Synał SD na tv 4K

kola01

Well-known member
Bez reklam
Jakbym swoje sąsiada słyszał. Odpal sobie LCD test i zobacz jak wyglądają plansze z 1 kolorem. Sąsiad zaklinał się, że jego OLED jest idealnie czysty, dopóki nie pofatygowałem się do niego i nie pokazałem mu wypaleń logo jego ulubionej stacji palcami. Chyba bardzo nie chciał tego zobaczyć bo ja nawet bez LCD test wyłapałem wypalenia.
Teraz szuka kupca na OLEDA i rozgląda się za LCD.

A_C

Member
drosophilia, widzę że masz oleda i projektor gdybyś miał porównać wyświetlany obraz czy np. kolory, kontrast są dużo słabsze z projektora w stosunku do oleda?

janunio

New member
Bez reklam
Ten wątek to popis czarnego PR-u.
Jest tylko jeden producent, który nie produkuje TV OLED. Powód taki, że LG Display mu nie sprzedaje matryc bo się nie lubią.

Do tematu: TV SAT/TV DVB-T podają sygnał 1080i/50Hz. W 2021 żaden TV 4K nie ma problemów z prawidłowym skalowaniem treści do 4K. Pliki Full HD (BD rip) lub SD (DVD rip) bywają różnej jakości. Efekt końcowy będzie różny bo z gówna bata nie zrobisz. To temat z przed 10 lat.

Kupuj OLED TV i będzie pozamiatane. To jedyna technologia, która reprodukuje kolor czarny. Nawet największy amator zobaczy problemy z kolorem czarnym na każdym LCD.
Rzadko pisze się, że czerń ma decydujący wpływ na ogólną kolorystykę obrazu. A ma i to b. duży.

Ostatnia edycja:

SDman

Banned
Każdy OLED ma lepszą czerń co z racji braku podświetlenia jest oczywiste.
8 294 400 stref na chwilę obecną jest nie możliwe dla LCD.

Błędem jednak jest myślenie, że tylko ten parametr stanowi o jakości obrazu z różnych sygnałów wejściowych w "Telewizorze".
Bardzo ważne są inne parametry, które również mają wpływ na obraz:
- gradacja szarości (szczegóły w ciemnych scenach, niebo, tonacja ludzkiej skóry)
- szczegóły obrazów ruchomych (boisko piłkarskie, zawodnicy w ruchu, piłka)
- jakość obrazu statycznego (plansze, zdjęcia)
- skalowanie (sygnały gorszej jakości niż natywne)
- możliwość wysterowania palety barw bez kalibracji profesjonalnej
- brak odbić pomieszczenia (dla wielu z racji okien w pokoju bardzo istotne)
- dobre kąty widzenia
- jakość streamingu (często pomijany w testach). Przykład: 58pus8535 Netflix -obraz gorszy niż ten sam materiał puszczany
z konsoli PS3 przez Hdmi ! Oczywiście na tym samym TV.
- zaimplementowany system (jego przejrzystość, szybkość i stabilność)

Nie wspominam o parametrach da graczy i jakości dźwięku z samego TV.

Nie jestem przeciwnikiem OLED ale zwyczajnie trzeba mieć kasę bo najtańszy OLED nie koniecznie każdego zadowoli.

Używanie argumentu każdy OLED wygra z każdym LCD, jest niezbyt trafne.
OLED - OLED`owi nie jest równy, tak samo jak potrzeby i warunki oglądania każdy z Nas ma inne.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Też zaproponuję Oleda .
Masz gwarantowany uśmiech na twarzy z uwagi na jakość obrazu.

jarekk7217

Klub HDTV.com.pl
VIP
Witam

Test plansz z "kolorami" wykonuję co jakiś czas i po 5 latach użytkowania matryca idealna. To znaczy od nowości na zielonej planszy 1 czarna .kropka. A ulubionej stacji nie mam.

Polecam nie tylko testować matryce OLED i LCD planszami z kolorami ale również z poziomami szarości, kontrastu, gamma itd.
Fajne do testowania są plansze i pliki video Calman.
Pozdrawiam miłego oglądania.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Zdecydowanie masz rację , że należy sprawdzić telewizor przed zakupem.
Oszczędzi się zdenerwowania !

janunio

New member
Bez reklam
Każdy OLED ma lepszą czerń co z racji braku podświetlenia jest oczywiste. Błędem jednak jest myślenie, że tylko ten parametr stanowi o jakości obrazu z różnych sygnałów wejściowych w "Telewizorze".
Używanie argumentu każdy OLED wygra z każdym LCD, jest niezbyt trafne.

Wylistowałeś zestaw wybranych parametrów dla oceny PQ. Problem zaczyna się wtedy gdy mamy przypisać ważność w/w cech. Ja upraszczam; TV bez oledowej czerni to zawsze będzie druga liga.

Wszystkim Spokojnych Świąt.

songo-0

New member
Ciekawie jak te biedne oledy wytrzymają w notebookach które są już na rynku a w telefonach od lat, w przypadku tych pierwszych obrazy na nich jest/będzie jeszcze bardziej statyczne niż programy tv.

Wypalenia są widoczne już na 2 letnich telefonach. Odpal aplikacje Display Tester i ustaw aby ekran swiecil na dowolny kolor. Zobaczysz wypaloną klawiaturę i pasek na górze.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Oled jest Oled - chcesz iść na różne kompromisy sięgaj po LCD.
Chcesz radość świetnej codziennej jakości - masz oleda.
Przy zakupie dostaniesz dodatkowe informacje o zabezpieczeniu.

A_C

Member
Długo myślałem czy brać OLEDA .
Po przemyśleniach kupiłem projektor.
Plusy w stosunku do OLEDA to nie zwracanie uwagi na pasy przy filmach w formacie 21:9 i stałe elementy obrazu oraz dużo większy ekran.

Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ale masz ograniczenia oświetlenia.
Nie wszyscy znoszą dobrze długie codzienne przesiadywanie w ciemni.
Ale jako alternatywa to projektor dobry jest świetną alternatywą.

Do góry