TCL 65mqled85 dramat w ruchu

kruczy6

New member
Witam,

Jestem kilka dni po zakupie TV z tematu czyli TCL 65mqled85 (c765).
Pierwsze wrażenia w stosunku do ceny to tragedia. Obrazy statyczne 4K owszem jest pięknie, ale TV służy głównie do wyświetlania obrazów w ruchu i tu zaczyna się dramat, smużenia, artefakty wokół postaci itp.. Obrazy ruchome, szybkie sceny to tragedia.
Przesiadłem się z kilkunastoletniego Panasonica grającego bezawaryjnie do dziś (którego zresztą rownież szukałem poprzez to forum) i skuszony polecanymi tutaj TCLami tymi mini ledami , 1008 strefami kupiłem TCLa i zonk.
Walczę z ustawieniami od kilku dni i nie mogę znaleźć zadowalającej opcji. Próbowałem wyłączać jak radzono wszystkie ulepszacze ruchu, dynamiczne ustawienia...
I może i artefakty się zmniejszyły ale znowu przy poziomych obrotach kamery krawędzie np budynku, okien skaczą a nie są płynne.

Czy może ma ktoś taki model i sobie z ruchomymi obrazami poradził, ma jakieś konkretne, sprawdzone ustawienia, jakąś kalibrację czy coś ?

Pomożecie ?

bykmark

New member
I jalk TV po kalibracji ??
też się zastanawiam pomiędzy
TCL 65MQLED85 65 cali - 4300 zł
a
Philips 65PML9008 65 miniled - 4000 zł

kruczy6

New member
Nie wiem, jeszcze nie dostałem.

A orientujecie się czy producent do danego modelu dane różne piloty ? W różnych źródłach i testach widziałem że są takie ,,tradycyjne,, czarne jak na zdjęciu 1, tymczasem ja miałem taki srebrny.

Attachments

• SmartSelect_20241204_224819_Opera.jpg
    SmartSelect_20241204_224819_Opera.jpg
    153 KB · Wyś: 11
  • 20241204_224849.jpg
    20241204_224849.jpg
    1 MB · Wyś: 13

kruczy6

New member
Zastanawia mnie jeszcze jeden szczegół jeśli chodzi o wykonanie, konkretnie o mocowanie VESA. W górnych otworach były śruby, w dolnych nie było, te górne są sztywno ładnie natomiast te dolne otwory na śruby są tak wykonane jakby się trzymać miały samej plastikowej tylnej obudowy, naciskając ją tam nie ma jakby żadnej konstrukcji do której by się ta śruby miała wkręcać, czy to prawidłowe?
Nie mogę tu przesłać filmiku aby pokazać o co mi chodzi...
Wychodzi na to że TV, (nie mały) wisi na 2 górnych śrubach a te dolne wkręcają się tylko w tą plastikowa tylna obudowę, w ktorej są zatopione metalowe gwinty ale to wszystko pracuje, nie jest na sztywno, słabo to wygląda... na razie wisi ;)

bykmark

New member
Piszecie że TCL 65mqled85 o model C765. Niektórzy mówią że to model lepszy niz C805 ale nie C855.

Zatem czegoś nie rozumiem C 765 jest lepszy niż C805 ?

bykmark

New member
Zastanawia mnie jeszcze jeden szczegół jeśli chodzi o wykonanie, konkretnie o mocowanie VESA. W górnych otworach były śruby, w dolnych nie było, te górne są sztywno ładnie natomiast te dolne otwory na śruby są tak wykonane jakby się trzymać miały samej plastikowej tylnej obudowy, naciskając ją tam nie ma jakby żadnej konstrukcji do której by się ta śruby miała wkręcać, czy to prawidłowe?
Nie mogę tu przesłać filmiku aby pokazać o co mi chodzi...
Wychodzi na to że TV, (nie mały) wisi na 2 górnych śrubach a te dolne wkręcają się tylko w tą plastikowa tylna obudowę, w ktorej są zatopione metalowe gwinty ale to wszystko pracuje, nie jest na sztywno, słabo to wygląda... na razie wisi ;)

Zaten tylko powiesić w pionie bo przy montażu na suficie możesz go trzymać w rękach :)

kruczy6

New member
Piszecie że TCL 65mqled85 o model C765. Niektórzy mówią że to model lepszy niz C805 ale nie C855.

