[Techologia WiDi] - podczas wysyłania filmu na TV laptop się za bardzo grzeje?!

misbubumis

New member
Posiadam laptop HP Pavilion dv6140ew, TV Philips 32PDL7906K/02 Smart TV 3D.
W laptopie mam zainstalowana aplikację Wi-Fi Media Connect która była dołączona na płycie do telewizora.

Gdy uruchomię aplikację za chwilę mam na telewizorze obraz tego co mam na laptopie.

Problem moim zdaniem jest gdy odtwarzam film uruchomiany w laptopie.
Na ekranie telewizora jest on równiez wyswietlany z około 2 sek opóźnieniem(ale to mniejszy problem).

Komponenty laptopa szybko osiągaja dość moim zdaniem wysoką temperaturę.
Po około 5 minutach oglądania "bezprzewodowego" temperatura rdzeni procesora osiąga ok. 70 stopni, chipset też około 70 ,dysk 40 stopni.(procesor i7-2630qm)

Czy to jest normalne, czy coś mam nie tak ustawione ?

accu

New member
Bez reklam
W laptopie mam zainstalowana aplikację Wi-Fi Media Connect która była dołączona na płycie do telewizora.

Gdy uruchomię aplikację za chwilę mam na telewizorze obraz tego co mam na laptopie.

Na ekranie telewizora jest on równiez wyswietlany z około 2 sek opóźnieniem(ale to mniejszy problem).

Komponenty laptopa szybko osiągaja dość moim zdaniem wysoką temperaturę.
Po około 5 minutach oglądania "bezprzewodowego" temperatura rdzeni procesora osiąga ok. 70 stopni, chipset też około 70 ,dysk 40 stopni.(procesor i7-2630qm)

Witam uprzejmie ,
Masz w tym "komputerku" dwa "procki". Myślę , że śmiało możesz przełączyć na "procek" HD Intela .(ten oszczędny)Zrezygnować z "procka"AMD Radeon .
Obraz masz z "komputerka" przesyłany na telewizor tylko w maksymalnej rozdzielczości 1366x768 bo WI-FI MEDIA CONNECT tak ma , a
nie 1920x1080 . Częstotliwość odświeżania ustawiona na 60 Hz. . W panelu sterowniczym grafiki i
mediów Intela , w planie zasilania zaznaczyć :równowaga . Komputerek ma rozdzielczość 1600x900.
W rozdzielczości można zmienić na 1366x768 . Wtedy jest wybrana jedna z trzech opcji skalowania : zachowaj współczynnik proporcji.
Dotyczy to :właściwości grafiki "procka"HD Intela.

Pozdrawiam :)
accu
:kom:

Ostatnia edycja:

misbubumis

New member
Witam uprzejmie ,
Masz w tym "komputerku" dwa "procki". Myślę , że śmiało możesz przełączyć na "procek" HD Intela .(ten oszczędny)Zrezygnować z "procka"AMD Radeon .
Obraz masz z "komputerka" przesyłany na telewizor tylko w maksymalnej rozdzielczości 1366x768 bo WI-FI MEDIA CONNECT tak ma , a
nie 1920x1080 . Częstotliwość odświeżania ustawiona na 60 Hz. . W panelu sterowniczym grafiki i
mediów Intela , w planie zasilania zaznaczyć :równowaga . Komputerek ma rozdzielczość 1600x900.
W rozdzielczości można zmienić na 1366x768 . Wtedy jest wybrana jedna z trzech opcji : skaluj pełny
ekran.Dotyczy to :właściwości grafiki "procka"HD Intela.

Pozdrawiam :)
accu

1) Czyli dlatego, że z laptopa dane są przesyłane w max. 1366x768 i muszą byc przekonwertowane na 1920x1080 to dlatego między innymi komp tak intensywnie pracuje?, dobrze myslę ?

2) W panelu sterowniczym grafiki i mediów Intela mam ustawione na równowaga

3) A jak przełączyć na procesor graficzny Intela? Bo z tego co wiem to przełączanie odbywa się automatycznie w zależności od potrzeb systemu.

4) A jak u ciebie wygląda ta sprawa? Używasz Wi-Fi Media Connect, jak zachowuje się komputer podczas działania tego programu?

