Co kto lubi, ja bym nie eksperymentował z Panasonikiem. Miałem kilka produktów tej firmy jeszcze w czasach PRL (w tym Technics). Wtedy to wydawał się cudem bo był w Peweksie. Po 89 roku okazało się, że to najtańsza marka i nawet swego rodzaju wstydem było posiadać, choć tak jeszcze do prawie 2010 roku produkty tej firmy miały całkiem niezłą jakość. Niestety aktualnie to firma zwijająca powoli swoją działalność w wielu dziedzinach (mieli fajne plazmy ale LCD to porażka pod każdym względem w tym głównie słaba jakość obrazu). W porównaniu z nią to TCL aktualnie jest firmą na fali produkującą bardzo dobre produkty o najlepszym stosunku jakości do ceny.
Zdecydowali się n a androida i wygrali (jaka inna firma tak szybko weszła do pierwszej trójki światowych producentów?), bo dali dobre bebechy, stąd system działa lepiej niż w tańszych modelach Sony i Philipsa. To, że android ma wiele funkcji i zdarzają się problemy każdy wie nie od dziś. Jeden woli prosty system w którym nie ma komplikacji, drugi woli bogaty system w którym zdarza się natrafić na jakieś problemy. Warto jednak zauważyć, że android w TCL jest super stabilny i nie zdarzają mu się jakiekolwiek problemy, co mnie bardzo zdziwiło, bo spotykałem się wcześniej z takimi problemami w tańszych playerach z androidem (150-250 zł). Ja osobiście nigdy bym nie zamienił systemu na żaden inny i nie chciałbym wracać do zewnętrznych urządzeń (byłem z nich bardzo zadowolony ale to nie ten sam komfort co system zainstalowany w TV), co ciekawe, każdy kto krytykuje androida w TV potem wskazuje, że sam ma zewnętrznego, więc jakoś ciężko bez tego androida. . Może to wynika z mojego kilkuletniego doświadczenia z takimi playerami, może po prostu lubię jak sprzęt daje więcej możliwości. Bez problemu kupiłbym też taki TV np. rodzicom, choć w tym przypadku korzyść z systemu już byłaby niewielka i korzystaliby tylko z tego co bym im zainstalował.