Zatem czegoś nie rozumiem C 765 jest lepszy niż C805 ?
nie wiem czy lepszy, ale to nowszy model, niejako następca c805/c809, generalnie ma nowszą matrycę i sporo więcej stref podświetlenia, 65c805 miał ich 512, natomiast 65c765 ma 1008

Attachments

• Opera Zrzut ekranu_2024-12-06_220622_geex.x-kom.pl.png
    Opera Zrzut ekranu_2024-12-06_220622_geex.x-kom.pl.png
    113 KB · Wyś: 13
Ostatnia edycja:

wereziusz

New member
Nie wiem, jeszcze nie dostałem.

A orientujecie się czy producent do danego modelu dane różne piloty ? W różnych źródłach i testach widziałem że są takie ,,tradycyjne,, czarne jak na zdjęciu 1, tymczasem ja miałem taki srebrny.
Przyszedł mi właśnie ten taki metalowy do tego modelu :) nowszy, chociaż ja prywatne wolę jednak ten czarny, starodawniejszy, ale więcej rzeczy posiada niż taki minimalizm :)

wereziusz

New member
I jalk TV po kalibracji ??
też się zastanawiam pomiędzy
TCL 65MQLED85 65 cali - 4300 zł
a
Philips 65PML9008 65 miniled - 4000 zł
Zdecydowanie TCL, Philips to dziadostwo, no chyba ze kupujecie ze ambi, który równie dobrze możesz mieć za 150zł w action i działa rewelacyjnie :)
Mój własnie przyszedł dzisiaj, świeci rewelacyjnie, coś tam go poustawiałem pi razy drzwi, kiedyś się pobawię bardziej, ale świeci kozacko nawet na domyślnych

Ustaw sobie w ustawieniach żeby Ci AI dobierało ustawienia kolorystyczne od danego filmu, nie bedziesz musial ustawiać sam, tak samo z dzwiekiem zrób. tzw. Ai Sonic i zrób wykrywanie dzwieku, działa również w porządku :)

pg1

New member
Witam.
Posiadam taki sam model.
Co do vesa to potwierdzam- górne śruby trzymają dół jest bo jest :) ale wisi. Pilot srebrny. Jeżeli chodzi o obraz to wyłącz wszystkie uplynniacze. Jak dźwięk będzie przerywał to też poszperaj i wyłącz wszystkie adaptacyjne funkcje. Dużo ludzi narzeka na obraz ale trzeba pogrzebać w ustawieniach. Na dekoderze horizon z UPC daje radę. Piłkę i skoki całkiem przyjemnie się ogląda, netflixa i inne oraz Xbox i ps4 mega. Jeżeli mogę się podpiąć pod ten plik z kalibracja będę wdzięczny. Ustawiałem trochę pod inny model bo tego nigdzie nie znalazłem.
Pozdrawiam

miki23

New member
Zdecydowanie TCL, Philips to dziadostwo, no chyba ze kupujecie ze ambi, który równie dobrze możesz mieć za 150zł w action i działa rewelacyjnie :)
Mój własnie przyszedł dzisiaj, świeci rewelacyjnie, coś tam go poustawiałem pi razy drzwi, kiedyś się pobawię bardziej, ale świeci kozacko nawet na domyślnych

Ustaw sobie w ustawieniach żeby Ci AI dobierało ustawienia kolorystyczne od danego filmu, nie bedziesz musial ustawiać sam, tak samo z dzwiekiem zrób. tzw. Ai Sonic i zrób wykrywanie dzwieku, działa również w porządku :)
Witam,
A.tak z ciekawości dopytam gdzie włączyć to całe AI o którym piszesz ? Nie bardzo mogę to odnaleźć. Są różne ustawienia . Czy to chodzi o auto ??

bykmark

New member
Czytam o tym TCL i już widzę ze względu na samo mocowanie - porażka.
Drugie to pilot -miałem w rękach - zakrawa na tandete.

Do góry