Szybka decyzja 42PFL4007H vs 42LS5600

bols86

Member
Witam,

drodzy Państwo wiem że poszukiwanie TV do 2000zł jest bardzo trudne ale znalazłem dwa interesujące mnie modele PHILIPS 42PFL4007H (1990zł EURO RTV AGD) vs LG 42LS5600 (1799zł NEONET). Nie mogę Wam wkleić linków z powodu 0 ilości wypowiedzi:(.
Mam w domu Philipsa 40PFL5605H z którego jestem bardzo zadowolony, poprzednio był LG 4500 czy jakoś tak ale zniszczeniu uległa matryca, czarne plamy itp. został sprzedany jako uszkodzony. Zniechęciłem się trochę do marki LG, ale wiadomo może miałem felerny model, chociaz dużo osób w tych modelach miało podobne problemy. Panowie szybka decyzja, z rana będę dokonywał zakupu liczę na Was dzięki !!. Bardzo, ale to bardzo zależy mi na matowej matrycy, z tego co wyczytałem to ten LG ma chyba błyszczącą:(.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?
20m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ?
3/4m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ?
3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu
2 osoby na wprost jedna na boku
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ?
stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ?
słońce świeci po lewej stronie w godzinach popołudniowych
7.Jaki masz obecnie telewizor ?
40PFL5605H
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ?
-czytanie napisów (najlepiej jak najmniej problematyczne)
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ?
cyfra+
10.Jakie urządzenia ?
chyba żadne
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ?
2-3
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?
matowa
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?
film, serial
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ?
może w przyszłości
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile %
nie planuje
16.Preferencje co do marki ?
nie mam preferencji
17.Preferencje co do wielkości ?
42
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ?
błyszcząca matryca i grubość ekranu oraz wielkie ramki
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?
wieczór
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?
2000zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ?
nie ma takiej potrzeby

bols86

Member
Dzięki wielkie Kolego, nie orientujesz się może czy z reviewu kikiego odnośnie tego Philips można wywnioskować czy to matowa/błyszczaca matryca?.

Karpaj

New member
Bez reklam
Błyszcząca jest matryca, średnia powłoka antyrefleksyjna. Nie kojarzę żadnego modelu 2012 w 42" z matową matrycą :D

bols86

Member
Kurcze a szkoda, czemu nie dają matowych matryc do 42?, gorsza jakość obrazu czy po prostu droższa?:). Hmmm kiedyś w laptopach były same matowe;). Ok chyba zdecyduję się na ten TV nic innego 100HZ o takich parametrach chyba nie jest w stanie konkurować prawda?:).

Karpaj

New member
Bez reklam
matixxxx - takie rzeczy podaje tylko Sharp, Sony i Toshiba. W pozostałych markach trzeba to było robić testami, żeby sprawdzić prawdziwą wartość odświeżania.

Do 2tyś będzie trudno znaleźć coś prawdziwe 100hz, powyżej 2tyś o parę % - już łatwiej.

Sharp 40LE630
Toshiba 40TL838
Philips 40PFl5007

bols86

Member
matixxxx - takie rzeczy podaje tylko Sharp, Sony i Toshiba. W pozostałych markach trzeba to było robić testami, żeby sprawdzić prawdziwą wartość odświeżania.

Do 2tyś będzie trudno znaleźć coś prawdziwe 100hz, powyżej 2tyś o parę % - już łatwiej.

Sharp 40LE630
Toshiba 40TL838
Philips 40PFl5007
Karpaj decyzja padła na 40PFL5007, wbudowany odbiornik wifi, dużo pozytywnych opinii jak myślisz ma on to 100HZ czy raczej ściema?:). Do 2100zł to chyba bedzie dobry wybór prawda?. No i strasznie mi zależy na matowej matrycy, a Philips z ztego co wiem posiada aktywną prawda?.

Karpaj

New member
Bez reklam
Czasem posiada czasem nie posiada. Jak trafisz na matrycę Sharpa - to masz w pełni matową, a kolory dość naturalne - na Samsungowej masz chyba pół-błysk, i bardziej jaskrawe kolorki. Gdzieś opisywali ludzie co musi pisać przy numerze seryjnym na naklejce TV (400 Sharp, 396/397 Samsung). I tak - ma prawdziwe 100hz.

bols86

Member
Zamawiając w sklepie Internetowym chyba nie mam wpływu na numer seryjny, wsadzą taki jaki im sie trafi heh, czyli co Karpaj nie zastanawiać się i brać?:).

matixxxx

New member
Zamawiając w sklepie Internetowym chyba nie mam wpływu na numer seryjny, wsadzą taki jaki im sie trafi heh, czyli co Karpaj nie zastanawiać się i brać?:).

U mnie chyba też padnie sprawa na ten typ 40PFL5007 , ale możes podejść do euro agd rtv maja go w promocji za 2190 i wtedy moze ci się uda wybrac odpowiedni
Ja mam od łóżka do tv 4m i przydał by sie 46cali ale ciężko coś ciekawego w tej cenie znaleść

Do góry