Ostatnia edycja:

accu

New member
Bez reklam
Witam uprzejmie,

Tak normalnie jest wybrana opcja: równowaga , ale jak działa funkcja Wi-Fi Media Connect
to automatycznie przełącza się na : zachowaj współczynnik proporcji.(schemat kolorów zmienia się
na podstawowy Windows 7 ze schematu kolorów Windows Aero.Automatycznie wraca , gdy kończę
połączenie Wi-Fi Media Connect pomiędzy telewizorem a "komputerkiem".)
U mnie obraz na telewizorze jest trochę opóźniony ale to normalne , oczywiście głos jest
tylko z telewizora , w "komputerku" jest tylko obraz . Po lewej stronie gładzika , "komputerek'
się robi "cieplejszy" , ale u HP-ków to normalne . Ja mam wersję Biosu , którą sobie wgrałem:F.1B.
Przełączam z poziomu pulpitu , klikając prawym przyciskiem przy gładziku.(myszy).
Pokazuje mnie się wtedy okienko z przełączaniem grafiki . Przy przełączaniu "procka" Intel HD na "procek" AMD i vice versa ekran może migać ,(i miga i chwilę gaśnie)
ale to normalne , w każdym razie działa. Musi być jednak wersja Biosu F.1A lub nowsza F.1B.

Pozdrawiam:)
accu

Ostatnia edycja:

misbubumis

New member
hej

Zrobiłem jak pisałeś.
Ale po paru minutach Wi-Fi Media Connect się rozłączyło samo.
Jaki może być powód nagłego rozłączenia?
Upload mam 5 MB/sek o ile ma to znaczenie.

accu

New member
Bez reklam
hej

Zrobiłem jak pisałeś.
Ale po paru minutach Wi-Fi Media Connect się rozłączyło samo.

Witam uprzejmie,

U mnie wszystko chodzi płynnie , nic się rozłącza , download mam 6Mb/s , a upload 0.5Mb/s . Od czasu do czasu włącza się " wiatraczek" .

Komputerek podłączony do routera kablem . Intel PROSet/Wireless -test diagnostyczny(8 punktowy) sprawdzony , ale później
wyłączam przyciskiem , gdzie jest znak sieci bezprzewodowej . Będąc w domu z baterii nie korzystam.
Jest wyciągnięta .
Może restart komputerka , lub jego całkowite wyłączenie z sieci zasilającej na 0.5 godziny pomoże .
Nie wiem , aż taki dobry "w te klocki" nie jestem .

BTW , przypuszczam , że przepustowość sieci jest zbyt niska .

Pozdrawiam,:)
accu

Ostatnia edycja:

Tsubasa

New member
Bez reklam
Na ekranie telewizora jest on równiez wyswietlany z około 2 sek opóźnieniem
Jest to normalne. Opóźnienie w tej technologii występuje.

Jakim odtwarzaczem odtwarzasz? Zmień odtwarzać lub ustaw w kodeku żeby dekodowanie wideo było przez GPU czy to przez intela czy zewnętrzną kartę.
Sprawdź stabilność CPU pod OCCT. Jak będzie wysoka temperatura <80°C po 1godz. testu albo się zawiesi/zresetuje komputer, to rozkręć laptop, przeczyść i nałóż nową pastę termoprzewodzącą.

To są karty graficzne. Jedna jest wbudowana w obudowę procesora, druga jest zewnętrzna dedykowana do gier, ale i też do filmów można ją wykorzystać jeśli GPU intela nie radzi sobie ze wsparciem w dekodowaniu filmu w danym programie, czy kodekiem wideo.

po paru minutach Wi-Fi Media Connect się rozłączyło samo.
Może być za słaba siła sygnału. Jaką masz prędkość nawiązanego połączenia. Podaj model karty wifi i wrzuć zrzut ekranu z jej ustawień zaawansowanych w menadżerze urządzeń.

accu

New member
Bez reklam
To są karty graficzne. Jedna jest wbudowana w obudowę procesora, druga jest zewnętrzna dedykowana do gier, ale i też do filmów można ją wykorzystać jeśli GPU intela nie radzi sobie ze wsparciem w dekodowaniu filmu w danym programie.

Witam uprzejmie,

A czy przypadkiem procesor graficzny nie jest główną jednostką obliczeniową znajdującą się w
karcie graficznej ? Dlatego nazywam "zdrobniale" --"procek".

BTW , przyczyną zrywania może być również niska jakość sygnału bezprzewodowego . Tak mniemam .

Pozdrawiam,:)
accu

Ostatnia edycja:

SDman

Banned

Witam,
posiadałem Belkin ScreenCast Widi i Lenowo U300S z HD 3000 - działo prawie bez opóźnień max 0,5s
i owszem ultrabook troszkę był bardziej gorący przy przekazywaniu obrazu ale nie aż tak.
Jakość dźwięku i obrazu jak po HDMI.

Obecnie zaspokaja moje potrzeby bezprzewodowe Miracast z SGS3 i Blurey Samsunga F6500.

Pozdr.

misbubumis

New member
Jest to normalne. Opóźnienie w tej technologii występuje.

