TCL C805 C809 samoczynne restarty

magilla

New member
Mam 50C809 , też miałem restarty częste , od 2 dni na firmware - V8-T653T01-LF1V121 i narazie ustały i jakby lepiej pilot reagował, bo wcześniej mulił trochę. Firmware pobrany z Telegrama.

Aż się włos na głowie jeży.
Żeby TV miał problemy z podstawowym działaniem czyli dekodowaniem sygnału telewizyjnego to jest jakaś porażka.
I o tym właśnie mówiłem pisząc o braku zaufania do marki i niepewności co do powtarzalności poszczególnych egzemplarzy.

danielwaniew

New member
Szanowni, a czy w tym tiwiku działa wam Hbbtv? Mi nie działa. Wywala błąd. Mogę co najwyżej przeglądnąć program tv kanałów TVP, odtworzyć Akacjową 38 (LOL) w formie VOD i zrobić test kodeków i dwóch nie odtwarza tj live HLS-1 i LIVE MPEG DASH 2. Mikrościnki oczywiście obecne, obraz nie zanika, ale się zamraża na ułamek sekundy.

danielwaniew

New member
z tego co wiem ostatni update przed 135 był w kwietniu, a teraz dwa w ściągu kilkunastu dni ;-) Też będę ściągał i testował. Chyba ktoś zauważył jak bardzo kulawy jest soft w modelach C805/C809. Dziwne tylko, że żadna z polskich recenzji tego nie wyłapała...

kathumax

Member
z tego co wiem ostatni update przed 135 był w kwietniu, a teraz dwa w ściągu kilkunastu dni ;-) Też będę ściągał i testował. Chyba ktoś zauważył jak bardzo kulawy jest soft w modelach C805/C809. Dziwne tylko, że żadna z polskich recenzji tego nie wyłapała...

jak szukałem dla siebie tv, to nawet krótkie szukanie po internecie pokazało mi, że w przypadku tcl soft jest "sprawny inaczej" - no niestety, coś za coś - to tania marka, tanie telewizory i gdzieś oszczędzać trzeba - jak nie na matrycach, to np. na procesorach czy dopracowaniu softu. Wystarczy zresztą pobawić się nim w sklepie nawet.

danielwaniew

New member
jak szukałem dla siebie tv, to nawet krótkie szukanie po internecie pokazało mi, że w przypadku tcl soft jest "sprawny inaczej" - no niestety, coś za coś - to tania marka, tanie telewizory i gdzieś oszczędzać trzeba - jak nie na matrycach, to np. na procesorach czy dopracowaniu softu. Wystarczy zresztą pobawić się nim w sklepie nawet.
ja mówię o recenzjach na yt i w serwisach technologicznych. A poza tym nadal C805 ma zdecydowanie pozytywne recenzje użytkowników. Tak więc można było założyć, że negatywy są pisane przez konkurecję. Większość ludzi po prostu ma gdzieś detale jak mikrostuttering czy problemy z Dolby.
Jednak od ludzi zawodowo recenzujących telewizory oczekiwałbym większej dociekliwości.

kathumax

Member
ja mówię o recenzjach na yt i w serwisach technologicznych. A poza tym nadal C805 ma zdecydowanie pozytywne recenzje użytkowników. Tak więc można było założyć, że negatywy są pisane przez konkurecję. Większość ludzi po prostu ma gdzieś detale jak mikrostuttering czy problemy z Dolby.
Jednak od ludzi zawodowo recenzujących telewizory oczekiwałbym większej dociekliwości.
jest kilka serwisów, które przeglądałem, ale ogólnie mam mocno ograniczone zaufanie do recenzji, szczególnie polskich (nie tylko odnośnie telewizorów zresztą). Dlatego po prostu poszedłem do sklepu i "pobawiłem" się kilkoma modelami, to dużo daje w kontekście poznania systemu, pilota czy obsługi - warto na to poświęcić trochę czasu.

GB17

Member
Czy ktoś wie dlaczego teletex po wyłączeniu tv zmienia znaki polskich liter< ę,ą,ż > na $, %,
Ustawienia język dekodowania stron TX- wschodni.
Poza tym pilot nie posiada bezpośredniego przycisku Text.
Jeszcze jedno pytanie,
nie działa soundbar pod hdmi ,
hdmi 4 -ARC ,podłączone wszystko prawidłowo ,CEC włączony,ARC w tv włączone,wykrywa połączenie ale nie ma dzwięku.
Po bluetooth jest wszystko ok.

Do góry