kluczefarm
New member
Dziękuję , takiej tabelki szukałem
A 8K będzie, ale nie na wyciągnięcie ręki.
Duży tv w FullHd ma duże piksele tej samej wielkości 4K tv ma o połowę mniejsze piksele...
Zgadza się. Chodziło mi o połowę w wysokości i połowę w szerokości ci daje 4x mniejszeA nie 4x mniejsze,skoro ekran 4K ma około 8 mln pikseli,a FHD - około 2 mln ?
Ludzie, jakie 16k? Ogarnijcie trochę temat zanim zaczniecie powieści SF pisać. Na pierwszym lepszym forum fotograficznym dowiecie się, że technologia nie pozwoli masowo na takie rozwiązanie wcześniej niż za 20 lat. Są już dziś kamery o rozdzielczości 250Mpx, ale zasilane bezpośrednio z elektrowni z obiektywem droższym niż wasze mieszkania, z zapisem bezpośrednim na macierze dysków. Żaden amatorski sprzęt nie ogarnie zapisu 8k jeszcze przez co najmniej 3 lata (a i ten przy cenie 15k zł trudno będzie nazwać amatorskim). Może za 5 lat cena zejdzie poniżej 5k zł.
Aby ogarnąć rozdzielczość 16k sam obiektyw musiałby być wykonany z diamentów, albo mieć wielkość piłki lekarskiej.
Ale dla samych konsol 16k nikt nie będzie takich monitorów kupował. Znajdą się mniejsi gracze, którzy postawią na rozwój jakościowy wyświetlaczy 8k. Oczywiście profesjonalne wytwórnie będą w stanie zapłacić miliony za odpowiedni sprzęt, ale większość ludzi już nie będzie dostrzegać różnic na swych 100" telewizorach między 8k a 16. Zatem zwyczajnie nikt za to nie zechce płacić.Brodacz,ale nikt tu nie pisze o żadnych aparatach i o kupowaniu kamer,aby coś obejrzeć
8K i 16K faktycznie stwarza mnóstwo problemów.
Sprzęt do rejestracji, kodeki video, sposósb przesyłu i odbiorniki.
Może łatwiej będzie przesyłać równolegle 4 wiązki 4K i to łączyć niż jedną 16K ?
Brodacz, to wyjasnij mi po jaka cholere sony wypuszcza na rynek smartfona z 4k ktory ma kilka cali, a konsoliwcy czy producenci tv nie beda w stanie obsluzyc 16k?
oczywiscie, najpierw 8k a potem.... moze calkiem inny kierunek.
czemu tak krytycznie podchodzi do tego tematu?
8k przy 16:9 to 35mpx. Aparaty w telefonach maja po 40mpx (nie wnikam czy to natywne czy interpolacja).
Aby grac w gry na 16k wystarcza 4 nvidia quadro wiec to tez nie jest jakis SF.
[youtube]Toft6fMvByA[/youtube]
Zamalowałbyś je przezroczystą farbą
Wszystko spoko, ale te ramki w monitorach by mnie wkurzały.