Jakim odtwarzaczem odtwarzasz? Zmień odtwarzać lub ustaw w kodeku żeby dekodowanie wideo było przez GPU czy to przez intela czy zewnętrzną kartę.
Sprawdź stabilność CPU pod OCCT. Jak będzie wysoka temperatura <80°C po 1godz. testu albo się zawiesi/zresetuje komputer, to rozkręć laptop, przeczyść i nałóż nową pastę termoprzewodzącą.
KMPlayer 3.6.0.87 KMP Plus
Lepiej żeby dekodowanie było przez dedykowanego Radeona czy przez wewnętrzną Intela?
Gdzie będą niższe temp przy Intelowskiej czy zewnętrznej Radeona?

Może być za słaba siła sygnału. Jaką masz prędkość nawiązanego połączenia. Podaj model karty wifi i wrzuć zrzut ekranu z jej ustawień zaawansowanych w menadżerze urządzeń.
Prędkość sieci bezprzewodowej oscyluje 65-72 MB/s
Model karty bezprzewodowej wifi : Intel Centrino Wireless-N 1030

zrzut z ustawień zaawansowanych karty :

Attachments

• centrino1030.jpg
    centrino1030.jpg
    12,9 KB · Wyś: 110
Ostatnia edycja:

Tsubasa

New member
Bez reklam
KMPlayer 3.6.0.87 KMP Plus
Lepiej żeby dekodowanie było przez dedykowanego Radeona czy przez wewnętrzną Intela?
Gdzie będą niższe temp przy Intelowskiej czy zewnętrznej Radeona?
Użyj tej która obciąża mniej CPU, czyli program i kodek w pełni będzie wspierał dekodowanie filmu przez kartę graficzną. Przez menadżer zadań możesz sprawdzić w jakim stopniu jest wykorzystywany CPU w czasie oglądania filmu.
Zapewne na Intelu będzie niższa temperatura, przetestuj obie.
Sprawdź połączenie MPC-HC + LAVFilters, w tym filtrze ustaw Hardware Decoder na QuickSync jeśli Intel ma być wykorzystywany lub DXVA2 dla Radeona.
W KMPlayer przetestuj opcje: Wideo (zaawansowane) > Ustawienie: prędkość, normalna, jakość. Sprawdź wszystkie.
Prędkość sieci bezprzewodowej oscyluje 65-72 MB/s
Model karty bezprzewodowej wifi : Intel Centrino Wireless-N 1030
Zaktualizuj IntelŽ Wireless Display (IntelŽ WiDi) — Updating to the latest version of IntelŽ WiDi

Agresywność mobilności: Najniższa
Bluetooth: Wyłącz
Brak tolerancji dla kanału 40MHz: Wyłącz
Moc transmisij: Najwyższa
Ochrona trybu mieszanego: Włączony zwrotny CTS
Szerokość kanału 802.11n: Automatyczny
Tryb 802.11n: Włącz

Opcje zasilania > zaawansowane ustawienia > ustawienia karty bezprzewodowej > Maksymalna wydajność

misbubumis

New member
Mam pytanie które mnie nurtuje odnośnie Technologii WiDi.

Bo czytałem, że aby móc z niej korzystać trzeba mieć adapter który podłączamy do TV, np.Netgear 3000,
ale gdzieś też wyczytałem, że jak TV jest nowszy to może już mieć wbudowany taki adapter.

Ja w moim TV chyba mam ten adapter wbudowany skoro mogę na TV oglądać to co mam na laptopie, ale...
gdy uruchomiłem aplikację Intel Wireless Display to nie wykryło mi adaptera...

Więc niby mam wbudowany adapter w TV ale aplikacja go nie wykrywa ...?

Ostatnia edycja:

Tsubasa

New member
Bez reklam
Prędkość nawiązanego połączenia u ciebie oscyluje w granicach 65-72 Mb/s, czyli N150 - więc w tv jest słaba karta wlan albo za słabą masz w komputerze ewentualnie nie współpracują ze sobą w pełni chipsety tych kart bezprzewodowych. Laptop masz w tym samym pokoju co TV żeby mieć pełny zasięg, mniejsze zakłócenia? Grzanie podzespołów jest spowodowane w źle dobranym programie do odtwarzania lub jego ustawień albo złym kodekiem który w pełni nie wykorzystuje wsparcia w dekodowaniu przez GPU. Przeczyść laptop, nałóż nową pastę termoprzewodzącą na CPU, GPU, Chipset. Sprawdź inne programy do odtwarzania. Najlepiej MPC-HC + LAVFilters i zaktualizuj sterownik do karty graficznej.

Ostatnia edycja:
Do góry