Synał SD na tv 4K

A_C

Member
Dużo osób pisze o skalowaniu sygnału HD do 4K ale ja mam pytanie jak wygląda obraz SD na tv 4k?

Ale zacznę od początku. Obecnie mam plazmę 60” i oglądam ją z odległości 4,5 m. wcześniej oglądałem z 3,5 ale po przeprowadzce odległość się zwiększyła jak dla mnie jest za duża w stosunku do takiego ekranu i tak myślę co najlepiej zrobić kupić oleda 77”, lcd 85” czy też może projektor.

Telewizora używamy głównie do oglądania filmów wiele mam nagranych z tv i odtwarzam przez komputer są one w jakości SD.
Na tv plazmowym szału nie ma ale da się oglądać natomiast nie wiem czego się spodziewać po zmianie?
Dodam że mam tv PHILIPS LED 43PUS7855/12 jakość filmów które mam nagrane i sprawdziłem jak to będzie wyglądało na tym tv to tragedia, kolory, odwzorowanie ruchu nie wspomnę o czerni.

Czy na droższych lcdekach jest podobnie?

songo-0

New member
Dużo osób pisze o skalowaniu sygnału HD do 4K ale ja mam pytanie jak wygląda obraz SD na tv 4k?

Ale zacznę od początku. Obecnie mam plazmę 60” i oglądam ją z odległości 4,5 m. wcześniej oglądałem z 3,5 ale po przeprowadzce odległość się zwiększyła jak dla mnie jest za duża w stosunku do takiego ekranu i tak myślę co najlepiej zrobić kupić oleda 77”, lcd 85” czy też może projektor.

Telewizora używamy głównie do oglądania filmów wiele mam nagranych z tv i odtwarzam przez komputer są one w jakości SD.
Na tv plazmowym szału nie ma ale da się oglądać natomiast nie wiem czego się spodziewać po zmianie?
Dodam że mam tv PHILIPS LED 43PUS7855/12 jakość filmów które mam nagrane i sprawdziłem jak to będzie wyglądało na tym tv to tragedia, kolory, odwzorowanie ruchu nie wspomnę o czerni.

Czy na droższych lcdekach jest podobnie?

Przede wszystkim szkoda kasy na drogie TV jeśli chcesz oglądać na nich treści takiej słabej jakości bo nie wykorzystasz ich potencjału.

bl4ck

Active member
Bez reklam
Zacznijmy od tego że jeśli podłączasz komputer do tv i ustawiasz w nim na sztywno rozdzielczości taką jak ma tv, to nie tv odpowiada za skalowanie tylko komputer ;)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Naturalnym następcą plazmy jest Oled, więc z założenia obraz będzie lepszą kontynuacją jakości Twojej plazmy. Różnica zdecydowanie na plus !
Wybrałbym Zdecydowanie Oleda.
Nawet w SD różnica jest ogromna.
Masz teraz super oferty na 77" LG.
Dodatkowo masz laptop za 5 tyś zł gratis.
Jak sprzedasz go to wyjdzie Ci oled 77" za 9999 zł.
Żaden LCD nie zapewni Ci tego.

A_C

Member
songo-0 napisał:
"Przede wszystkim szkoda kasy na drogie TV jeśli chcesz oglądać na nich treści takiej słabej jakości bo nie wykorzystasz ich potencjału."
Z tym się liczę że nie w pełni wykorzystam ale co zrobić jak kupię tani duży telewizor to obraz będzie(tak myślę) tragiczny a lubię sobie przypomnieć niektóre nagrane filmy lub programy. Napisałem że „wiele” co nie oznacza 100%, czasami nagrywam lub oglądam na C+ a to już HD.

bl4ck napisał:
"Zacznijmy od tego że jeśli podłączasz komputer do tv i ustawiasz w nim na sztywno rozdzielczości taką jak ma tv, to nie tv odpowiada za skalowanie tylko komputer "
Zgoda, komputer przesyła sygnał do tv ale chyba od telewizora lub projektora zależy co ostatecznie zobaczymy?:)
kiki napisał:
"Naturalnym następcą plazmy jest Oled, więc z założenia obraz będzie lepszą kontynuacją jakości Twojej plazmy. Różnica zdecydowanie na plus !
Żaden LCD nie zapewni Ci tego."

