Telewizor 46" LCD LED do 3500-4000 zł
Witam,
Poszukuję dobrego modelu telewizora LCD LED o przekątnej ekranu 46" do 3500-4000zł. Podaję kryteria:
odległość od ekranu: ok 3-4m
jak słońce świeci w pokoju: okna są na przeciwko telewizora, światło świeci prosto na telewizor
Jak duży jest pokój: 3m x 5m
jaki masz obecnie telewizor?: CRT Thomson 29"
jakie programy najczęściej oglądasz: TVN24 i ogólnie wiadomości ze świata, programy motoryzacyjne i o nowinkach technologicznych
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczorem
wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: przy świetle
wolisz obraz ostry czy łagodny: łagodny
matryca błyszcząca czy matowa: obowiązkowo matowa ze względu na usytuowanie telewizora względem okien i słońca
preferowana wielkość telewizora: 46"
preferowana marka: Sony
czego nie lubisz w telewizorach? nie dotyczy
jakie urządzenia będą podłączone: dekoder HDTV PVR od Vectry, ewentualnie komputer z rozdzielczością Full HD, w przyszłości konsola PlayStation 3 albo Xbox 360
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: w tym momencie tylko do telewizji, ale w przyszłości po zakupie konsoli przypuszczam, że 70% telewizja, a 30% gry na konsoli
siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: tylko na wprost
czy ważne jest wifi: nie, ale jeśli telewizor ma różne funkcje za pomocą których można korzystać z Internetu to przydałaby się karta Ethernet z wejściem RJ45. Jest stabilniejsze od WiFi, a pociągnięcie skrętki nie stanowi problemu.
czy będziesz korzystać z widgetów: nie
czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora: tak
czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD: nie
czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: może być, ale nie musi
ma mieć 3D: niekoniecznie, wolę porządny telewizor 2D niż szajsowaty 3D
ma mieć slot na karty SD: nie, ale wejście USB na pamięć przenośną byłoby wskazane
ma mieć tuner DVB-S ? niekoniecznie
jakimi złączami ? duża ilość złącz HDMI, jakieś Composite i euro by się przydało
ile programów HD: 10
ma stać czy wisieć: wisieć
Myślałem nad Sonym KDL-46EX520, taki też polecono mi w sklepach Saturn i Media Markt, ale wiadomo, nie ma się co kierować opiniami sprzedawców takich sklepów. Z tego co wyczytałem jedyną wadą telewizora jest odświeżanie 50 Hz, gdzie znaczna większość nawet tańszych modeli ma już 100 Hz. Czy większe odświeżanie da mi jakieś korzyści, czy to tylko gra producentów na cyferki? Monitory LCD w komputerach w większości mają 60-75 Hz odświeżania i jakoś da się grać we wszystkie gry czy oglądać filmy. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
Damian
Witam,
Poszukuję dobrego modelu telewizora LCD LED o przekątnej ekranu 46" do 3500-4000zł. Podaję kryteria:
odległość od ekranu: ok 3-4m
jak słońce świeci w pokoju: okna są na przeciwko telewizora, światło świeci prosto na telewizor
Jak duży jest pokój: 3m x 5m
jaki masz obecnie telewizor?: CRT Thomson 29"
jakie programy najczęściej oglądasz: TVN24 i ogólnie wiadomości ze świata, programy motoryzacyjne i o nowinkach technologicznych
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczorem
wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: przy świetle
wolisz obraz ostry czy łagodny: łagodny
matryca błyszcząca czy matowa: obowiązkowo matowa ze względu na usytuowanie telewizora względem okien i słońca
preferowana wielkość telewizora: 46"
preferowana marka: Sony
czego nie lubisz w telewizorach? nie dotyczy
jakie urządzenia będą podłączone: dekoder HDTV PVR od Vectry, ewentualnie komputer z rozdzielczością Full HD, w przyszłości konsola PlayStation 3 albo Xbox 360
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: w tym momencie tylko do telewizji, ale w przyszłości po zakupie konsoli przypuszczam, że 70% telewizja, a 30% gry na konsoli
siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: tylko na wprost
czy ważne jest wifi: nie, ale jeśli telewizor ma różne funkcje za pomocą których można korzystać z Internetu to przydałaby się karta Ethernet z wejściem RJ45. Jest stabilniejsze od WiFi, a pociągnięcie skrętki nie stanowi problemu.
czy będziesz korzystać z widgetów: nie
czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora: tak
czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD: nie
czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: może być, ale nie musi
ma mieć 3D: niekoniecznie, wolę porządny telewizor 2D niż szajsowaty 3D
ma mieć slot na karty SD: nie, ale wejście USB na pamięć przenośną byłoby wskazane
ma mieć tuner DVB-S ? niekoniecznie
jakimi złączami ? duża ilość złącz HDMI, jakieś Composite i euro by się przydało
ile programów HD: 10
ma stać czy wisieć: wisieć
Myślałem nad Sonym KDL-46EX520, taki też polecono mi w sklepach Saturn i Media Markt, ale wiadomo, nie ma się co kierować opiniami sprzedawców takich sklepów. Z tego co wyczytałem jedyną wadą telewizora jest odświeżanie 50 Hz, gdzie znaczna większość nawet tańszych modeli ma już 100 Hz. Czy większe odświeżanie da mi jakieś korzyści, czy to tylko gra producentów na cyferki? Monitory LCD w komputerach w większości mają 60-75 Hz odświeżania i jakoś da się grać we wszystkie gry czy oglądać filmy. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
Damian
Ostatnia edycja: