Tani montaż anteny satelitarnej w Łodzi?

Frauka

New member
Bez reklam
http://n.pl/fileadmin/pdf/n_instrukcja_samoinstalacji_anteny.pdf

Nam wystarczyła ta instrukcja. i po 10-15 minutach mieliśmy siłę 90% jakosć 100%. Ponieważ do Olsztyna mamy jakieś 100km to mąz minimalnie dopasował kąt i gra muzyka :)

Na początku ustawiaj antenę tak jak sąsiedzi, a potem juz dokładniej reguluj. Czy N czy co innego to i tak ustawiasz na HotBirda.

Podwójny konwerter umożliwia jedynie podpięcie dekodera dwoma kablami. Dzięki temu można potem z jednego kanału oglądać a z drugiego nagrywać w tym samym czasie :)

Ostatnia edycja:

margrass

New member
Witam,
Jeżeli można to podłącze się do problemu, co zrobić kiedy nie ma możliwości widoku na południe? tzn. jedyny najlepszy to południowy zachód a dokładnie kąt 18:40?
Czy jest w ogóle szansa na zrobienie coś z tym? czy o antenie satelitarnej mogę zapomnieć?
Pozdrawiam
m

kupon70

New member
Witam,
Jeżeli można to podłącze się do problemu, co zrobić kiedy nie ma możliwości widoku na południe? tzn. jedyny najlepszy to południowy zachód a dokładnie kąt 18:40?
Czy jest w ogóle szansa na zrobienie coś z tym? czy o antenie satelitarnej mogę zapomnieć?
Pozdrawiam
m
Satellite Finder / Dish Pointing Calculator with Google Maps | DishPointer.com
i wpisz sobie lokalizacje twojego położenia i satelite Hot Bird 13E pokaże ci się kierunei i wtedy oceń,czy masz widoczność na satelitę.

Jussi

New member
Bez reklam
Dobra w koncu dotarl sprzet i zaczynam z kolega instalacje. Jest ktos na posterunku w razie problemow? :)

Wg tamtej strony ustawilismy kąt 30,5 stopnia na podzialce pionowej

Satellite: 13E HOT BIRD 6 | HOT BIRD 8 | HOT BIRD 9
Elevation: 30.5°
Azimuth (true): 188.3°
Azimuth (magn.): 183.8°

EDIT: Dobra udalo sie. Faktycznie nie bylo tak zle. Przy pochmurnej i wietrznej deszczowej pogodzie mam ANT1 sila 90 jakos 80, ANT2 sila 90 jakosc 60.

Czy to nie dziwne, ze jakosc ANT2 jest gorsza? Chodzi o koncowki? Czy konkwerter moze byc temu winny?

Ostatnia edycja:

Jussi

New member
Bez reklam
Przyszła wiosna, drzewa obrosły w liście, do tego jeszcze wiatr robi swoje i praktycznie nie mogę oglądać telewizji, bo jakość spada mi do 0-20% :( :( :(

Do góry