Dziękuję, to chciałem usłyszeć. Czyli jeśli już to tylko oled.
Czytałem o promocjach LG, na razie zaczekam na to co w tym roku pokażą inni.
Pozdrawiam A.

bl4ck

Active member
Bez reklam
Ale nie ma to nic wspólnego ze skalowaniem jeśli nie dostarczysz do projektora lub tv wideo w natywnej rozdzielczości niczego on nie skaluje tylko skaluje urządzenie odtwarzające. Skalowanie w TV jest aktywne również dla oglądających np DVB-T\C albo materiały wideo bezpośrednio z użyciem TV i włożonymi modułami SAT.

No i oczywiście dla urządzeń zewnętrznych ale pod warunkiem że że wyśle on materiał do tv wcześniej już nie podniesiony do wyższej rozdzielczości.

Ostatnia edycja:

kola01

Well-known member
Bez reklam
songo-0 napisał:
"Przede wszystkim szkoda kasy na drogie TV jeśli chcesz oglądać na nich treści takiej słabej jakości bo nie wykorzystasz ich potencjału."
Z tym się liczę że nie w pełni wykorzystam ale co zrobić jak kupię tani duży telewizor to obraz będzie(tak myślę) tragiczny a lubię sobie przypomnieć niektóre nagrane filmy lub programy. Napisałem że „wiele” co nie oznacza 100%, czasami nagrywam lub oglądam na C+ a to już HD.

bl4ck napisał:
"Zacznijmy od tego że jeśli podłączasz komputer do tv i ustawiasz w nim na sztywno rozdzielczości taką jak ma tv, to nie tv odpowiada za skalowanie tylko komputer "
Zgoda, komputer przesyła sygnał do tv ale chyba od telewizora lub projektora zależy co ostatecznie zobaczymy?:)
kiki napisał:
"Naturalnym następcą plazmy jest Oled, więc z założenia obraz będzie lepszą kontynuacją jakości Twojej plazmy. Różnica zdecydowanie na plus !
Żaden LCD nie zapewni Ci tego."

Dziękuję, to chciałem usłyszeć. Czyli jeśli już to tylko oled.
Czytałem o promocjach LG, na razie zaczekam na to co w tym roku pokażą inni.
Pozdrawiam A.

Czytam co wyżej i gotuje się we mnie. Dzisiejsze LCD z najwyższej półki (te w cenie najtańszych OLEDów) uśredniając dają porównywalny obraz co OLED. Co jednak bardzo istotne, mając OLEDA musisz bardzo uważać, co na nim oglądasz. Odpadają kanały informacyjne, gry czy ogólnie podpinanie kompa. Włączanie go na dłużej jak 2-3 godziny dziennie odpada. Musisz na niego, chuchać, dmuchać i chodzić na palcach a i tak wcześniej czy później matryca Ci się wypali. Może to być rok a mogą to być 3 lata. Oczywiście zalecane jest obniżenie jasności i masa innych towarzyszących zabiegów. Kupując więc takiego OLEDA, w praktyce już od razu zacznij powoli zbierać na kolejny, nowy TV.
Przy LCD nic Cię nie obchodzi. Może grać całą dobę i nie ma znaczenia co oglądasz.

W cenie taniego OLEDA masz bardzo dobrej klasy LCD, który potrafi obrobić sygnał często dużo lepiej niż OLED. Zwłaszcza sygnał SD. Skalery w takim SASMUNGU 80/90/95T czy SONY XH90/95 działają bardzo dobrze. Na pewno lepiej jak w takim OLEDzie LG BX.
OLED oprócz wypalania, które moim zdaniem już wystarczy, by skreślić całkowicie tę technologię, ma też dużo innych wad:
- kleksowanie
- niższą jasność od porównywalnych modeli LCD
- błyszczącą jak lustro matrycę, w której się wszytko odbija
- mała ilość szczegółów w ciemnych scenach
- brudna, niejednolita biel, wpadającą w różne kolory pod różnym kątem
- często występujący banding itp.

