Telewizor 40-42 do 2000-2200zł, albo..

TomekVromek

New member
Witam,
Przybywam do was z misją odnalezienia telewizora, mającego być głównym odbiornikiem w mieszkaniu. Poszukuję już od jakiegoś czasu i czym dłużej przeglądam fora, tym wybór wydaje się trudniejszy.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?
około 18m^2

2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ?

3-4m

3.Ile osób zasiada przed telewizorem ?
2-3

4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ?
siedzimy raczej z boku telewizora, ale telewizor też ma być ustawiony bokiem, więc można powiedzieć, że na wprost :wink:

5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ?

stać

6.Jak słońce świeci w pokoju ?
dosyć dużo słońca z lewej strony telewizora, ale są żaluzje w razie czego

7.Jaki masz obecnie telewizor ?

nastoletni CRT '28 SONY

8.Co chcemy aby telewizor posiadał ?

- możliwość odtwarzania filmów HD z pendrive, najlepiej w formacie .mkv
- na nagrywaniu mi aż tak nie zależy, bo posiadam nagrywarkę w dekoderze kablówki
- przydałaby się aplikacja do youtube i ewentualnie jakieś inne typu:Ipla
- dobrze by było, gdyby miał Wi-fi, bo pociągnięcie internetu po kablu będzie trudne
- przyzwoitą jakość obrazu

9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ?

kablówka, na razie SD, ale postaram się o zmianę pakietu na HD

10.Jakie urządzenia ?
aparat fotograficzny, laptop, ewentualnie telefon

11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ?

6-8h

12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?

nie wiem, chociaż ze względu na słońce wydaję mi się, że lepszy będzie mat

13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?
ze względu na użytkowanie przez kilka osób, oglądane będzie pewnie wszystko od seriali po mecze piłkarskie mi osobiście najbardziej zależy na filmach z zewn. nośnika

14.Czy zamierzasz serfować po internecie ?

Nie jest to coś czego wymagam od telewizora. Znając życie, nawet jeżeli taka funkcja się pojawi, to będę z niej korzystał bardzo rzadko.

15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?

kupno konsoli jest na razie w planach, więc może w przyszłości

16.Preferencje co do marki ?

Brak

17.Preferencje co do wielkości ?
40-42

18.Co Cię denerwuje w telewizorach ?

to co w każdym sprzęcie, czyli zawieszanie i brak reakcji na komendy

19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?

jak w pytaniu 13, myślę że będzie równie intensywnie użytkowany od 15 do wieczora

20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?

2000zł z ewentualną górką, tj. max 2200

Na podstawie lektury m.in. tego forum mam wytypowanych kilku faworytów:

1. Philips 40PFL5007K - widzę wiele plusów, dobra jakość obrazu, wbudowane wifi, bardzo ładne wykonanie, ale po przejrzeniu prawie całego wątku na jego temat na forum, przeraża mnie trochę to zawieszanie i bardzo powolne działanie i nie podoba mi się jeszcze to, że nie obsługuje polskich znaków w napisach

2. Samsung UE40ES5500 - poza tym, że ma dobre funkcje multimedialne za wiele o nim nie wiem, minusem na pewno jest konieczność dokupienia tego ustrojstwa do wifi

3. Toshiba 40RL838 - dobra jakość obrazu(?), problemy z odtwarzaniem filmów i znowu konieczność dokupienia tego ustrojstwa do wifi

4.
Czytając ostatnio to forum zostałem uświadomiony o istnieniu niejakiego "dongle" i zacząłem się zastanawiać, czy biorąc pod uwagę jego możliwości, nie lepiej kupić minimalnie tańszy telewizor i w cenie trochę większej niż Samsung czy Toshiba, życzą sobie za adaptery wifi, zakupić takie urządzenie. Jak wygląda sprawa z obsługą i awaryjnością tego cudu techniki? Jednym zdaniem, czy to naprawdę takie fajne na jakie wygląda?

