TCL 75C845 VS SAMSUNG QE75QN85C VS HISENSE 75U8KQ VS SAMSUNG QE75QN92C

Patryk1042

New member
Cześć ;)

Jestem tu nowy, więc witam wszystkich.
Szukam TV do salonu 75 cali. Ze względu na specyfikę użytkowania OLED na starcie odpada (niestety), więc wybrałem Mini LED.
Mam mocną zagwozdkę odnośnie wyboru pośród tych 4 modeli.
TV są podobne, więc poniżej opiszę tylko różnice między nimi, które są dla mnie ważne w perspektywie zakupu.
Byłbym wdzięczny za fachową pomoc w wyborze. Najlepiej w rankingu od 1 do 4 i argumenty.
Chyba, że jest jakiś inny polecany model w takiej specyfikacji do 7-7,5k ?

1. TCL 75C845
+Zalety ekstra dla mnie : Otwarty system, chromecast, Dolby Vision
- Minusy: podobno niedopracowany, wieszający się system, ogólna niepewność przez to że to Chińczyk, duży pobór energii ( 390 kWh w HDR o_O )

2. HISENSE 75U8KQ
+Zalety ekstra dla mnie : Dolby Vision, ( chromecast jest ? )
- Minusy: niepewność gdyż to mało mi znana Chińska marka, po forach krążą posty od dużej ilości użytkowników, że podświetlenie matrycy się wyłącza nagminnie (wada całej serii U8KQ)

3. SAMSUNG QE75QN85C
+Zalety ekstra dla mnie : energooszczędny, ogólnie brak chyba jakiś "grubszych" defektów/problemów
- Minusy: niefunkcjonalny pilot, brak chromecast, brak Dolby Vision, zamknięty system Tizen,

4. SAMSUNG QE75QN92C
Podrasowana wersja QN85C, więc analogicznie jak poprzednik.

Co sądzicie ?
Z góry dzięki !

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Z tych co podałeś - 756C845 - ma najwyższe notowania - cena za 6999 zł z pełnym pakietem, plus montaż i dostawa.

kathumax

Member
Z tych wymienionych to jednak samsung, tcl może i ma dobry obraz, ale system bardzo słabo zoptymalizowany, jak próbowałem (kupowałem jakieś 2 msc temu) to się nawet zawiesił w sklepie - na słabo to działa. Małym pilotem się nie przejmuj (w którymś z innych wątków opisywałem - też się obawiałem, ale okazał się zajebiście praktyczny i wygodny, no i nie taki tandetny jak w tcl czy hisense). n92 ma jakąś inną powłokę(?) i obraz jest raz jaśniejszy, dwa dużo bardziej kontrastowy od n85 nawet pod niewielkim kątem.
Jak chcesz alternatywy to zobacz philipsa (minus to ich nowy system, dopiero rozwijany, mnie zniechęciło, a to był pierwszy wybór) albo lg. Jest jeszcze oczywiście sony, ale ceny ma wywalone w kosmos (przynajmniej miał, jak ja kupowałem). Na "chińszczyznę" jak tcl czy hisense jednak się nie zdecydowałem (tak, wiem, że sprzedają dużo tv na świecie).

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
A możesz przypomnieć czyje matryce ma teraz Samsung w LCD jak sprzedał swoje fabryki firmie TCL ?

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Trochę racji jest.
Ale jak Ci się zepsuje matryca dowiesz się ile kosztuje - nowa.
Ostatnio przy modelach sprawdzonych - nowa matryca z montaże kosztowała więcej niż nowy ten sam telewizor.
Więc zapewne wartość - ma !

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Samsung niefunkcjonalny pilot? Najlepszy pilot jaki miałem. Prosta obsługa, zgrabny, wszystko dostępne szybko.

luck76

Well-known member
Trochę racji jest.
Ale jak Ci się zepsuje matryca dowiesz się ile kosztuje - nowa.
Ostatnio przy modelach sprawdzonych - nowa matryca z montaże kosztowała więcej niż nowy ten sam telewizor.
Więc zapewne wartość - ma !
matryca jak każda składowa jakiegokolwiek produktu inaczej wyceniana jest z punktu widzenia produkcji a inaczej na aftermarkecie czyli jako część zamienna.
Jak już piszesz o wartości, to właśnie z tego powodu ceny produktów Samsunga, Sony czy Panasonica są wyższe od chińskiej konkurencji. Największą wartość w biznesie ma wiedza i doświadczenie, a tych niestety TCL ma mniej vs w/w marki. Ale dzięki temu mogą konkurować ceną. Coś za coś. Albo bardziej dopracowany produkt albo niższa cena. Cytując klasyka z tego forum - każdy może wybrać.

luck76

Well-known member
Dla rozwiania wątpliwości w powyższym pytaniu, chodzi o to czy zostały zaprojektowane po dacie przejęcia przez TCL od Samsunga pełnej kontroli nad tym matrycowym biznesem

luck76

Well-known member
Głowy nie dam - ale tak.
to tak czy nie? często jak rozmawiam z kimś i na pytanie odpowiada "głowy nie dam - ale.....", po pogłębieniu z reguły wychodzi że albo nie zna odpowiedzi na pytanie albo jest wręcz przeciwnie - zna odpowiedź ale stoi ona w sprzeczności z tym co mówił wcześniej a nie chce przyznać....

luck76

Well-known member
Filozofia nauka mądrości.
Możesz rozwinąć co masz na myśli?
Przy okazji zero-jedynkowo - produkują czy nie? Z Twoich odpowiedzi wnioskuję, że po prostu nie wiesz….
Generalnie rozwinęliśmy kwestię matryc a była ona tylko odniesieniem do tego co napisał @kathumax. TCL robi spoko telewizory. Jeśli komuś nie brakuje niczego w niedopracowanym systemie (bo nie każdy musi na to zwracać uwagę), czy w szczegółowości obrazu, to jest to spoko tv, ale jeśli ktoś wskazuje konkretne telewizory, to nie powinno się z uporem jak każdego innego na tym forum (który nie szuka oleda 🤣) przekonywać do jednej marki.

Ostatnia edycja:
Do góry