Telewizor 47-50" do 2600zł

marcinkuli

New member
Witam,
poszukuję telewizora 47-50" (nie plazma). Przesiadam się z modelu plazmowego lg50pz550. Warunki podstawowe, które musi telewizor spełniać wpisałem poniżej.
Co do marki, nie mam żadnych preferencji, jako, ze po prostu nie znam się na tym.
Nie korzystam z 3D.

1. Odległość od ekranu? 2,5m
2. Jak słońce świeci w pokoju? Okno z boku (zachodnia ściana)
3. Jak duży jest pokój? Około 17 m2
4. Preferowana technologia: LCD
5. Jaki masz obecnie telewizor? LG50PZ550
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? sport, filmy, seriale, bajki dla dzieci.
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: raczej wieczór, w weekendy też w ciągu dnia
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Przy słabym świetle lub w ciemności.
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? Ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa? Taka, żeby nie przeszkadzała
11. Preferowana wielkość telewizora? 47-50"
12. Preferowana marka? Brak preferencji
13. Czego nie lubisz w telewizorach? ścinania w trakcie oglądanie sportu.
14. Jakie urządzenia będą podłączone? dekoder Multimedia, Amplituner, Xbox, Telefon z miracast
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 40% telewizja, 10% xbox, 30% zewnętrzny dysk, 20% telefon android.
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z kątów bocznych? Na wprost, jak również z kątów bocznych.
17. Czy ważne jest wifi? Wifi jest b.ważne
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? ??? Tak, głównie miracast, youtube.
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora ? Tak, mile widziany telewizor z przeglądarką obsługująca flash.
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? Tak
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami ? Tak
22. Ma mieć 3D? NIE
23. Ma mieć slot na karty SD ? nie musi, obsługa dysku zew. wystarczy
24. Ma mieć tuner DVB-T? nie musi
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI - wszystkie urządzenia. Wymagane wyjście HDMI-out
26. Jaki masz sygnał: Mutlimedia HD
27. Ile programów HD? 40
28. Ma stać czy wisieć? wisieć
29. Rozdzielczość: nie mam pojęcia
30. Na czym najbardziej Ci zależy: dobry obraz HD, płynność obrazu, smart, HDMI out, Miracast, Flash w przeglądarce mile widziany
31. Ile osób ogląda: 2
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 5, w weekendy około 8
33. Jaka klasa cenowa ? do 2600 zł

Dziękuję za pomoc.

marcinkuli

New member
Dzięki za poradę. Po poczytaniu w Internecie skłaniam sie ku Panasonic 47as650.
W wielu opiniach przewija się stwierdzenie o niedoświetlonych rogach. Jest to prawdą? Jeśli tak, to czy znacznie rzuca się to w oczy ?
2 rzecz matryca IPS - czy znacznie utrudnia to oglądanie ?
Natknąłem się również na model panasonic tx-48as640e - to jakiś niższy model ?

marcinkuli

New member
Johny, a Ty ku ktoremu sie sklaniasz. Bylem przed momentem w rtv euro agd. Do 3tys. sprzedawca polecil mi tego panasa oraz Sony LG49UB820V, argumentujac, ze do sportu przyda sie wyzsza rozdzielczosc 4k. Nie odnosze sie do tego, bo jestem laikiem. Natomiast co do Panasonica, to musialem trafic na felerny model, jako jedyny telewizor w sklepie scinal sie mocno podczas odtwarzania filmu demo puszczonego w salonie. Przyciemnienie w rogach rzeczywiscie jest zauwazalne, jednak nie wiem czy to nie kwestia tego, ze wiedzialem, ze ten model ma taki defekt.

marcinkuli

New member
Kolejny update.
Model panasa 650 nie obsluguje flash w przegladarce. Dodatkowo posiada matryce IPS, ktorej jedyna przewaga nad VA w tej polce cenowej, sa lepsze katy widzenia. Telewizor bedzie wisial, rozwiazaniem bedzie obrotowy uchwyt. Dodatkowo do sportu zdecydowanie bardziej polecane sa matryce VA.
Na placu boju pozostaja wiec Samsung 48h6700 oraz panasonic 48tx640, ktory kusi cena.
Jako, ze flash jest dla mnie niezbedny wybieram samsunga.

Dzieki za wypowiedzi i motywacje do doksztalcenia sie.

Ostatnia edycja:

johny_123

New member
albo smart, plynnosc działania, ilość odtwarzanych formatow z usb ilość dodatkow (Samsung ew. lg)albo troche lepszy obraz Pansonik ale to zalerzy od oglądającego. we wszystkich masz prawie te same problemy Samsunga przede wszystkim - niedoświetlone rogi, clouding oraz banding. W przypadku Panasonica także clouding, oprócz tego kwestia upłynniacza oraz podwójne krawędzie. Wiec zamow do domu dwa modele niech zrobia ci prezentacje lub sprawdz w sklepie z wlasnymi materialami i wybierz lepszy wedlug ciebie

mr_gahan

New member
Kto ci wcisnal taki zabytek? Fakt, ze cena za ten model niska.. ale pewnie zdajesz sobie sprawe, ze gral on w sklepie pewnie ponad rok codziennie po 10 godzin?

marcinkuli

New member
Nie gral, po rodzinie wzialem, u nich juz 65 cali wisi. Jeszcze 4 lat gwarancji, uchwyt i kable hdmi w cenie, 4 pary okularow 3d. Po kilku dniach, poza pilotem do smart tv, nie mam sie do czego przyczepic. Wszystkie zalozenia z 1 postu spelnione, plus znacznie wiekszy rozmiar. Zyc nie umierac.

Do góry