TCL EP640 Ultra HD LED TV, cztery modele HDR10 i Android 9.0

tcl.firmware

New member
To nie było trzeba kupować chłamu i teraz narzekasz ? Ile osób poruszało i porusza ten temat od pojawienia się TCL i tak przez niektóre osoby zachwalane ( gdzie jest totalną porażką - soft )
Dawniej człowiek kupował bo nie było neta itp bez żadnych opinii , teraz jest inaczej , mając na uwadze kupno sprzętu najpierw ludzie czytają , dowiadują się co tv może a co nie itp i mają jakiś punkt zaczepienia

Żalisz się tutaj i szukasz pomocy ? Kto ci ma pomóc tutaj z ludzie i jak mają ci pomóc ? Żal się do firmy TCL , Kupiłeś ? ciesz się ... i nie narzekaj

Nie rozumiem po co ta frustracja? Temat dotyczy tego sprzętu, wypowiadam się na temat tego sprzętu. Nie jesteś zainteresowany tematem - nie czytaj.
Dzielę się swoimi doświadczeniami, aby przestrzec innych potencjalnie zainteresowanych. Być może komuś uda się rozwiązać problemy poprzez jakieś obejście - na pewno zwiększa to szanse, niż zostawienie tego tylko sobie.

Z mojej strony EOT.

Karol1976

Active member
Bez reklam
Gdybyś czytał przed zakupem opinie na temat modelu i ogólnie problemów systemowych w tv TCL to raczej nie było by tematu i nie było by problemu bo byś nie kupił , ale cóż kupiłeś i powiedz mi w jaki sposób ludzie mają ci pomóc ? jak mają może te same problemy lub inne ... ?

Wina tkwi w sofcie i miej pretensję to TCL , nie ty pierwszy i nie ostatni

tcl.firmware

New member
Przed zakupem miałem świadomość większości występujących problemów. Liczyłem i wciąż liczę, że uda je się rozwiązać poprzez aktualizacje oprogramowania. Przed zakupem brałem też pod uwagę dodatkowy koszt sprzętu, który rozwiąże niedogodności:
IPTV, płynność wideo, opóźnienia dźwięku - TV box
słabe głośniki - soundbar, który i tak bym kupił, nawet w przypadku średniej klasy głośników

TCL w tej cenie ma całkiem niezłą matryce, niezłe kolory. Służy mi jako dodatkowy TV w domku weekendowym - korzystam sporadycznie.

Android daje dużo możliwości konfiguracji, czasem dochodzi opcja alternatywnego oprogramowania. Jest dużo odtwarzaczy, opcji dekodowania, bibliotek kodeków. Może komuś grzebiącym w tym uda się rozwiązać problem. Mi się póki co nie udało, ale na pewno podzielę się rozwiązaniem, gdy jakiś workaround zadziała.

firefl

Active member
Bez reklam
Materiał w plikach oraz streamach MPEG-TS nie jest odtwarzany poprawnie, także nie można powiedzieć, że opcja w pełni działa.

W apce Aida64 możemy podejrzeć wsparcie kodeków.
To co podajesz to nie jest specyfikacja. MPEG-TS z sygnalu z satelity działa.
To co napisałem ma tylko pokazać możliwości producenta do interpretacji minimalnej. Twoją interpretację też rozumiem.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

fipii

Member
Gdybyś czytał przed zakupem opinie na temat modelu i ogólnie problemów systemowych w tv TCL to raczej nie było by tematu i nie było by problemu bo byś nie kupił , ale cóż kupiłeś i powiedz mi w jaki sposób ludzie mają ci pomóc ? jak mają może te same problemy lub inne ... ?

Wina tkwi w sofcie i miej pretensję to TCL , nie ty pierwszy i nie ostatni

No widzisz, ja przed zakupem zawsze czytam opinie na różnych stronach i staram się szukać testów tv który chce kupić. Co do tego modelu to opinie były w 99% pozytywne (strony sklepów internetowych albo porównywarek), wiem ze często zdarzają się jakieś "kupowane" opinie albo coś takiego, ale nie na aż tak szeroką skalę. Przejrzałem na szybko jeden z wiodących sklepów z elektroniką gdzie dostępne są telewizory z tego modelu o różnej przekątnej i na 44 opinie nie ma żadnej negatywnej (wiele jest ze znaczkiem potwierdzenia zakupu), wiec albo sklep usuwa negatywne opinie albo po prostu takich nie ma. Gdybym na dzień dzisiejszy wiedział to co wiem teraz to nigdy bym nie kupił tego tv bo to jest mój najgorszy zakup jeśli chodzi o elektronikę od 20 lat i nawet wstyd mi jest go proponować znajomym do kupienia bo nie chce nikogo wsadzać na minę.

