Telewizor 4K 46" - 50" ~3000zł

Ariven

New member
Witam, poszukuje telewizora dla dziadków... Tak, dobrze przeczytaliscie :p robia remont i wymieniaja meble itp. Ale pytanie jest o tv, pisze bo sie na tym totalnie nie znam, inna sprawa jezeli juz chodzi o monitory do pc

Ale głównie tak:
- 46" - 50"
- okolice 3000zł
- najlepiej 4k
Jeszcze zadnego nie wypatrzylem, ale lepiej zeby sie zapytac i przynajmniej wiedziec jakie modele szukac bo sa polecane a nie isc do marketu i brac pierwszy lepszy z polki za cene 3000....

W polecanych na media markt jest PANASONIC TX-50CX680E, macie jakieś inne, może lepsze modele, czy ten bedzie najlepszy w tym przeziale ?

racuh

Banned
Podany przez Ciebie Panasonic to budżetówka UHD, przed zakupem trzeba obejrzeć równomierność podświetlenia i clouding bo w tych modelach nagminnie to występuje. Poza tym te modele Panasonica ledwo wyświetlają FHD w obrazie ruchomym, 550 lini to stanowczo za mało w porównaniu z konkurencją. Niestety ale do tej ceny możesz jedynie dostać dobre FHD, ale dla dziadków to i tak aż nad to.

Zobacz sobie
Samsunga 50H6400
Sony 50W755C
LG 50LF652V

PS. Dobry UHD w tym rozmiarze to około 5k.

Ostatnia edycja:

Ariven

New member
tv

Ok, tylko jak będzie wyglądało to 50" w fhd ? Bo u mnie na telewizorze już jest tragedia a mam 42" fhd, dokładniej LG 42LK530. Ponizej zdj jak wyglada przykladowe logo polsatu czy tvn :p

htt...p://scr.hu/31ma/lh11d
htt...p://scr.hu/31ma/2lpd4

(usuncie 3 kropki przy http, bo linki mozna dodawac dopiero po 5 odpowiedziach...

Ostatnia edycja:

racuh

Banned
Ok, tylko jak będzie wyglądało to 50" w fhd ? Bo u mnie na telewizorze już jest tragedia a mam 42" fhd, dokładniej LG 42LK530. Ponizej zdj jak wyglada przykladowe logo polsatu czy tvn :p

htt...p://scr.hu/31ma/lh11d]zdj1
htt...p://scr.hu/31ma/2lpd4]zdj2

(usuncie 3 kropki przy http, bo linki mozna dodawac dopiero po 5 odpowiedziach...

Niestety ale linki i tak nie działają, TVN czy Polsat nie nadają w FHD, tylko w PseudoHD, żaden operator nie udostępnia kanałów w tej rozdzielczości tzn 1080p a rzadko który w 1080i a niestety to nie jest FullHD. Prawdziwe FHD zobaczysz tylko z blu-ray.

Poza tym jakość wyświetlanego kanału zależy jest od samego telewizora, skalowania, zastosowanej matrycy, a w Twoim LG jest zastosowana matryca 50Hz z programowym upłynnianiem do 100Hz.

Sony ma najlepszy procesor obrazu na rynku i świetne skalowanie, zobacz sobie tego co Ci podałem.

Ariven

New member
Czyli lepiej wziąć tego soniaka niż jakiegoś 4k w tej cenie ?
I rozumiem ze na telewizorze 4k jak bd ogladal tvn to nie bedzie tej rozdzielczosci 384x2160 tylko w tym co oni nadają?
Bo jak tak to nawet ja jak bd zmienial to 4k nie kupie , jezeli ma to sluzyc tylko do ogladania zdjec robionych w tej rozdzielczosci lub filmow ;p

ps. linki już poprawione

racuh

Banned
Czyli lepiej wziąć tego soniaka niż jakiegoś 4k w tej cenie ?
I rozumiem ze na telewizorze 4k jak bd ogladal tvn to nie bedzie tej rozdzielczosci 384x2160 tylko w tym co oni nadają?
Bo jak tak to nawet ja jak bd zmienial to 4k nie kupie , jezeli ma to sluzyc tylko do ogladania zdjec robionych w tej rozdzielczosci lub filmow ;p

ps. linki już poprawione
Dokładnie, będziesz oglądał w takiej rozdzielczości jaką nadaje operator. A jedynie co to procesor postara się poprawić ten obraz. Przy samym oglądaniu TV kupno 4K jest zwykłą stratą pieniędzy.

PS. z ciekawości z jakiego źródła oglądasz TV? Z Anteny SAT będziesz miał dużo lepszą jakość obrazu, natomiast jeśli chodzi o kablówkę to oni nawet nie nadają w zwykłym HD wiec nie można oczekiwać cudów.

Sony sobie dużo lepiej radzi z poprawą obrazu niż LG.

Ostatnia edycja:

racuh

Banned
Nie wiem dokladnie o co chodzi, ale ogladam z dekodera od cyfrowego polsatu,a antena wyglada tak

To masz bardzo dobry sygnał, Z kablówki nie jest tak kolorowo, Sony 50W755C będzie bardzo dobry wyborem ale jest trochę trudniejszy w obsłudze jak się tego obawiasz to Samsung H6400 z 2014 roku albo J6200 z 2015. obydwa są na FHD ale Samsung jest prostszy.

Do góry