Taki zestaw do pokoju 4x4m - proszę o opinie

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Czyli budżet niewysoki. Zobacz ofertę kolumn Koda, mają niskie ceny a kolumny nie najgorsze.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

mateo102

New member
Wiekszy problem niz w budżecie są gabaryty jakie maks mogą być. Nawet mając budżet 5k nie znalazłem innych kolumn ktore spelniaja te warunki o ktorych napisalem wyzej.

Możesz się wypowiedziec na temat przedstawionego zestawu powyżej? czy warto dolozyc do lepszego amplitunera? np. kardon 170? Wówczas cena za całosc wzrosnie, ale czy warto? czy to duzo zmieni? w tych kolumnach ?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Lepszy ampli może coś delikatnie poprawic, ale szłu nie bedzie. To niski model kolumn i nie ma co oczekiwać po zestawie za 600zł. Gdybyś trochę zrobił więcej miejsca to masz Jamo s426 (18cm szerokości). A o co chodzi u ciebie z tymi wymiarami, że tak musisz ściśle się zmieścić. Ja mam podobny metraż i spokojnie nawet duże kolumny u mnie wchodzą? Nie można wygospodarować więcej przestrzeni?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
No to zaszalałeś:) Na 16 mkw TV 60". Ja mam na 15 mkw 42" i mi spokojnie starczy, wbrew opiniom wielu użytkowników. Przy jakości nadawanych w Polsce kanałów to tylko można zmęczyć oczy. Powiem ci że trochę źle szukasz. Po pierwsze podłogówki wciśnięte między TV a szafkę to nie jest dobry pomysł. Pomijając efekt wizualny, bas nie będzie miał się gdzie rozejść. Po drugie widzę że gdyby kolumny miały BR z tyłu to już klapa totalna, bo ile byś mógł je wysunąć, 5cm? Więc albo jak się uprzesz kolumny z BR przednim, albo lepszym wyjściem by były jakieś monitory. Monitory zawsze mógłbyś podwiesić na ścianie. No jeszcze zmiana mebli wchodzi w grę:razz:

mateo102

New member
No to zaszalałeś:) Na 16 mkw TV 60". Ja mam na 15 mkw 42" i mi spokojnie starczy, wbrew opiniom wielu użytkowników. Przy jakości nadawanych w Polsce kanałów to tylko można zmęczyć oczy
Uwierz, że ta 60tka sprawuje się super. Spokojnie zamieniłbym ją jeszcze na 65 i byłoby jeszcze lepiej, ale nie zmieści się większy : ) Wcale nie męczy oczu. Opinie, że duży TV potrzebuje ogromnego salonu to mity. 40' mam w moim najmniejszym pokoiku : ) a jak 16m2 to największy pokój to wyobraź sobie ten najmniejszy : )

Po drugie widzę że gdyby kolumny miały BR z tyłu to już klapa totalna, bo ile byś mógł je wysunąć, 5cm?
10cm, ale TAGA TAV 306 nie ma z tyłu BR. Z resztą to są jedyne kolumny które mogę tam wstawić innych nie znalazłem, a przeszukałem całe allegro i kilka stron rtv : ) Chyba, że ktoś coś jeszcze zaproponuje.
Więc albo jak się uprzesz kolumny z BR przednim, albo lepszym wyjściem by były jakieś monitory. Monitory zawsze mógłbyś podwiesić na ścianie.
Możesz coś polecić?
No jeszcze zmiana mebli wchodzi w grę
Odpada, przeróbka pochłonęła sporo czasu...

