TCL 43C645 słaba jakość obrazu z dekodera UPC Horizon

emarti

New member
Telewizor TCL 43C645 QLED. Dotychczas podłączony pod satelitarny sygnał z platformy Canal+. Po podłączeniu pod dekoder UPC DVB-C Horizon stwierdzam że obraz nie jest tak ostry, czysty jak z sygnału z satelity. Powiem nawet że taki obraz nie zasługuje na miano obrazu HD bo nawet w obrębie loga danej telewizji widoczna jest "pływająca" pikseloza. Nie wiem czy to kwestia jakichś ustawień dekodera czy telewizora ale nie wydaje mi się bo przetestowałem różne kombinacje i poprawy na każdej z nich jest brak. Nie wiem czy sygnał z UPC jest tak kiepski że potrzeba może zdecydowanie lepszego telewizora ale jak wytłumaczyć że z platformy Canal+ obraz był zadowalający. Próbowałem także pod innymi kablami HDMI i wejściami w telewizorze. Nie mam możliwości chwilowej podmiany telewizora jak i dekodera. Z serwisu streamingowego czy nawet YT obraz jest znacznie ostrzejszy. Może coś jeszcze mogę spróbować zrobić z ustawieniami? Może o czymś zapomniałem ale skłaniam się już do tego że sygnał z "kablówki" może mieć gorszą jakość przekazu niż z satelity. Ale żeby aż tak?

Chase

Member
Na TCL 43C645 QLED odbieram sygnał z Vectry na bardzo starym dekoderze (nie obsługuje 4K) i obraz jest rewelacyjny. Obstawiam więc kwestie ustawień albo samego dekodera Horizon, skoro z serwisów steramingowych jest lepiej. Ewentualnie jak jest możliwość sprawdzić jakość sygnału tv naziemnej.

emarti

New member
Ale co mogę mieć źle ustawione skoro wszystko już wypróbowałem? Gdzie indziej odpisano mi że dekoder UPC Horizon jest dość starym dekoderem wypuszczonym na rynek w 2015 roku i to może być przyczyną bo nie jest przystosowany do współpracy z najnowszymi telewizorami. Główną przyczyną może być przetwornik obrazu który jest słaby.

Do góry