Tego nie wyłapiesz na demówce 4K w sklepie.

Na dzień dzisiejszy przewaga OLEDA jest tylko jedna - szerokie kąty widzenia. Jak Ci na tym zależy, to kupuj OLEDA ale jak pisałem wyżej, od razu zbieraj na kolejny TV (przy kolejnym zakupie już pewnie będziesz wiedział jaką technologię należy omijać szerokim łukiem).

Ostatnia edycja:

Kleofas11

Active member
Bez reklam
mając OLEDA musisz bardzo uważać, co na nim oglądasz. Odpadają kanały informacyjne, gry czy ogólnie podpinanie kompa. Włączanie go na dłużej jak 2-3 godziny dziennie odpada. Musisz na niego, chuchać, dmuchać i chodzić na palcach a i tak wcześniej czy później matryca Ci się wypali. Może to być rok a mogą to być 3 lata. Oczywiście zalecane jest obniżenie jasności i masa innych towarzyszących zabiegów.
..... oraz nie waż się odłączać OLED-a zupełnie od prądu (wyłączając np. listwę zasilającą), bo serwis nie uzna ci reklamacji w razie czego. Taka prawda.

kola01

Well-known member
Bez reklam
Dokładnie. To jeden z tych zabiegów o którym pisałem.
Mam znajomego w MediaExpert, który rok temu zaciągnął mnie do OLEDA i mówi: "Patrz, gra u nas jako demo raptem 2 miesiące i już ma widoczne pierwsze wypalenia". Później, kiedy przyjechał przedstawiciel producenta, okazało się że do wypaleń w znacznym stopniu przyczyniło się zasilanie wyłączane w sklepie po jego zamknięciu. Tu akurat pomogło wymuszenie "czyszczenia" matrycy z poziomu menu ale przedstawiciel od razu dodał, żeby nie robili tego za często bo końcowo obniża to jasność matrycy a przy kolejnych i/lub większych wypaleniach i tak to czyszczenie do końca nie pomoże i a problem będzie się nawarstwiał aż ostatecznie zostaniemy z blado świecącym OLEDEM w dodatku z plamami na matrycy. Oczywiście tyczy się to dłużej święcących OLEDów, ale wystarczy pokopać w necie, by znaleźć przykłady na wyraźne wypalenia już po kilku dniach intensywnej eksploatacji.
Pod względem wypaleń, OLEDY są dużo gorsze od plazm w których powidoki samoczynnie znikały a w OLEDach wypalenia zostają na stałe.

http://www.tvtest.pl/dowody-na-wypalanie-sie-oledow/

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Obecne oledy są 11 generacji i mają siedem zabezpieczeń plus jedno i nie musisz się obawiać. Mam oleda i nie mam wypaleń. Tysiące innych osób również. Przy zakupie dostaniesz informację co i jak.

kola01

Well-known member
Bez reklam
Tylko, że wszyscy wiemy, że te zabezpieczenia jedynie w niewielkim stopniu pomagają, jednocześnie utrudniając życie. Przyciemnianie partii obrazu przez TV, przesuwanie go i tworzenia pasów przy krawędzi obrazu, brak możliwości beztroskiego wyłączania zasilania TV to nie wszystkie z nich.
Na dzień dzisiejszy, jedyne skuteczne zabezpieczenie to nie włączanie OLEDa, tylko czy po to kupujemy TV, żeby patrzeć na czarną matrycę?