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Przy szerokości kolumn 15cm , głośniki max .mogą mieć 130mm więc głębokiego basu z takiej konstrukcji nie wyciśnie ,zejdą gdzieś do 45-50 Hz
Są kolumny o szerokości 160 mm i wysokości 1190 mm - ale dla Ciebie będą chyba za wysokie

mateo102

New member
Zgadza się Przemko, niestety za wysokie. Może jakieś całkowicie inne rozwiązanie tak jak proponuje krzysiek1980 ? tylko chciałbym jakieś przykłady konkretne bo nie jestem wymiataczem w temacie : )

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Kolumny o szerokości 160mm to znajdzie - nie w tym problem ,problem w tym że jak będą wciśnięte między TV a szafkę to przestrzeń (czyli efekty stereofoniczne) będą iluzoryczne ,chyba że chodzi tylko o to "żeby grało"

Jest jeszcze inna opcja ,ale nie wiem czy Ciebie zadowoli 5 satelitek + subwoofer

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Zgadza się Przemko, niestety za wysokie. Może jakieś całkowicie inne rozwiązanie tak jak proponuje krzysiek1980 ? tylko chciałbym jakieś przykłady konkretne bo nie jestem wymiataczem w temacie : )

Są fajnie grające monitory ale masz za mały budżet, a takie z tanich zestawów basem nie grzeszą. Na pewno nie zejdą tak nisko jak podłogówki. Ciężka sprawa, bo i budżet niewielki i duże ograniczenia co do gabarytów i ustawienia kolumn. Przemek, o bas z 13cm glośników bym się nie martwił bo u mnie basik jest konkretny i mięsisty, pomimo 2 x 13cm głośników. Poza tym w tak małym pomieszczeniu i tak niższego basu nie uzyska, bo ma to związek z długością i rozchodzeniem się fal dźwiękowych. Sam nie wiem co koledze doradzić w tym przypadku:sad:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Na szerokość by były ok, ale jak piszesz za wysokie i cena pary kolumn pochłania praktycznie cały zakładany budżet. Poza tym naprawdę nie wiem czy to dobry pomysł umieszczać kolumny podłogowe we wnęce, pomiedzy TV a szafkami? Sama nazwa mówi "kolumny podłogowe":) Nie wiadomo czy podczas grania nie bedą przenosiły wibracji na cały segment? Szkoda że kolega nie będzie zmieniał mebli, bo by bardziej ułatwiło sprawę. Chyba że jak pisałeś jakieś plastiki?

mateo102

New member
dodatkowo przewiduje subwoofer, który podałem w pierwszym poście, to chyba z basem nie powinno być tragedii ?

Budżet nie jest bardzo sztywny proszę podać jakieś rozwiązania z większym budżetem jeżeli bardzo warto to będzie to rozkminiane.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Jeżeli i tak przewidujesz subwoofer to może system 5 satelitek byłby dobry . Głośniki satelitarne możesz umieścić we wnęce po obu stronach telewizora przykręcając je do ściany - nie będą się stykać z segmentem więc nie będą przenosić drgań

Ewentualnie tak jak Krzysiek radził ,jakieś fajne monitorki ,ale wtedy trzeba znowu podstawki bo nie wyobrażam sobie żeby kolumny stały na podłodze ,ale wtedy znowu z budżetem będzie kłopot ,bo podstawki pociągną cenę

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
dodatkowo przewiduje subwoofer, który podałem w pierwszym poście, to chyba z basem nie powinno być tragedii ?

Budżet nie jest bardzo sztywny proszę podać jakieś rozwiązania z większym budżetem jeżeli bardzo warto to będzie to rozkminiane.

Oczywiście kolumny "drewniane" lepiej zagrają w muzyce jak plastiki, ale co powiesz na zestawy HK HKTS? Niewielkie wymiary, sub w zestawie. Bo jakoś nie widzę podłogówek w tych wnękach, nawet dobre monitory też mają swoją szerokość i ciężko znaleźć takie z 15cm. A tak w ogole, gdzie centrala chcesz umieścić?

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam

mateo102

New member
Jeżeli chodzi o frontowe miedzy TV, a meblami to nie wydaje mi się żeby to w jakiś sposób przeszkadzało w końcu dźwięk idzie do przodu a z boków jakichś mega drgań raczej bym się nie spodziewał. Frontowe też można do przodu wysunąć tam meble mają prawie 40cm głębokości. Tivik zawieszony jest.

Więc raczej skupię się na opcji z mojego pierwszego posta, tylko jakby się znalazło w moich wymogach wielkościowych lepsze kolumny.

Do góry