tablet jako źródło muzyki

hightower12

New member
witam
chciałbym muzykę puszczać z youtube - koncerty głównie, więc czy połączenie tablet -> wzmacniacz -> kolumny ma sens ?

dzieki

gatar

Active member
Bez reklam
Witaj.
Jeśli Tobie jakość youtube wystarcza to ma sens.
Dla mnie nie ma sensu bo jakość z yotube mi nie odpowiada.

Sdolas

New member
Też rozważałem taką opcję do czasu kiedy w sklepie zapytałem o tablet który wypuści DD, DTS i inne po HDMI. Sprzedawca odpowiedział że nie ma takiego na rynku, wszystkie nawet te oparte na W8 też wypuszczają tylko stereo, dlatego odpuściłem temat. Gdyby się znalazł taki co wypuści DD czy DTS to by to była nawet fajna opcja.
Niestety podobnie jest z lapkami z niższych półek, też puszczają tylko stereo.

Jeśli Tobie chodzi tylko o youtube to zobacz najtańszego BD samsunga ok 200 zł z wejściem LAN bo ten ma w sofcie obsługę YT. Z niego po hdmi wejdziesz sobie na ampli.

Ostatnia edycja:

Madas

New member
Bez reklam
kurcze gość chce słuchać głównie muzyki i koncertów więc po co mu system DD czy inne 5.1 7.1 czy coś ten styl - stereo oddaje w muzyce to co najlepsze
słuchanie z BD nie używając DACa to tak sobie brzmi przerabiałem to, to już sobie może posłuchać przez tablet

Ostatnia edycja:

eddielublin

New member
kurcze gość chce słuchać głównie muzyki i koncertów więc po co mu system DD czy inne 5.1 7.1 czy coś ten styl - stereo oddaje w muzyce to co najlepsze
zgoda absolutna, jak muzyka to stereo i koniec dyskusji :)

Tylko wiesz jak jest na koncercie, to wlasnie takie typowe 7.1
no właśnie nie do końca, chyba że w głośnikach efektowych idzie tylko "publika" aplauz, oklaski, wokale publiczności, czyli stoję pośrodku a to wszystko dookoła mnie. Nie bardzo widzę sens słuchania instrumentów, wokali "dookoła głowy" Taki Dave Lombardo - solo na perkusji latające po głośnikach. Tak się na koncertach nie słucha niestety, na koncerty rockowe chodzę od 30 lat i jeszcze nie widziałem nagłośnienia ileśtam.1. Zawsze wizja jest spójna z fonią, kapela z przodu i muza z przodu...No chyba, że kiepska akustyka...

Sdolas

New member
Jeśli ograniczasz się do YT i stereo to tablet będzie idealny.
Ale tylko tablet.
No może jeszcze słuchawki do tego i już będzie stereo.
Na tablecie obraz z YT powinien być akceptowalny, dźwięk z słuchawek podobnie a ampli/wzmak nie będzie męczony i nie będzie bezsensownie marnował energii :)

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Tak się na koncertach nie słucha niestety, na koncerty rockowe chodzę od 30 lat i jeszcze nie widziałem nagłośnienia ileśtam.1. Zawsze wizja jest spójna z fonią, kapela z przodu i muza z przodu...No chyba, że kiepska akustyka...
a widzisz jest to zasługa DSP :) linie opóźniające itd...

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
no właśnie nie do końca, chyba że w głośnikach efektowych idzie tylko "publika" aplauz, oklaski, wokale publiczności, czyli stoję pośrodku a to wszystko dookoła mnie.

Otóż to. Ja tez chodze na koncerty i wiem jedno, te rzadza sie swoimi prawami i jezeli mialbym porownywac odczucia, to te najblizsze mam przy dzwieku wielokanalowym. Naturalnie sa wyjatki, ale nie o tym mowa.

Do góry