Telewizor 40" do 2500zł

khaos1

Klub HDTV.com.pl
VIP
Witam wszystkich.

Od kilku tygodni szukam telewizora, przeczytałem wiele testów, recenzji, opinii i im więcej czytam to mam większy mętlik w głowie. Potrzebuje telewizor 40" zależny mi na jak najlepszym obrazie (chyba jak każdemu) i multimedialności - filmy z USB, DLNA. Do wydania mam 2500zł +/- 100zł. Byłem juz prawie zdecydowany na Samsunga LE40C650 ale podobno to loteria - nie wiadomo na jaką matryce się trafi, więc wolałem nie ryzykować.

Kolejne moje typy to:
Samsung UE40C6500
Toshiba 40VL748
Co o nich myślicie? może polecacie coś innego?
Oba te modele to EDGE LED i trochę obawiam się cloudingu, czy jest on aż tak dokuczliwy i rzucający się w oczy jak to niektórzy piszą?

WARUNKI POMIESZCZENIA
odległość od ekranu 3m
jak słońce świeci w pokoju: okno z prawej strony
Jak duży jest pokój 25m
jaki masz obecnie telewizor 20" CRT 4:3
jakie programy najczęściej oglądasz: tvn, tvn24, polsat, discovery (wszystkie), nat geo
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczorem
wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: wolę bez
wolisz obraz ostry czy łagodny : pośredni
matryca błyszcząca czy matowa: obojętne
preferowana wielkość telewizora: 40"
preferowana marka : samsung, toshiba, sony, sharp
czego nie lubisz w telewizorach: nierównego podświetlenia
jakie urządzenia będą podłączone: na razie tylko PC
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń : TV 70%, PC 30%
siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych : przeważnie na wprost ale zdarza się też z boku
czy ważne jest wifi : wifi nie, lan tak
czy będziesz korzystać z widgetów : nie
czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora: Nie
czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD : Nie
czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami : TAK
ma mieć 3D : NIe
ma mieć slot na karty SD : Nie
ma mieć tuner DVB-S : Nie
jakimi złączami ? HDMI
jaki masz sygnał ?: Telewizja N
ile programów HD : 18 kanałów + filmy z USB
ma stać czy wisieć ?: Stać

Proszę o pomoc w wyborze. pozdrawiam

khaos1

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ten Panasonic mi bardzo odpowiada ale właśnie w wersji 42". Cenowo jeszcze do zaakceptowania jak dla mnie, można go już dostać za ok. 2650zł. Tylko tak jak kilka osób na tym forum martwię się trochę o podświetlenie matrycy, podobno są z nim problemy w tym modelu.
Napiszcie jeszcze jak jest z wyświetlaniem polskich znaków w napisach w 42E30 i 40VL748?

morbod

New member
Polskie znaki są jeżeli plik tekstowy kodowany jest w UTF-8. Nie jest to żaden problem. Za dużo się nie bawiłem (telewizor kupiony w piątek) jeszcze ale napisy w .txt rozjeżdżają mi się na filmie którym testowałem odbiór filmów z usb. Nie ma natomiast problemu jeżeli plik jest zapisany w .srt Wszystko można zmienić w zwykłym notatniku. Nie wiem jak jest z polskimi napisami na YouTube, bo nie podłączyłem netu do tv.

don111

Banned
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczorem
wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: wolę bez
wolisz obraz ostry czy łagodny : pośredni
czego nie lubisz w telewizorach: nierównego podświetlenia
jakie urządzenia będą podłączone: na razie tylko PC
o ile PC nie oznacza korzystania z tv cały czas jako monitora, tylko używany będzie głównie do filmów, gier itd to przy tych warunkach powinieneś się kierować na Panasonica ale nie E30 tylko G30 (plazma), przy tej odległości wartałoby też dołożyć do 46'

Kampaj

New member
Bez reklam
O ile input lag nie jest dla Ciebie zauważalny to możesz brać oshibę 40VL748- bardzo dobry TV, jak wynika z testu i mojej subiektywnej opinii:)
Jeśli po testach z PC zobaczysz jakieś opóźnienia w trybie gtracza to bierz Panasonica 42E30. 37 będzie za mały i ma moim zdaniem gorszy ekran.
Najlepiej przyjdź z lapkiem do jakiegoś sklepu i na 40VL748 sprawdź jakieś gry:)

marekdbr

Member
Wez 42, mam takie warunki jak ty i zastanawiam sie nawet nad 46, bedziesz zalowal ze nie wziales 42 jak wezmiesz 37, 37 maly jest... Pozdrawiam

Kampaj

New member
Bez reklam
37calowe są bardziwej awaryjne, zużywają więcej prądu i w 90% są to chińskie matryce. Nie wiem jak w panasonicu, ale na pewnio nie wziąłbym panasonica led, chyba że tylko do gier.
Szczególnie nowe modele panasonica były w ostatnich latach lekko wadliwe(pierwsze sztuki) więc kupując jakiegokolwiej panasonica polecam odczekać do września.
Jeśli się mylę, to prosze mnie poprawić.

edkowski

New member
Zrobiłeś mi niezły mętlik w głowie,a już byłem zdecydowany na tego panasa,sam kiki mi go polecił do moich warunków.Czy ktoś może to potwierdzić.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Oczywiście że się myli - możesz brać w ciemno.
Panasonic miał problemy z podświetleniem w serii 42E30 , ale już jest kolejna dostawa i nie ma żadnego śladu. Jak chcesz to mogę Ci nawet wkleić zdjęcia . Matryce są te same.

khaos1

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jeśli chodzi o mnie to plazma odpada. Jeśli będę brał tego panasa to tylko 42". Boję się trochę czy nie trafie na jakis wadliwy model ze starej dostawy ale chyba będę musiał zaryzykować. Najwyżej go zwrócę w ciągu 10 dni, bo będę zamawiał przez neta :)

edkowski

New member
Oczywiście że się myli - możesz brać w ciemno.
Panasonic miał problemy z podświetleniem w serii 42E30 , ale już jest kolejna dostawa i nie ma żadnego śladu. Jak chcesz to mogę Ci nawet wkleić zdjęcia . Matryce są te same.

Jeśli możesz to wklej,chętnie zobaczę.W tym tygodniu jadę po tv,ocenie jak ten Panasonic świeci i wtedy zdecyduję czy to będzie mój zakup.

@Kampaj mógłbyś mnie nakierować skąd tak nie najlepsza opinia o matrycy 37.

malin_f1

New member
czy 42e30 są tylko z jednej fabryki? da się jakoś sprawdzić po nr. seryjnym czy jest dobry... ew jak w warunkach marketowych sprawdzić podświetlenie ? musi być raczej ciemno żeby to dobrze sprawdzić... poradźcie coś być może jutro odbiorę 42e30...

Do góry