Telewizor 40-42 cale.

arrturr

New member
Witam,
mam do Was ogromną prośbę.sprawa dosyć pilna... znajomi wprowadzają się do nowo zakupionego mieszkanka,szukają jakiegoś tv do kwoty powiedzmy 2700 pln.
Może to być tak LED jak i plazma.
Jeśli chodzi o to,czego potrzebują:
-Full HD,WiFi,matryca(raczej matowa),USB i 3D z tym,że to 3D nie do końca,po prostu jeśli do tej kwoty udało by się znalezc coś rozsądnego i z 3D było by miło :)
Proszę o pomoc,wstępnie spoglądałem na coś takiego:
-Panasonic TX-L42ET5E
-Panasonic TX-P42UT50E - z tym,że w tym modelu jest WiFi ready.

Oczywiście nie musi być to Panasonic,choć ten pierwszy wydaje się być ciekawym rozwiązaniem.
Bardzo proszę o jakieś nakierowanie w temacie,sprawa dosyć pilna.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

arrturr

New member
Tak,mogę odpowiedzieć za nich.

1.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ?
-3-3,5 metra
2.Ile osób zasiada przed telewizorem ?
- Dwie
3.Telewizor ma stać czy ma wisieć ?
- stać
4.Jak słońce świeci w pokoju ?
okno jest na stronę południową,więc większość dnia świecić będzie na tył tv.jednak na oknach są rolety więc można promienie ograniczyć.
5.Co chcemy aby telewizor posiadał ?
- Full HD,Wi-Fi,USB
6.Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ?
- cyfrowy,kablówka
7.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ?
- ok.3 godzin
8..Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?
- raczej matową z tym,że liczę na wskazówki w tej kwestii.
9.Czy zamierzasz serfować po internecie ?
- tak,raz na jakiś czas,żeby włączyć jakiś film.
10.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
- raczej nie.jeśli nawet się zdarzy to baaaaardzo rzadko.
11.Preferencje co do marki ?
- Panasonic,jednak jak najbardziej otwarci na inne propozycje.
12.Preferencje co do wielkości ?
- 40-42 cali
13.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?
- wieczorami
14.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?
- 2700 pln
15.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ?
- znajomi prosili bym się rozejrzał za tv który oferował by 3D.jednak nie jest to warunek konieczny do spełnienia przy ewentualnym zakupie.jeśli coś rozsądnego się uda znalezc i będzie z 3D to miło,jeśli nie - mówi się trudno :)

arrturr

New member
Dzięki,
Prawdopodobnie wezmiemy pod uwagę Philipsa i Toshibę.
Z tym,że tak... w Philipsie fajnie to wygląda wszystko ale nie ma 3D(choć to mniej ważne) i czytam,że sporo użytkowników narzeka na oprogramowanie a dokładnie wolne działanie przeglądarki itp.,natomiast w Toshibie jest ale tam znowu jest Wi-Fi Ready - czyli znajomy musiał by dokupić oddzielnie adapter,tak ?
Panasonica nie brać pod uwagę ??
Pytam,bo sam od roku jestem szczęśliwym użytkownikiem (w moim przypadku TX L37e30e),jestem tak przyzwyczajony do tej marki gdyż nigdy się nie zawiodłem,że właściwie gdyby nie fakt,że koledze zależy na Wi-Fi to poleciłbym mu swój model ;)
Chociaż patrząc na tego Philipsa dzisiaj miałbym chyba dylemat wybierając coś dla siebie :)
- Philips 46PFL 5007
Philips 40PFL5507K

A ten?

Ostatnia edycja:

enceladus

Banned
Dzięki,
Prawdopodobnie wezmiemy pod uwagę Philipsa i Toshibę.
Z tym,że tak... w Philipsie fajnie to wygląda wszystko ale nie ma 3D(choć to mniej ważne) i czytam,że sporo użytkowników narzeka na oprogramowanie a dokładnie wolne działanie przeglądarki itp.,natomiast w Toshibie jest ale tam znowu jest Wi-Fi Ready - czyli znajomy musiał by dokupić oddzielnie adapter,tak ?
Panasonica nie brać pod uwagę ??
Pytam,bo sam od roku jestem szczęśliwym użytkownikiem (w moim przypadku TX L37e30e),jestem tak przyzwyczajony do tej marki gdyż nigdy się nie zawiodłem,że właściwie gdyby nie fakt,że koledze zależy na Wi-Fi to poleciłbym mu swój model ;)
Chociaż patrząc na tego Philipsa dzisiaj miałbym chyba dylemat wybierając coś dla siebie :)

Ja z Philipsem mam same problemy, nie polecam.

Karpaj

New member
Bez reklam
5507 od 5007 różni się tylko 3D, bo resztę funkcji mają identyczną. Jednak w ostatnim czasie coraz więcej niezadowolonych klientów przybywa, więc zanim się zdecydujesz warto poczytać trochę o tym.

arrturr

New member
Tak,faktycznie.dziś sporo poczytałem.a więc Panowie,sprawa ma się tak...
Znajomi ostatecznie określili to jaki tv chcą.
Bez 3D.za to ważną sprawą jest to by posiadał Wi-Fi ponieważ jedna z osób będzie chciała korzystać np.z youtuba (jakiś film itp.).
Co do matrycy woleli by matową,ale szczerze mówiąc czy to aż taka różnica jeśli będzie nie matowa ?

Podsumowując,bez 3D za to z Wi-fi i żeby jakoś to działało :) przypominam,cena do 2700.
Na tą chwilę stawiamy na coś z :
- Philips 40PFL5007K ( i właściwie ten bym im polecił,tylko zastanawiają mnie te opinie o tym,że wolno chodzi no i że się wiesza przeglądarka itp.a to ważne,bo jak wspominałem jedna z osób będzie z tego korzystała.już mnie głowa boli od czytania o tym tv.)
- Sony KDL-40EX650 (na ten zwróciłem uwagę.tylko proszę o wyjaśnienie,bo widzę że ma tylko te 100Hz - czy to nie będzie za mało?)

jeżeli coś możecie doradzić,zaproponować inny model z góry dziękuję.

Karpaj

New member
Bez reklam
No a co za problem kupić TV z wi-fi ready, jak np. Sharp i dokupić za 150zł adapter wi-fi? Wtedy będziesz mógł mieć z matową matrycą:)

arrturr

New member
nie dla mnie ten tv :) no dobrze,matryca jak pisałem nie koniecznie matowa więc z tych dwóch powyżej na który bardziej byś się zapatrywał ?
Fakt,kolega może kupić adapter ale życzył sobie bym poszukał już z tą opcją w tv.
może jutro go przekonam do kupna tv z wi-fi ready + adapter.

arrturr

New member
Tak,wiem proponowałeś mi go.od czytania o nim głowa już boli ;)
Troszkę się boję go stanowczo polecić ze względu na przewijające się w komentarzach zastrzeżenia dlatego pokażę jutro znajomym ten wątek i testy/opisy/wpisy o kilku z wymienionych tutaj tv i niech sami decydują spośród 2-3 modeli,ewentualnie jakiś inny z wi-fi ready+opcja z adapterem.

Do góry