Telewizor 32-42 z matryca natywna 100hz 1500-1800zł

nuninho

New member
Telewizor min. 40" z matryca natywna 100hz 1800-2500zł

Witam!
Noszę się z zamiarem kupna telewizora jako świąteczny prezent dla siebie.
Nie siedzę w telewizorach za bardzo, stąd mój post tutaj (poszukuje informacji osób siedzących w temacie).
Przejdźmy do konkretów:
Telewizor obecnie będzie podpięty tylko i wyłącznie do komputera, w przyszłości być może zagości u mnie konsola, będzie służył głównie do oglądania filmów, okazyjnego grania i ogólnej pracy przy komputerze z większej odległości. Na codzień mam spięte dwa 22" monitory (taka praca) więc i trzeci "monitor" bardzo się przyda.
Nie mam specjalnych wymagań, (o ile te w tym w tej cenie da się sprostać) smart jest mi zbędny, w 3d mam wyposażony telewizor w salonie (mało potrzebny gadżet). Jedyną rzeczą która jest wymagana to matryca natywnie wyświetlająca 100hz i możliwie w tej cenie niski input lag, rodzaj matrycy też jest mniej ważny ponieważ będę telewizora używał raczej "na wprost" lub z małymi odchyłami w poziomie, aczkolwiek mile widziany IPS. Fajnym dodatkiem było by złącze ethernet ponieważ w sieci mam 2TB dysk sieciowy. Marka telewizora również nie jest najważniejsza. Jeśli chodzi o design, teraz wszystko oparte jest na wąskich ramkach więc problem rozwiązany. Rozmiar jak wszyscy wiemy - im większy tym lepszy, a cena im niższa tym lepsza.
Wszystkie sugerowane modele wezmę pod uwagę i za pomoc serdecznie dziękuje.
Pozdrawiam, Mateusz.

Ostatnia edycja:

nuninho

New member
Z wstępnych analiz rynkowych znalazłem dwie ciekawe opcje a mianowicie:
Panasonic TX-42AS650 oraz Toshiba 42L7453. Wizualnie mi się podobają i podobno obydwa mają matryce 100hz. gdyby ktoś miał jakąś inną propozycję, będe wdzięczny.
Pozdrawiam

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ale podałeś modele dobre ale nie produkowane już kilka miesięcy.
Z nowych :
- Sharp 42LE772
- Sony 43W809
- Philips 40PFU6510
- Hitachi 43HGW69

nuninho

New member
Witam, czy te modele które podałeś to sprzęt na przyszły sezon? Niestety nie udało mi się znaleźć zbyt wielu informacji na ich temat. A mam pytanie, czy warto w ogóle spoglądać na ofertę paneli 4K? Zawsze głównym źródłem obrazu będzie komputer, ale czy to zmieni w jakikolwiek sposób odbiór filmów? Gier nie planuje uruchamiać w 4K, nie jestem entuzjastą gier. Telewizor może być absolutnie goły, zależy mi w gruncie rzeczy tylko na 100hz i ekranie dobrej jakości. Jeżeli komuś przypomni się jeszcze jakiś model na który powinienem zwrócić uwagę, to proszę pisać.
Pozdrawiam

nuninho

New member
Zwróciłem uwagę na niego od samego początku, ale nigdzie nie mogłem znaleźć potwierdzenia natywnych 100HZ, ponadto zastanawia mnie jak jest z cloudingiem na tych nowych LG, oraz jak wygląda imput lag na przykładzie tego panelu. W salonie mam LG 42LA660s i clouding czasami denerwuje. Jeśli ktoś go posiada, mógłby napisać parę słów? Nie ukrywam że cena jest bardzo odpowiednia.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Sharp jest, Sony jest , Philips jest , Hitachi grudzień.
Jak będziesz niebieski masz specjalną ofertę i kalibrację gratis.

nuninho

New member
Witam, czy mógłby ktoś napisać krótkie porównanie tych modeli, mam tu na myśli tylko kwestie matrycy, tj jak z imput lagiem, który najlepiej nada się pod komputer etc. Nie ukrywam że LG ma najbardziej korzystna cenę jak na 42" panel natywnie posiadający 100Hz. Byłbym bardzo wdzięczny:
- Sharp 42LE772
- Sony 43W809
- Philips 40PFU6510
- Hitachi 43HGW69
- LG 42LF652V
- Panasonic TX 42AS650 (o ile dostępny)
- Toshiba 42L7453 (o ile dostępny)

Ostatnia edycja:

nuninho

New member
Witam, w moim lokalnym sklepie gdzie prawdopodobnie zakupie telewizor, moją uwagę przykuły te dwa modele: Sony 42w705c i LG 42LF652V. Czytałem o sony 705B a tutaj mam model z końcówką C, mógłby mi ktoś naświetlić różnicę a także powiedzieć czy ten SONY ma w ogóle 100hz matryce? Oraz który z wyżej wymienionych lepiej sprawdzi się jako "monitor".
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Sony ma 50 Hz, Input Lag w pierwszej grupie.
- Sharp 42LE772 - ma 100Hz - Input Lag 29 ms
- Sony 43W809 - ma 100 Hz Input Lag w pierwszej grupie
- Philips 40PFU6510 - ma 50 Hz - input lag w pierwszej grupi
- Hitachi 43HGW69 - ma 50 hz Input Lag w drugiej grupie
- Panasonic TX 42AS650 (o ile dostępny) - ma 100 Hz input Lag w drugiej grupie
- Toshiba 42L7453 (o ile dostępny) ma 100 Hz - Input Lag 9 ms

nuninho

New member
Bardzo Ci dziękuje, to będzie bardzo pomocne. Postaram się znaleźć te Toshibę, jest praktycznie bezkonkurencyjna jako monitor. Jesteś w stanie powiedzieć cokolwiek na temat LG 42LF652V lub LG 50LF652V?
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

nuninho

New member
No cóż, nic nie szkodzi. I tak dowiedziałem się wielu rzeczy, jutro prawdopodobnie podejmę decyzję. Dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam

nuninho

New member
Oglądałem dziś philipsa 48pfh5500, w sumie mi się podobał fajnie go można ustawić, jakość obrazu super, czerń zadowalająca ale niestety ma on tylko 50Hz. Czy jest jakiś Philips który kosztuje podobnie a ma 100Hz matrycę?

nuninho

New member
Właśnie poważnie się zastanawiam nad zwiększeniem budżetu. To nie skarpetki, kupie TV na kilka lat. Szczerze nie sądziłem ze wybiorę philipsa.

Do góry