streetfighter69
New member
Posiadam Samsunga PS50A568 od dwoch tygodni. Oczywiscie efekt teczy (czytaj false contouring) towarzyszy takze mnie, powodujac frustracje podobna jak green ghosting na Panasach, z tym, ze na szczescie w Samsungu dotyczy to tylko trybu 50Hz (czyli zwykla TV i DVD, na ktorych efekt jest jednak mniej zauwazalny). Po dlugich probach znalazlem ustawienia, przy ktorych posteryzacja jest akceptowalna na kazdym sygnale. Wg moich analiz najwiekszy wplyw na zmniejszenie FC ma opcja DNIe, a konkretnie jej ustawienie w pozycji ON. Niestety, jak wiemy, mozna to zrobic tylko w trybie Dynamic, ale na szczescie, przy odpowiednich ustawieniach pozostalych parametrow mozna uzyskac calkiem niezly obraz rowniez w tym trybie.
Oto moje ustawienia (dla modelu A56:
PICTURE SETTINGS:
MODE:
DYNAMIC
CONTRAST:
72
BRIGHTNES:
52
SHARPNESS:
0
COLOUR:
47-48
TINT:
50/50
DETAILED SETTINGS:
(greyed out)
PICTURE OPTIONS:
COLOUR TONE:
NORMAL
DIGITAL NR:
OFF
DNIe:
ON
HDMI BLACK LEVEL:
LOW (greyed out)
MOVIE PLUS:
OFF
Ciekaw jestem waszych opinii, szczegolnie Klausa i Gadzeciarza, ktorzy chyba najaktywniej uczestnicza we wszystkich watkach na temat FC
Dodam, ze kolory przy tych ustawieniach sa poprawne i naturalne, zwiekszyl sie jedynie kontrast i nasycenie. Oczywiscie nie ma mozliwosci calkowicie zlikwidowac FC w tych modelach, ale dzieki powyzszym ustawieniom pozbylem sie najbardziej irytujacej cechy FC - czerwono-zielonej teczy na twarzach
Oczywiscie te ustawienia sa przeznaczone tylko do ogladania TV z dekodera, dla Bluraya i PC mam idealnie ustawione Cinema Mode, gdyz tam problem z FC nigdy nie wystepuje.
Pozdrawiam i mam nadzieje, ze moje wnioski komus pomoga
Oto moje ustawienia (dla modelu A56:
PICTURE SETTINGS:
MODE:
DYNAMIC
CONTRAST:
72
BRIGHTNES:
52
SHARPNESS:
0
COLOUR:
47-48
TINT:
50/50
DETAILED SETTINGS:
(greyed out)
PICTURE OPTIONS:
COLOUR TONE:
NORMAL
DIGITAL NR:
OFF
DNIe:
ON
HDMI BLACK LEVEL:
LOW (greyed out)
MOVIE PLUS:
OFF
Ciekaw jestem waszych opinii, szczegolnie Klausa i Gadzeciarza, ktorzy chyba najaktywniej uczestnicza we wszystkich watkach na temat FC
Dodam, ze kolory przy tych ustawieniach sa poprawne i naturalne, zwiekszyl sie jedynie kontrast i nasycenie. Oczywiscie nie ma mozliwosci calkowicie zlikwidowac FC w tych modelach, ale dzieki powyzszym ustawieniom pozbylem sie najbardziej irytujacej cechy FC - czerwono-zielonej teczy na twarzach
Oczywiscie te ustawienia sa przeznaczone tylko do ogladania TV z dekodera, dla Bluraya i PC mam idealnie ustawione Cinema Mode, gdyz tam problem z FC nigdy nie wystepuje.
Pozdrawiam i mam nadzieje, ze moje wnioski komus pomoga