Subwoofer poniżej 20hz

inkanaju

New member
Witam forumowiczów che zacząc dyskusje czy jest sens stosowania i zakupu suba
ktory z danych technicznych ponoc przenosi ponizej 20 hz

i jakie suby polecacie do muzyki oraz kina domowego

ponoć najlepsze są obudowy zamknięte

co sądzicie o Earthquake np Mini Me P12v2
albo Klipsh 115( ale to juz nie obudowa zamknięta )
ps nieceh tez przegiąć z cena sprzetu tj tak do 5000zł brutto max

jakies inne propozycje oraz jak to potem sprzwdzic i zestroić
i jescze jedno jakie dzwieki mozna nagrać, usłyszeć na blu-ray , ultra hd bluray zapisane w dts,dolby lub pcm? czy jest jakieś ograniczenie pasma ? czy wogóle na filmach wystepuja takie dzwieki ? morze uderzenie pioruna, wybuch atomowy start rakiety ?

mors111

Active member
Bez reklam
zapytam wprost

masz salę kinową 50m2 i lubisz aż tak niskie zejście , gdzie i tak ciężko będzie znaleźć takie sceny w filmie czy też muzyce

jak duży masz pokój , jaka reszta sprzętu , do kina czy do muzyki ?

donsalieri

Active member
Bez reklam
Ja mam Klipscha sw115 i powiem że warto:-D
Nawet jak ścieżka dźwiękowa zaczyna się od wyższej częstotliwości to i tak sub pogłębia wrażenia subsoniczne.
Trójnogi wyłażące spod ziemi w Wojnie swiatow (2005) czy Projekt monster (2008) to wrażenia niezapomniane:twisted:
Muzyka -zalezy jaka, ale bas to potęga.
Uwaga na meble i to co w meblach bo z pewnością będzie drżeć.:-D
Oczywiście że są lepsze suby ale w swojej cenie nie ma konkurencji jak sądzę.

Caparzo

New member
Bez reklam
ja nie słyszałem niższego zejścia niż w Interstellar ;) tam jest czym pompować :D

donsalieri, pisze po raz nasty, gdzie zdjęcia pokoju ? jamahy i całej reszty ?

Bipo

Active member
Bez reklam
Jeśli do kina I muzyki to sugeruje suba z obudowa zamknięta z uwagi na to iż do muzyki potrzebny jest szybki sub. Ponadto jeśli dołożymy chęć wydobycia mocnego zejscia w kinie to sub zamknięty musi być dodatkowo mocny i tu zaczynają się ceny szybujace mocno w górę.
- velodyne spl 1200
- svs sb 13 ultra
- rel 528se
- bk suby zbierają również dobre opinie...

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
Taki velodyne spl w porównaniu do klipsch 115 jest dużo szybszy i bardziej precyzyjniejszy, bas się nie ciągnie, jest idealny w punkt. Niestety ale taką 115 w porównaniu do spl można określić jako muowatą, która w kinie spisuje się bardzo dobrze ale w muzyce już nie. Spl idealnie wyrabia się w muzyce i bardzo dobrze spisuje się w kinie. Jest tam bardzo mocny wzmacniacz, który napędza w szybkości głośnik i nie ma mowy aby się nie wyrobił nawet przy dużej dawce efektów. .

inkanaju

New member
dokladnie do 5000 zł

dlatego mysle o Earthquake , ktos mi tez polecal jakiegos KEF oraz Rel s..

ale one nie zchodzą ponizej 20 hz

czy takie suby trzeba jakis specjalnie kalibrowac ? odcięcie ?

co do tego klipscha to ktos mi powiedział ze to chińszczyzna marketowa i awaryjna ale jasie nie sugeruje takimi opiniami bo dzi swiekszosc firm przeniosła produkcje do takich krajów aby być konkurencyjni
dzieki wielkie za wytłumaczenie poco stosowanie obudowy zamknietej w subie prosze jeszcze o jakieś porady i sugestie

naprawde nikt nie ma Earthquake ?? w domu ?

Do góry