Z uwagi na fakt, iż ktoś mi zbytnio pozazdrościł działającego bezproblemowo HBOGo

, aplikacja od wczoraj zaczęła dręczyć mnie błędem 5.1 przy każdej próbie odtworzenia materiału filmowego. Wg infolinii HBO (płacę więc wymagam a nasze TV znajdują się teoretycznie na liście wspieranych odbiorników) ich aplikacja certyfikowana jest jedynie na TCL oparte o procesory MT5596. Pozostałe są niewspierane. Złożyłem oczywiście reklamację usług (co i wam sugeruję zrobić) ponieważ, wg słów pracownika infolinii, im więcej zgłoszeń od użytkowników danego modelu, tym szybciej dodadzą go do listy.
Nie mniej jednak, aby nie tracić czasu - zainstalowałem sobie Kodi z dodatkiem HBOGo. Ku mojemu zdziwieniu Kodi wykrywa nasze TV jako FHD 50 Hz (tak jak Aida64) i nie wynika to z ograniczeń aplikacji, ponieważ "(...) Kodi Leia (1

definitely supports 4K HDR playback in HDR (...)" - wartość do sprawdzenia w zakładce System Info.
W świetle powyższego mam pytanie - jak zmusić programy tego typu do poprawnego wykrywania rozdzielczości naszych paneli? Podejrzewam, że jest to kwestia edycji któregoś z plików systemowych. Być może @Kiki z @Marek-Urania mogliby zmodyfikować któryś z tych plików w nowej paczce?
(Swoją drogą Netflix wykrywa i wyświetla 4K HDR bez problemu...)