Telewizor 32" - Philips 32PFL5606H, Samsung UE32D5500 czy inny

kretka

New member
Witam!

Mam do Was pytanie. W związku z tym, że stary telewizor odszedł w niebyt chaosu, nadszedł czas na zmianę na jakiś "płaski" :)

Moje typy to:

Philips 32PFL5606H
Samsung UE32D5500

Telewizor służy głównie Mamie. Używany będzie na co dzień, głównie wieczorami. W weekendy cały dzień. Tematycznie to głównie sport, seriale/filmy i programy dokumentalne.

Ważna jest łatwa obsługa i dobre parametry. Mimo, że używać będzie go głównie laik, to chcę, żeby parametry były możliwie dobre w tym przedziale cenowym (1500-1800zł). Podłączenie do sieci (preferowane WiFi, ale Ethernet też ujdzie) jest ze względu, na to, że w sieci domowej jest zarówno odtwarzacz multimedialny jak i serwer plików. Miło byłoby, gdyby telewizor miał DLNA.

Ok, poniżej odpowiedzi na pytania jakie znalazłem w kilku postach:

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?
15-20m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-3m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? najczęściej na wprost, może trochę z prawej
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? tak, z prawej strony ściana północna
7.Jaki masz obecnie telewizor ? miałem 21" CRT :)
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? Full HD/HD Ready, wejścia HDMI, USB, Ethernet (ale w ostateczności może nie być),
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? cyfrowa kablówka plus kanały HD
10.Jakie urządzenia ? tuner kablówki HD, jeśli będzie możliwość Internet, odtwarzacz multimedialny (Patriot Box Office Media Player), dysk USB
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? w tygodniu 4-5h, w weekend cały dzień
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? raczej mat ze względu na refleksy, ale jestem otwarty na nowe doznania jeśli ma z tym iść lepsza jakość obrazu :)
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? sport (różny), filmy, programy dokumentalne (pakiet Discovery)
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? nie jest to podstawowe kryterium, ale chętnie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? na razie nie, w przyszłości tak raczej tylko weekendami
16.Preferencje co do marki ? brak
17.Preferencje co do wielkości ? 32" więcej się fizycznie nie zmieści w regale :)
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? niska jakość wykonania, kiepskie kolory, czerń, która nie jest czarna, smużenie w szybszych scenach
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami, w dzień tylko weekendy
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? chcę się zamknąć w 1500-1800, ale jeśli ktoś zaproponuje dobry sprzęt w cenie 1849 to nie powiem nie
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie, za mały na 3D
22. Preferowana technologia LCD/LED
23. ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 80% TV, 20% filmy z innych urządzeń
24. czy będziesz korzystać z widgetów? raczej nie, chociaż zależy co będą oferowały
25. czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? nie jest to podstawowe kryterium, ale chętnie
26. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? niekoniecznie
27. czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? tak
28. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? USB, HDMI, bezprzewodowo przez WiFi

Z góry bardzo dziękuję za pomoc :)

Ostatnia edycja:

kretka

New member
fajny się wydaje, ale 2k trzeba wyłożyć i z dostępnością trochę problem..no i muszę go zobaczyć gdzieś w Wawie najpierw

jakieś inne strzały?

zależy mi na czasie bo muszę zakupu dokonać w tym tygodniu, włącznie z zobaczeniem go najpierw :/

może jakiś L32E5E, bo widzę, ze jest w podobnej cenie..lub chociaż w jakim kierunku jeśli chodzi o markę powinienem szukać?

Ostatnia edycja:

kretka

New member
ok ani L32E30E ani L37E30E nie dostanę nowego..zostały tylko wystawowe

jakaś alternatywa? nowa seria E5E nie wiem czy jest godnym następcą E30E (raz piszą, że ma 150Hz, raz że 50Hz), nadal brakuje sensownych opinii/testu (np u Was)

biorę więc pod uwagę:
Panasonic TX-L37E5 (nie wiem czy L37E5E to to samo)
LG 37LS570S

macie jakieś co do tych (lub innych) modeli?

zakupu muszę dokonać do końca tygodnia (weekendu)

Ostatnia edycja:

kretka

New member
Naprawdę żałuję, że nie udało się E30 wyrwać..ktoś go w Euro odebrał przede mną, tego samego dnia (obydwa zarezerwowane), wtedy by nie było tematu.

O Lg jest trochę więcej opinii niż o Panasie (i mimo wszystko ciut lepsze), funkcjonalnie podobnie się chyba prezentują jak je się zestawi obok siebie. Dlatego się trochę waham. To mój pierwszy zakup w tym "segmencie" i ciężko coś powiedzieć mi o każdym z tych modeli, czytam tabelki po prostu :)

Różnica cenowa jest znikoma (100zł) więc naprawdę polecasz kiki z tych dwóch E5 Panasonica? Mogę spytać czemu? Lepiej sprawdzi się w dynamicznych scenach? Ma lepsze kolory? Lepsze wykonanie? Jest ogólnie bardziej kompletnym modelem?

Martwi mnie błyszcząca matryca w obydwu tych telewizorach :/

kretka

New member
Jakieś ostatnie rady?

LG mam zarezerwowane w Euro za 2090zł i musiałbym dziś odebrać.
Panasonica muszę zamawiać (Neo24 bo w Euro jest jakaś chora cena) i będzie na poniedziałek za 2130zł.

kretka

New member
Ok, po temacie. Wybór padł na Panasonic'a TX-L37E5E :)

Pierwsze wrażenia? Obraz ze źródła cyfrowego (kablówka UPC) to jakaś masakra, trochę się załamałem jak zobaczyłem :/ Może to kwestia ustawień ale lipa ogólnie wg mnie. W HD wszystko super, soczyście, ostro, wyraźnie, bez smużenia. Podejrzewam, że tak samo będzie z filmami i wszystkimi mediami podłączanymi przez HDMI.

A, no i wkurza mnie kopertka na samym środku na górze, nie wiem jak ją wyłączyć :)

Do góry