bo telewizor jest na gwarancji.

Przebieg godzinowy to nic dla plazmy.Plazmy pioneera nie sa produkowane od 2008 roku a jakosc obrazu caly czas bardzo dobra.
Przyklad w linku ,kuro i poprzedni model plazmy panasonica vt50.

https://www.youtube.com/watch?v=NrPeMPgHV6g

Najlepszy poziom czerni tylko w plazmie.

https://www.youtube.com/watch?v=ZnlnXpbTQMg

Ostatnia edycja:

mally

New member
Ja po przeczytaniu do Września opini o Sonym 829, Toshibie , Philipsach, Panasonicach , Sharpach , LG zdecydowałem się na zakup 55H7000 , mało kto narzeka na ten tv, dużo pochlebnych opinii.

Pr0miL

New member
Ja po przeczytaniu do Września opini o Sonym 829, Toshibie , Philipsach, Panasonicach , Sharpach , LG zdecydowałem się na zakup 55H7000 , mało kto narzeka na ten tv, dużo pochlebnych opinii.

Witam,

zadowolony jesteś za zakupu...? Na początku napaliłem się na psf8109, jednakże po przeczytaniu opinii dostałem kubłem zimnej wody... Jak oceniłbyś jakość obrazu w H7000, głównie interesują mnie filmy w wysokiej rozdzielczości... I priorytetowa sprawa - czerń.

Naczytałem się trochę nt ww samsunga i opinii jest bardzo dużo pozytywnych jak i negatywnych. Najbardziej martwi mnie fakt, iż można trafić na różne matryce w tych tv. (AUO, Samsung, Sharp).

digitalus

Banned
Jesli kupisz plazme panasonica to masz pewnosc ze w telewizorze jest oryginalny japonski panel plazmowy.Panasonic w plazmach montowal tylko swoje panele plazmowe.
W vt60 bardzo szybki szescio rdzeniowy procesor panasonica Uniphier LSI MN2WS02351 jak w najwyzszym modelu panasonica zt60.
Najlepszy poziom czerni.

http://www.tvtest.pl/z-pioneera-do-panasonica/

contrast.jpg

Ostatnia edycja:

j_23

New member
Jestem użytkownikiem plazmy Panasonica i jeżeli chodzi o obraz to jest bezkonkurencyjny, ale musisz wziąć pod uwagę zużycie energii. Plazma zużywa ok. 5 razy więcej prądu. W rocznym rozrachunku to już poważne obciążenie dla domowego budżetu. Chcę zmienić na LCD tylko z tego powodu. Pozdrawiam :)

Do góry