Jak masz czas jeszcze to się nie zastanawiaj za długo, ja przemilczałem to trochę i żałuje, bo problemy są z tym TV i nie tylko tym ale i wgl TCL seriami P i C i nieważne jaka kasa i jaka wielkość i jaka seria. Po prostu chińczyk typowy, który niestety będzie miał swoje wady jak to wszystko na Androidzie i problemem jak zwykle będzie dobrze napisany soft, na który jak zwykle chińczyki nie mają czasu. Nie czekaj nawet na soft, bo możemy się w ogóle nie doczekać i zostać z tematem sami. Generalnie ja już myślałem, że umarły aktualizacje do tej platformy po V501, ale jak się okazało V508 już jest dostępna u niektórych, ale widziałem, że ludziom nadal to nie pomogło, pytanie tylko czy przypadkiem czysta instalacja pełnego oprogramowania, a nie aktualizowana z systemu, by nie pomogła już. Nie wiadomo nic jeszcze, bo za świeża aktualizacja, jeszcze nie można jej pobrać nawet poza momentem w którym dostaniesz te aktualizacje w swoim regionie, a że PL standardowo w tyle, a przełączenie regionu wiążę się z dłuższą operacją, nie jak na telefonie pach-pach, to trzeba na aktualizacje baaaaardzo cierpliwie czekać. Natomiast czytając polską grupą TCL Telewizory na FB, tam co drugi to ma problem z Dolby Vision, albo przymrugającą na bokach matrycą w różnych nagraniach czy to kablówka czy kwestia innego dekodowania kodeków wideo czy tam jakieś opóźnienia dźwięku, chociaż ja np. poza tym dolby vision i to, że no moim zdaniem przy tym nawet przy tym procu to powinno nieco płynniej chodzić, to tak naprawdę nie wiele mam mu do zarzucenia, nie jest idealny, ale tak za bardzo więcej mnie nie denerwuje, na DV znalazłem już sposób, a na to, żeby płynniej chodził jest sposób ograniczenia sobie w tle procesów no i włączenie trybu - TYLKO APLIKACJE, no ale to zdaje sobie z tego sprawę, że to nie jest rozwiązanie dla każdego, ja od lat siedzę w androidach, godzę się na ich wady, ale tez na ich możliwości, mi to nie przeszkadza, natomiast nie każdy taki jest i dlatego ja trochę przymuliłem z tym zwrotem - czego trochę teraz żałuję, ale też nie jakoś turbo mocno, żeby pluć sobie w brodę, tyle tylko, że wiem na pewno, że będzie to ostatni zakup od tej marki i już teraz wiem, że nikt tam się do oprogramowania nie przykłada, a cyrki z serwisami też już ludzie mają i opisują na grupie tam, więc nawet i serwisu mi się odechciewa, bo większości tam Panów odsyłają do sklepu po następny z tekstami typu: "one tak mają, czegoś się Pan spodziewał po tej marce..." no i tak to wygląda. Info generalnie na temat problemów z tymi TV to jest pełno na forum xda na przykład, ale też nikt tego nie czytał nazbyt usilnie, bo trochę zakup zrobiony na szybkim wyborze filtrów w sklepie online, ten podpasował we wszystkim, siadł zakup-odbiór i tyle. No dopiero po chwili zaczęły wychodzić wady, a że trochę człowiek poprzeciągał to na razie już musi zostać, ale tak jak mówię u mnie nie ma tragedii z tym, zwłaszcza jak już ogarnąłem temat DV to obraz i dźwięk no nie ma co się czepić. Chociaż nagrania 25-30hz mogłyby być nieco bardziej płynniejsze, zwłaszcza w trybie Dolby Vision i tylko w nim w sumie. To też ludzie opisywali na forach, że tutaj też jakiś problem widzą, też pytanie na ile to jest problem faktyczny, a na ile to jest po prostu to, że w trybie Dolby Vision nie da się włączyć upłynniania obrazu, a ludzie teraz przyzwyczajeni już do oglądania 60Hz i takie 24-25 klatek to już teraz jest klatkowanie widoczne, zwłaszcza na większym ekranie no i przy jakości 4K gdzie widzisz każdy włos nawet, to trochę potęguje ten efekt, ale no i tak na V496 to jest płynniejsze mam wrażenie niż było na V477. No nic ja tam poczekam na aktualizacje, zobaczę. Jak do czerwca/ lipca nic nie zmienią aktualizacjami nie będą w stanie nic poprawić to pewnie na wakacje pójdzie do sprzedaży z gwarancją, żeby jeszcze jakiś grosz za niego odzyskać i trzeba będzie dołożyć, i zmienić markę oraz nieco więcej przez wyborem siąść i poczytać, bo teraz zakupy czysto z teoretycznym podejściem to jak widać nie mają sensu. Na papierze lux, a w rzeczywistości wychodzi jak wychodzi