Z góry dziękuję za pomoc w wyborze i rozwianie moich wątpliwości
:bober:

Karpaj

New member
Bez reklam
Jeśli chcesz dobrego smarta - to tylko dongle z androidem - przeglądarki na tv działaja słabo, a aplikacje - co najwyżej średnio.
Tylko pytanie - ten max, 2200 miałby być wtedy z donglem liczony? :)

TomekVromek

New member
Jeśli chcesz dobrego smarta - to tylko dongle z androidem - przeglądarki na tv działaja słabo, a aplikacje - co najwyżej średnio.
Tylko pytanie - ten max, 2200 miałby być wtedy z donglem liczony? :)

Raczej tak. Myślałem ewentualnie o tym donglu, kosztem tańszego telewizora bez bajerów.
Chociaż tak jak pisałem, o dongle wiem tyle co wyczytałem wpisując jego nazwę na allegro po znalezieniu tego hasła na tym forum. Widziałem tam takie za ~300zł, więc uznałem ten pomysł za realny.

Karpaj

New member
Bez reklam
No to w takim wypadku, w okolicach 1900zł coś porzadnego :

Panasonic 42E5E (tutaj masz 2" więcej, a cena w sklepach w okolicach 1960)
Toshiba 40HL933 (byle nie z redcoona lub pixmanii, bo dostaniesz tv nie na polski rynek, bez gwarancji, stąd tam taka niska cena, standardowo masz za jakieś 1900)
Sharp 40LE340
Philips 42PFL3207 / 40PFL3107 (oba powinny być w granicach 1900)

TomekVromek

New member
Dzięki jeszcze raz za propozycje.
Te dwa dodatkowe cale w LG są kuszące, tym bardziej, że według opinii sprawnie radzi sobie z filmami w .mkv.
Panasonic i Phillips to samo, chociaż tutaj mam problem ze znalezieniem jakichkolwiek informacji na temat ich funkcji.
Ciągle się jeszcze zastanawiam nad tym dongle, chociaż ostatnio pojawiła mi się wątpliwość, czy warto skoro przeglądarka nie jest dla mnie niezbędna.

Szczerze mówiąc to byłem już zdecydowany na Philipsa, ale przeraziły mnie te opinie na temat jego softu i problemów z odtwarzaniem plików, tym bardziej, że poza mną, telewizor będą obsługiwać osoby raczej nie obeznane z obsługą tego typu urządzeń, które mogą nie wiedzieć, co robić w przypadku zawieszeń itp.

Znalazłem jeszcze takie modele:

Toshiba 40RL933 - widzę, że dobrze radzi sobie z filmami z USB i nie ma tylu narzekań na powolnie działający interfejs, ale ma okrojone menu Smart. Chociaż tak jak pisałem, zależy mi głównie na youtube, a to z tego co wyczytałem ma.

Toshiba 40RL938 - o tym modelu nie mogę znaleźć zbyt wielu informacji, poza tym, że ma pełnoprawne menu smart(?) i Wifi(z tym, że nie wiem czy wbudowane jak Philips czy jest tylko HD ready), no i chyba najważniejsze, czy ma matową czy błyszczącą matrycę?

Możecie powiedzieć o nich coś więcej? Jak z jakością obrazu i czy zakup tych adapterów Wifi dostarczanych przez producenta jest niezbędny, czy istnieją jakieś metody obejścia, czy to bezpośrednie, czy przez podłączenie jakiegoś mini modemu i internetu po kablu?

I drugie pytanie, czy do telewizora podłącze zwykły laptopowy dysk 2,5 przez adapter SATA->USB?

Ostatnia edycja:

czarex

New member
do tośki spokojnie możesz podłączyć zwykły dysk zewnętrzny przez USB i oglądać z niego zdjęcia, filmy avi lub nagrywać programy

TomekVromek

New member
do tośki spokojnie możesz podłączyć zwykły dysk zewnętrzny przez USB i oglądać z niego zdjęcia, filmy avi lub nagrywać programy

Czy różnica między RL i TL to tylko 3d?
A może orientujesz się, czy różnica między 838 a 938, poza wbudowanym wifi i rozszerzonym smart w tym drugim są jakieś znaczące?

czarex

New member
nie wiem niestety, za to między TL838 a TL939 jest różnica skalowania... starszy lepiej sobie radzi przynajmniej jak je porównałem na cyfrowym sygnale SD... chyba, że po prostu jeszcze dobrze nie ustawiłem 939...

w ogóle mam problem bo nie moge zaktualizować softa przez sieć, a na tym nie działa mi youtube zaczyna ładowac film i przez 5min nie nic sie nie dzieje...

Do góry