O i znów audiofilski kurz ...
@bialas23 - dobre zdjęcia
k: F-120 to jednak wysokie już kolumny, pięknie się prezentują
Choć na zdjęciu z "dziadkami" wyglądają jak dziecko przy nich
Swoją drogą, "dziadkom" przydałby się papierek ścierny i ładny lakier, odzyskałyby dawny blask, nie wspominając o poprawie brzmienia
Pozwolę sobie i ja na subiektywne odpowiedzi
-Póki co dźwięk w niższych rejestrach jest lekko rozlazły, ale podejrzewam tu akustykę pokoju i ustawienie kolumn które trochę potrwa.
Na pewno troszeczkę się zmieni, dać im czas. Nie zapominaj też, że one mają aż 3 średnio-niskotonowce(!) no i BR z tyłu, też ma ogromne znaczenie.
Ja mając w F-60 jeden średnio-niskotonowiec i BR z przodu w konfiguracji CD-wzmak, mam sporą ilość niskich tonów - ale dobrze kontrolowane
-Kolumny raczej nie giną w pokoju tzn scena jest nawet niezła jednak jak zamkniemy oczy jesteśmy w stanie zlokalizować kolumny.
Wydaje mi się, że zależy od jakości nagrania. Tutaj w wątku już było pisane jakiś czas temu, że kolumny potrafią uwydatnić kiepskie nagrania i ładnie zagrać dobrze nagrane. Płyty CD i część mp3 szaleją wręcz z szeroką sceną, a jest kilka płyt CD i (raczej większość starszych) mp3 brzmią płasko jak deska.
-Dźwięk nie do końca jest hmm spójny całościowo.
U mnie dokładnie odwrotnie. Dlatego je wybrałem. Takie jak napisałeś wrażenie miałem na innych odsłuchiwanych kolumnach. Chyba kwestia zgrania ze sprzętem.
-Brak podstawek pod kolce w zestawie.
No brak, chyba większość budżetowych nie daje, o ile w ogóle daje kolce. Mi nie przeszkadza. Stoją na panelach i nic nie wgniatają czy też rysują, jest ok
-Zasypały mi pokój wiórami z Bas reflexu jak sprawdzałem ich możliwości
Haha, dobre, tego nie miałem
Z plusów z kolei:
-Dobre wykonanie, wręcz zaskakująco dobre... Gdy weszli do mnie znajomi popatrzyli na nie i zapytali się z niedowierzaniem czy ta kwota którą wydałem była za jedną czy za dwie kolumny
-Mają niezły wykop!!! Naprawdę niezły
-Ogólnie grają dobrze i ich brzmienie cały czas się poprawia i to wyraźnie.
Dobrze napisane
k:
-Monitor audio MR6, BX6, RX2, RX6 - bardzo zróżnicowane w graniu, ale próbując porównać pierwsza według mnie była słabsza od Tagi pod każdym względem, BX6 była porównywalna troszkę bardziej stonowana jednak nie odpowiadała mi swoim brzmieniem... Ostatnie dwa modele to już inna klasa brzmienia i inna cena
, RX6 były chyba lepsze pod prawie każdym względem, ale zdecydowanie nie na tyle aby płacić za nie dwa razy tyle
. Różnice w cenie bym ustalił na max 1000zł.
Pełna zgodna jeśli chodzi o MA MR6 i BX6.
Co do serii RX to chyba bardziej adekwatne będzie porównywać je z serią Coral, RX'y to już nieźle wykonane kolumny, no i cenowo spoooro wyżej niż Taga Platinum, więc nie dziwne że mogą zagrać RX'y lepiej niż Platinum
A jak porównywać RX'y z Coralami to i tak chyba Corale wychodzą taniej
Ciekawe czy ktoś się pokusi o posłuchanie i porównanie RX vs. Coral
Fajne podsumowanie, tym bardziej że wybrałeś kolumny jak piszesz po odsłuchach wielu i na swoim sprzęcie, pełna profeska
Oby długo cieszyły
k:
PS: tak jeszcze raz spojrzałem na zdjęcia - może słaba scena jest spowodowana zbytnim ustawieniem do środka kolumn? Rozszerz trochę kolumny, tak żeby ich skrzyżowanie nie było bezpośrednio na miejscu gdzie słuchasz ale np. trochę za Tobą. Tylko delikatnie skierowane do środka niech będą. Może poprawić scenę.