Stratoss

Member
Bez reklam
Ja z moim TV mogę się zmierzyć z każdym Oledem, w każdym aspekcie.
Też kiedyś rozważałem zakup Oleda, ale te restrykcyjne wymogi przy użytkowaniu - to jakieś nieporozumienie!

stopka:
Sony KD85-ZG9, Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA-7gen 2 + VELODYNE DD 15 plus, Pioneer UDP-LX800. Apple TV4K. Projektor JVC RS2 - Adeo tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra surround + GX100 + 4 kolumny sufitowe Dali Phantom H-80. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Kable HDMI Purelink 8K+ Magic Link.Kable rca:Qed Signature Audio S. Listwy przepięciowe: Monster Power HTS5100 + HTS1000x2. Kable sieciowe: Monster Powerline 400, OyaideTunami, Furutech FP-3TS20.

SDman

Banned
Obecne oledy są 11 generacji i mają siedem zabezpieczeń plus jedno i nie musisz się obawiać. Mam oleda i nie mam wypaleń. Tysiące innych osób również. Przy zakupie dostaniesz informację co i jak.
Podaj proszę jaki masz model i od kiedy go używasz -najlepiej ilość przepracowanych godzin.
Takie stwierdzenie "Mam oleda i nie mam wypaleń" byłoby w Twojej wypowiedzi bardziej wiarygodne.

Stratoss

Member
Bez reklam
Kolega "Kiki" z racji prowadzonej działalności handlowej, może sobie co miesiąc wstawiać nowego oleda do domu - więc na pewno ma bardzo mało godzin "wypalone":eek:

stopka:
Sony KD85-ZG9, Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA-7gen 2 + VELODYNE DD 15 plus, Pioneer UDP-LX800. Apple TV4K. Projektor JVC RS2 - Adeo tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra surround + GX100 + 4 kolumny sufitowe Dali Phantom H-80. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Kable HDMI Purelink 8K+ Magic Link.Kable rca:Qed Signature Audio S. Listwy przepięciowe: Monster Power HTS5100 + HTS1000x2. Kable sieciowe: Monster Powerline 400, OyaideTunami, Furutech FP-3TS20.

bl4ck

Active member
Bez reklam
Ciekawie jak te biedne oledy wytrzymają w notebookach które są już na rynku a w telefonach od lat, w przypadku tych pierwszych obrazy na nich jest/będzie jeszcze bardziej statyczne niż programy tv.

A_C

Member
Byłem już właściwie pewien że oled to telewizor do moich potrzeb ale przez wypowiedzi kola01 i Kleofas11 mam mętlik w głowie.

Zapytam jak sprawa przedstawia się z projektorem?

Tak jak napisałem powyżej, dużego ekranu potrzebuję tylko do filmów które oglądam wieczorem więc w pokoju jest ciemno.
Ile musiałbym wydać na projektor plus ekran by był w miarę dobry obraz?
Pytam ponieważ nigdy nie widziałem na żywo obrazu z projektora a wśród znajomych nikt nie ma projektora. Liczę na wypowiedzi osób które mają taki sprzęt.

drosophilia

Active member
Bez reklam
Byłem już właściwie pewien że oled to telewizor do moich potrzeb ale przez wypowiedzi kola01 i Kleofas11 mam mętlik w głowie.

Zapytam jak sprawa przedstawia się z projektorem?

Tak jak napisałem powyżej, dużego ekranu potrzebuję tylko do filmów które oglądam wieczorem więc w pokoju jest ciemno.
Ile musiałbym wydać na projektor plus ekran by był w miarę dobry obraz?
Pytam ponieważ nigdy nie widziałem na żywo obrazu z projektora a wśród znajomych nikt nie ma projektora. Liczę na wypowiedzi osób które mają taki sprzęt.

Ok 3500 zl

jarekk7217

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jako użytkownik OLED LG 55EG910V od 06.2016 mogę powiedzieć o braku jakichkolwiek uszkodzeń matrycy OLED w/w telewizora.
Czas pracy telewizora UTT: 6283 godzin, OLED Compensation: 2123.
Polecam do zakupu TV z matrycą OLED.

Do góry