Telewizor 32" J6300 vs LF650

Mayestro_PW

New member
Witam, chciałbym się poradzić bardziej doświadczony użytkowników który telewizor wybrać. Aktualnie posiadam Samsung UE32J6300, ale mogę go jeszcze oddać i wymienić na LG 32LF650V. Nie ukrywam że zależy mi przede wszystkim na funkcjonalności. W swoim Samsung nie mam 3D, nawet pilot Smart Control musiałem w menu serwisowym uaktywnić.
LG ma WebOS 2.0 który bardzo mi się spodobał, wygląda na dość płynny i ładny. Natomiast w Samsungu strasznie się zawiodłem na tym całym Tizen OS. Menu wygląda jakby było w rozdzielczości 720p, do tego nie posiada żadnego centralnego pulpitu na aplikacje, tylko żeby jakąś włączyć, której nie ma na liście ostatnich, trzeba "wleźć" w inną aplikację nazwaną "Aplikacje" i tam odszukać swojej. Personalizacja kończy się na ustawieniach obrazu i dźwięku. Gry na tej platformie w ogóle nie istnieją. Są to jakieś durne produkcje rodem z GameBoy(choć i to za dużo) do tego wszystko w 2D. Zauważyłem też strasznie nierównomierne podświetlenie które widać szczególnie gdy wyświetla czarny obraz. Wygląda to paskudnie, a potęguje się to gdy popatrzy się od góry lub z boku(TV jest "Curved"). Nie tak powinno to wyglądać w takim TV(w końcu jest najdroższy ze średniaków :D). Ale jest kilka dobry stron tego telewizora, ma on całkiem niezły upłynniacz(choć czasem zdarza się że obraz się "trzęsie"), dźwięk jest bardzo dobry, głęboki z dużą ilością bassu i przede wszystkim głośny.
Na internecie czytałem że panele IPS od LG mają słabszą czerń niż Samsunga VA i mają tylko 60 Hz. Co prawda nie wyświetlam w 120 Hz na swoim TV bo mam za słabą kartę w PC która obsługuje tylko HDMI 1.2 albo 1.3.
Martwi mnie jeszcze jedna kwestia, otóż ten telewizor od LG wyposażony jest w pasywne 3D, więc posiada nałożony filtr polaryzacyjny. Miałem kiedyś monitor od LG 27MT93S i miałem na nim straszną "szatkownicę" która mnie strasznie irytowała. Sprawiało to wrażenie kiepskiej rozdzielczości. Czy LG może rozwiązało problem "szatkownicy" w tej technologi?

A więc co byście mi doradzili? Czy ten TV od LG będzie miał dużo gorszą jakość obrazu?

Do góry