Witam wszytkich

Mam problem z nowym tv 55c715. Przy odtwarzaniu niektórych filmów z usb obraz jest pionowo rozciągnięty tak, że wypełnia cały ekran - jak się można domyśleć tragicznie to wygląda. Próbowałem zaawansowanych ustawień wideo, ale nie mogę się tego pozbyć. CO dziwniejsze, gdy podłączyłem usb do zestawu kina domowego samsunga, tam miałem raz rozciągnięte proporcje, a po jakimś czasie normalne. Zainstalowałem sobie kodi i tam proporcje są ok, ale - i tu druga sprawa - przy niektórych filmach kolory są przesycone (czerwienie szczególnie). Podczas odtwarzania z usb mogę sobie zmniejszyć nasycenie, ale podczas korzystania z kodi (próbwałem też jeden z forków i vlc) jakakolwiek zmiana systemowa ustawień nic nie daje (oprócz ustawień jasności - te działają). Z kolei z tego co widzę te odtwarzacze nie mają też właśnych opcji ustawień nasycenia koloru. Sprawdzałem aktualizację softu, ale nie wyszukało nic nowego (no chyba, że powinienem zainstalować jakąś wersję z internetu?) Z góry dzięki za pomoc, szczególnie z tymi proporcjami obrazu bo mnie to dobija - wydawałoby się, że to podstawa, a tu taki problem