Dobra wczoraj TV zawitał w salonie.
Opiszę moje pierwsze wrażenia;
Plusy
1- Rozmiar 65 robi wrażenie i w miejscu 50tki widać jak zmniejszyła się wolna przestrzeń na meblościance u mnie do 2cm z każdej strony więc większego TV nie zamontuję ten jest na styk i fajnie się prezentuje

2- Design Bardzo fajny TV wygląda bardzo dobrze nawet na tle takich gigantów jak SONY czy SAMSUNG a piloty w szczególności ten mały aluminiowy przypadł mi do gustu i super wygląda.
3-Głośniki faktycznie słychać że gra coś innego jak zwykły TV. Czuć że coś się dzieje w filmie jak i słuchając muzyki z yuotube za to +x2
4-Jakość obrazu w 4K wygląda to bardzo dobrze, jedynie do mocnych kolorów nie mogę się przyzwyczaić po przesiadce z plazmy. Wszystko wygląda mega bajecznie dużo bardziej kolorowo.
A teraz minusy
1-Włączanie TV już podczas włączenia widać jak logo TCL nie jest w stanie płynnie poruszać się po matrycy co zwiastuję słabą wydajność. Niestety póżniej nie jest lepiej menu mocno klatkuję i przycina się. Po jakimś czasie operowania w menu zaczyna być nieco lepiej ale ciągle dokucza lagowanie systemu. Najgorzej jest jak podczas projekcji np z youtbe próbuje modyfikować ustawienia np. obrazu wszystko tak się zacina że ciężko operować po menu.
Napiszcie mi proszę czy mogę zaktualizować soft. W menu TV jest informacja że mam najnowszy system i że nie wymaga aktualizacji.
2-Kolejny temat to plamy widoczne na matrycy podczas ciemnego tła widać jak by coś prześwitywało z prawej strony i dołu ekranu takie plamy które zajmują 1/5 ekranu.
Na szczęście nie widać tego podczas oglądania filmów czy też w menu a jedynie jak nie idzie sygnał na TV.
Materiały z youtube potrafiły się z desynchronizować fonia z wizją i o tym również czytałem.
3-Jakość w słabszej rozdzielczości jak FHD
FHD - daje radę sprawdzane w grach z konsoli xbox-one muszę sprawdzić jak będzie na PS3 bo tam jest już HD tylko i jestem ciekaw jak będzie się prezentował materiał dzieci głównie graja na PS3.
HD - Jest dobrze ale mam wrażenie że plazma sobie dawała dużo lepiej radę ze skalowaniem w dół- być może to też wynik dużo mniejszej matrycy bo na 50cali wszystko jest mniejsze i tego tak nie dostrzegałem.
Poniżej HD - sprawdzałem tylko Youtube to patrzenie na taki obraz aż boli być może tak jak wyżej duża matryca slaba jakość sygnału i tu nic nie da się zrobić.
4-Ostatni minus za słabą płynność szybkich akcji dostrzegam smużenie delikatne ale dostrzegam.
Uczucia mam mieszane jednak wiem że w tej cenie 2999 to ciężko o 65cali bez mniejszych bądź większych wad. Ale trochę się tego uzbierało i nie najlepiej się to ogólnie prezentuje
Zastanawiam się nad zwrotem tego TV mam 14 dni więc dam mu jeszcze czas może się polubimy ale wydajnościowo to straszna klapa.
W sklepie na półce stał na wystawie fajny TV Samsunga 65Q67RAT w cenie 3699zł i był lekko uszkodzony w sensie miał lekko ukruszoną obudowę jednak sprzedawce nie chciał opuścić nawet 1zł. Więc już się nad nim nie zastanawiałem, choć bardzo mnie kusiło bo parametry miał super. Promotorzy w sklepie bardzo niemili i agresywnie promowali jedynie SONY i SAMSUNG-a wręcz się lekko wkurr... Za taką pomoc podziękowałem im serdecznie.