Telewizor 40-42" bud

ketras

New member
Witam, moje wymagania

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 4x4,5 m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2-3m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem? 4
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? również bokiem
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć? Wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju? okno od południa, pokój nasłoneczniony cały dzień
7.Jaki masz obecnie telewizor? LCD 32"
8.Co chcemy aby telewizor posiadał? 3D , wifi, skype , internet
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? NC+
10.Jakie urządzenia? brak
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? ~8
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? obojętnie
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? bajki, filmy akcji, sport (dynamiczne)
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? sporadycznie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? możliwe że tak przy opcji w TV , bądź w przyszłości zakupiona konsola.
16.Preferencje co do marki ? brak
17.Preferencje co do wielkości ? 40-42"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? niepłynny obraz i zamulające menu
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 30% dzień , 70% wieczory
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Okolice 2000zł max 2500
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Tak 3D , technologia najlepiej pasywne ze względu na koszt okularów.

Znalazłem, dwa modele w promocji w sieciówkach LG 42LA691S oraz samsung UE40H6400 . Czy są one warte zakupu? Wyczytałem, że samsung H6400 ma problemy z bandingiem i cloudingiem.
Doczytałem również , że proponujecie Panasonica TX 42AS650 oraz Philipsa 40Pfl7109
Problem jest taki iż raz nie ma już ich dostępnych a dwa nie ma cen.

Generalnie chciałbym się zmieścić w okolicach 2000zł, jeżeli do czegoś będzie na prawdę warto dołożyć wtedy do tych max 2500zł.

jacekcy

New member
Jeszcze przez dwa dni: 13 i 14 czerwca 2014 roku masz w SATURNIE promocję na PANASONICA TX-42AS600E za 1.599,00 zł. W sklepach stacjonarnych był dotychczas za 1.999,00 zł. Jeśli zadowoli Cię dobry telewizor, ale na matrycy 50 Hz, to zostanie Ci sporo kasy w kieszeni.

ketras

New member
Witam,

Dzięki za odpowiedzi. Mam rozumieć że w tym pułapie cenowym najlepszym wyborem do moich potrzeb będzie albo Toshiba albo ten Philips ? Problem jest taki iż oba przekraczają budżet o około 200zł.
Czy może coś w pułapie 2000-2500zł jeszcze się znajdzie wartego zakupu?

Od tego LG 42LA691S i samsunga UE40H6400 w czym są lepsze ? Chciałbym wiedzieć dlaczego warto do nich dopłacić.

ketras

New member
Rozumiem, choć liczyłem na nieco szerszą odpowiedzieć :)
A gdyby budżet jednak pozostał w okolicach 2000-2200zł (powód : żona) to z tych LG 42LA691S i samsung UE40H6400, który będzie lepszym wyborem?
Czy inni model się znajdzie?

Wtedy miałbym jakiejś rozeznanie przy zakupie.

firekage

New member
Bez reklam
Rozumiem, choć liczyłem na nieco szerszą odpowiedzieć :)
A gdyby budżet jednak pozostał w okolicach 2000-2200zł (powód : żona) to z tych LG 42LA691S i samsung UE40H6400, który będzie lepszym wyborem?
Czy inni model się znajdzie?

Wtedy miałbym jakiejś rozeznanie przy zakupie.

Jeśli zamierzasz kupić LG to nie bierz ubiegłorocznej serii, imho LB są lepsze choć z tego co pamiętam to 69x powinien mieć wygaszanie strefowe i być full ledem - sprawdź stronę LG (seria LA, z tego co pisano, miała pewne minusy jak banding oraz dse). Samsung ma 4 rdzeniowy procesor, imho lepszą matrycę bo VA (LG stosuje IPS, czyli lepsze kąty, dobrze nasycone kolory, ale niski kontrast i słaba czerń), a VA zapewnia imho lepsze wrażenie przy seansach nocnych (dobre imho kolory, słabsze kąty, ale wyższy kontrast i lepszy poziom czerni). Jeśli miałbym do wyboru te dwa, wolałbym Samsunga (do tego masz lepszy smart, bardzo płynne menu oraz żyroskopowego pilota smart).

BTW - tego Samsunga możesz mieć za 1890.

Ostatnia edycja:
Do góry