co do c845, to tak faktycznie są problemy:
- wersja x1, nie dostaje za bardzo aktualizacji
- wersja x2, (845 x2 + c805 + c806) dostaje - mediatek pentonic 700
Problemy jakie ludzie zgłaszają to albo dotyczą starego firmware, albo są przewrażliwieni (delikatnie szare paski) albo nowy firmware wprowadza kosmetyczne błędy (wyświetlanie informacji o kanale co jakiś czas - bez jego zmiany).
Raczej jakiś grubszych błędów, po aktualizacji nie widziałem na forach. Ale oczywiście, jak ktoś liczy, że będzie idealnie - nie ten sprzęt.
U mnie zaważyły informacje od dwóch kolegów którzy mają, że im po prostu działa. U mnie setup będzie ciut bardziej zaawansowany (brak PS5, ale treści HDR + ampli + TV z ci+ + dwie konsole). Jeśli jest to drobny błąd, który będzie naprawiony to jestem w stanie to przełknąć.
Hisense odrzuciłem bo nadal 1k droższy i badziewny system operacyjny. Android na zagranicznych forach ma lepsze opinie niż ATV, a najnowszy ATV z 4GB ramu... i tak przeładowuje aplikacje. Ale upatruje się tego chyba bardziej w skopanej apce/sofcie. Chociaż w domu mam klimę z hisense i jest sztos.
U mnie za wyborem TCL przemówiło kilka rzeczy
- tańszy o 50% od konkurencji na podobnym poziomie jakości (chodzi o obraz)
- liczę się z tym, że może się zepsuć. Owszem, możesz go ubezpieczyć, ale dla mnie i tak zamota z mniejszą wartością jest lepsza
- budżet miałem naciągnięty x2, zaczynałem od 65 cali z prawdziwym hdr (65C809)
- obsługa homekit i airplay, oczywiście można dodać do homebridge, ale wolę mieć tam jak najmniej niż jak najwięcej
Czytając polskie fora, są ludzie co faktycznie mają problemy ale albo ich nie widziałem na forach zagranicznych, albo wynikają z niewiedzy (nie podnoszą softu) albo nie umieją czegoś ustawić/user error.
Na zagranicznych błąd który mi się rzucił w oczy i jest dotkliwy, to bad pixel na niektórych źródłach i brak aktualizacji aplikacji galeria w ostatnich wersjach softu
TCL na pewno wymaga poczytania, ustawienia obrazu, skonfigurowania, przeflashowania softu, usunięcia zbędnych aplikacji. To bym określił jako cenę, że jest "tani". Jak ktoś chce coś bezobsługowego to sony/lg/samsung.
Z tego co widzę to na ten moment LG ma oledy po chyba 9k 77 na allegro jakieś wyprzedaże, ale nie wiem co to za serie/modele. W sensie wysokie, niskie, czym się różni oled od oledu.
Po majówce dam znać jak wrażenia z telewizora.