Sadix7

New member
Dokładnie, również sprawdzałem opinie na stronach i wszystkie na +, a tu aż oczy bolą od patrzenia na ten obraz. Może i po kalibracji kolory są ok, ale płynność obrazu to jest jakaś porażka. W dodatku te zmiany podświetlenia na czarnym tle, coś strasznego. Nikomu nie polecam tego tv.

kamils007

New member
Czy ktoś może podać jakieś sensowne ustawienie obrazu do oglądania w ciągu dnia? Kolory w trybie standard są bardzo nienaturalne, na starym sony bravia bez żadnej kalibracji kolory są o niebo lepsze. Kalibracja od kikiego jest tylko dla ciemnych pomieszczeń i w dzień się nie sprawdza, przynajmniej u mnie, jakies takie szare, smutne te kolory. Jakby ktoś się podzielił swoimi ustawieniami obrazu za dnia będę wdzięczny.

firefl

Active member
Bez reklam
Obawiam się, że jeśli to co masz nie wystarczy to potrzebujesz indywidualną kalibrację a nie ściągać inne ustawienia

Wysłane przy użyciu Tapatalka

radko1984

New member
Witajcie. Ja mam problem z kolorami wyświetlanymi z dekodera Canal+ Ultrabox 4k. Są tak jaskrawe i żywe, że nie da się oglądać (skóra na twarzy wygląda jakby ktoś przesadził z solarium). TV wykrywa obraz w 4k i HDR10. Zmiana ustawień nie zdaje się na wiele. YT, netflix, hbogo działa bardzo dobrze.

broda1725

New member
Bez reklam
Kiki jakiś czas mnie tu nie było i mam pytanie czy jest już jakiś sposób na poprawę odtwarzania plików z wbudowanego media centr chodzi mi o przewijanie ? jaki soft już obecnie jest ja mam taki jak wgrałeś czyli 252.

Co do tv jak za te pieniądze trafiony zakup w 10. Dużo osób narzeka na zmiany podświetlania ale przecież to można wyłączyć w opcjach tv, druga sprawa to dźwięk jak dla mnie jest jak najbardziej ok, i trzecia sprawa android super sprawa, płynność bardzo dobra. Z mojej strony polecam.

Ps. Co do podświetlania na czarnym tle widać troszkę że nie równo podświetla boki (w środku nie występuje clouding) ale już przy normalnym oglądaniu nawet filmy z pasami nic takiego nie zauważa się.

broda1725

New member
Bez reklam
Tak tam działa i w VLC też ale dzieciaki sobie nie radzą, wygodniej z media center by było. Może by to poprawili w kolejnej aktualizacji.

unky

Member
Dzisiaj całkiem przypadkiem na EP640 udało mi się poprawnie odtworzyć pliki TS których odtwarzanie wcześniej żadne aktualizacje nie poprawiły.
Otóż pliki TS co mnie mega zdziwiło bardzo dobrze odtwarzają się jak się wchodzi na TV w "Centrum mediów". Aby tam wejść należy na TV zmienić źródło włąśnie na "Centrum mediów" - opcja ta jest obecna tam gdzie wybieramy wejścia TV/HDMI1/HDMI2 itp. Wchodząc tam telewizor poprawnie odtworzył pliki TS których za chiny nie chcą się odtworzyć na odtwarzaczach na Android8 w TV czyli np. VLC/KODI/MxPlayer itp. Odtwarzanie tych plików za pomocą tych aplikacji zawiesza TV.

Da się je natomiast poprawnie odtworzyć za pomocą wbudowanego odtwarzacza. Wersja softu u mnie "23 Stycznia 2020".
Mocno mnie to zaskoczyło bo nie próbowałem wcześniej wbudowanego odtwarzacza z "Centrum mediów". Wniosek można wysnuć taki że TCL poprawnie odtworzy te pliki a problem musi gdzieś tkwić w warstwie TV<->Android8. Aż dziw że TCL nie potrafi tego naprawić.
Do pełni szczęścia brakuje aby odtwarzacz wbudowany otwierał pliki M3U i dekodował TS'y ze strumienia ale to chyba niemożliwe. Mi się nie udało otworzyć pliku m3u z "Centrum Odtwarzania".

Do góry