Szukam LCD 32, może Philips 32PFL3605H?

j3ndr3k

New member
Witam wszystkich. Planuję zakup telewizora LCD 32 cale w kwocie około 1500zl. Ma on służyć do oglądania cyfrowej telewizji kablowej UPC (bez HD, dekoder podłączany przez euro złącze) oraz do odtwarzacza Asus O!Play (HDMI). Przeglądałem już Wasze forum i jak na razie myślę o tym modelu:

Philips 32PFL3605H/12

Zdecydowałem się na niego ponieważ czytałem że Philips lepiej od innych marek wyświetla obraz SD, a na tym bardzo mi zależy. Czy tak też jest w przypadku tego modelu? Poza tym telewizor ten bardzo podchodzi mi stylistycznie :) O ile na temat innych serii philipsa można znaleźć jakieś informacje to o serii 3 nie ma żadnych opinii. Może jednak powinienem zainteresować się jakimś innym modelem w podobnej kwocie? Byłbym wdzięczny za wszelkie porady, gdyż sam nie znam się na parametrach technicznych telewizorów. Pozdrawiam

jak duży jest pokój -3x4m
jaki masz obecnie telewizor -CRT 29"
preferowana technologia -LCD
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem -raczej wieczorem
preferowana wielkość telewizora -32
preferowana marka - brak
jakie urządzenia będą podłączone -cyfrowa telewizja kablowa UPC (SD), Asus O!Play (hdmi)
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń -70% Tv - 30% Asus
siedzisz na wprost czy również z kątów bocznych -raczej na wprost
telewizor ma mieć wifii -nie
ma czytać przez USB filmy -nie
jakimi złączami i co chcesz podłączyć -hdmi, euro złącze
jaki masz sygnał -kablówka cyfrowa bez HD
ile programów HD -0
ile godzin dziennie ma grać telewizor -około 5
ile osób zasiada przed telewizorem -2
jakie kanały tematyczne - głównie filmy
ma stać czy wisieć -stać
jaka klasa cenowa -około 1500zł
odleglość od telewizora -2,5m
inne - ma ładnie wyświetlać cyfrową kablówkę, Ma mieć możliwość wyświetlania formatu 4/3 na całym ekranie bez zmiany proporcji obrazu, może lekko ucinać górę i dół ale obraz nie może być rozciągnięty. U moich rodziców jest taka opcja w telewizorze LG.

Guciak

New member
Oglądałem tego philipsa w MM, telewizor wyróżnia się bardzo słabymi kątami widzenia, byłem zdziwiony ale naprawdę w MM najłatwiej ocenić kąty. Podobne tragiczne kąty widzenia ma TOSHIBA 32LV733 dostępna obecnie w promocji AVANS za 1399zł. Kąty są tak kiepskie że patrząc lekko z boku ok 20 stopni i odległości 1.5m połowa ekranu jest już szara brunatna i wyprana. Takiego efektu w tych samych warunkach nie było np na zdecydowanie tańszym thomsonie za 1099zł.

Chyba wsadzili tam jakąś totalnie ekonomiczną matrycę made in china :\

j3ndr3k

New member
Dzisiaj w euro widziałem ten telewizor ale jako jeden z nielicznych był wyłączony. Z tego co piszesz to ten Philips raczej nie będzie dobrym wyborem.. A może zwróciłeś uwagę na jakiś dobry telewizor który możesz polecić w kwocie około 1500zł? Pozdrawiam

ORTEK

New member
Dobrze ci radzę, tego Filipka nie bierz nawet pod uwagę... Za to bardzo polecam ci Panasonica X20, jest to co prawda model HD-Ready jednak do twoich zastosowań spokojnie wystarczy. Ba, do takich celów to wręcz powinno brać się TV HD-Ready ze względu na mniej intensywne skalowanie obrazu SD do rozdzielczości natywnej matrycy LCD czyli mówiąc po ludzku lepszą jakość po prostu. Natomiast samo skalowanie w tym modelu jest naprawdę znakomite, w ogóle jakość obrazu na tym TV jest bardzo zacna a do tego dochodzi także bardzo dobrej jakości dżwięk z wbudowanych głośników, o co naprawdę bardzo trudno u konkurencji w podobnej cenie. Doprawdy, rewelacyjny telewizorek tym bardziej że kupisz go już za niecałe 1400 złociszy, polecam :smile:

Ostatnia edycja:

bielikk

New member
Bez reklam
Witam wszystkich. Planuję zakup telewizora LCD 32 cale w kwocie około 1500zl. Ma on służyć do oglądania cyfrowej telewizji kablowej UPC (bez HD, dekoder podłączany przez euro złącze) oraz do odtwarzacza Asus O!Play (HDMI). Przeglądałem już Wasze forum i jak na razie myślę o tym modelu:

Philips 32PFL3605H/12

Jeżeli chcesz kupić LCD to tylko z technologią 100Hz lub wyższą, ale 100Hz wystarcza
TV LCD bez tej technologii to koszmar - sceny z szybką akcją oglądasz jak ze "stop klatką"

j3ndr3k

New member
No więc wybrałem. Telewizor różni się od tego czego szukałem:
zamiast 32 cali ma 42
zamiast Full HD ma HD ready,
jest plazmowy a nie lcd,
kosztuje 1800 więc nie mieści się w kwocie 1500zł..
No ale cóż, telewizor kupuje się na lata.. Zdecydowałem się na Panasonica TX-42X20E, na trop którego wpadłem po wzmiance ORTEKA odnośnie serii X20. Jak dobrze pójdzie to kupię go w ten weekend w Media Markcie w promocji bez vatu. Pozdrawiam :)

Do góry