Subwoofer Jamo 200 - kilka pytań?

collider

New member
Bez reklam
Witam.
Od pewnego czasu jestem posiadaczem subwoofera Jamo 200. Podpięty jest pod amplituner Pioneer VSX 920 K. Mam do Was kilka pytań, być może ktoś już miał styczność z tego typu problemami lub zwyczajnie wie jak to ugryść:
1. Jak prawidłowo ustawić odcięcie w subwooferze? W amplitunerze mam ustawiony crossover na 80 natomiast nie jestem pewien jaką wartość ustawić na samym subku. Jedni twierdzą, że odciąć do 80 by nie gryzł się z przodami, inni by odkręcić na maksa (w tym przypadku do 150) bo i tak ampek to sam tnie? Gdzie leży prawda?
2. Jakie preferujecie ustawienie suba? W sensie czy tylko LFE (w pionku odpowiednik YES) czy LFE + main (Plus). Inaczej mówiąc puszczać cały sygnał, dźwięk przez suba, czy tylko zachować go do najniższych zakresów głównie w filmach? A co ze stereo?
a) dodatkowo chciałbym spytać, czy mając ustawienie LFE + main nadal aktywne jest odcięcie subwoofera względem kolumn i na odwrót? Odnoszę wrażenie, że w przypadku takiej konfiguracji robi się jeden wielki kocioł i dźwięk we frontach dodaje się (nakłada) z subem?
3. Wspomniany subwoofer posiada, jak zresztą większość aktywnych, wyłącznik ON/Auto/OFF. Nad ON nie będę się rozwodził więc przejdę do rzeczy. Wybierając opcję Auto w ustawieniu LFE (YES) amplituner po wyłączenie odcina, wyłącza też suba. I niby ok, jednak w momencie ponownego startu subwoofer nie włącza się. Podobno wyczekuje na odpowiednie dźwięki, czy też volume. Jednak jak pokazuje życie robi to często z dużym opóźnieniem albo wcale. Jak zmusić go do współpracy? Czy idzie Go lub amplituner tak ustawić, by odpalał zaraz po starcie zestawu?
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pozdrawiam.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ja odcięcie mam ustawione właśnie na 80hz w amplitunerze a na subie mam na max (150 hz) ale z tego względu że pokrętło odcięcia u mnie na subie nie działa w tej konfiguracji (wczesniej podpięty pod av Yamahy i działało) więc sam musisz spr czy u Ciebie jest różnica jak kręcisz. U mnie kolumny mam odcięte na 80i 90hz a reszta idzie na suba. Wtedy mam i lepszy bas na subie i czystszy dżwięk na kolumnach, nie nakłada się bas z kolumn i suba (w innym AV pewnie bedzie ustawienie "small" "large" i "main +sub")więc kolumny ustawiłbym na "small" i LFE na sub. Stereo wdł własnych preferencji i kolumn frontowych. Jedni lubią muze ze subem ale ja preferuję jak stereo to tylko z frontów. Co do odcięcia przy ustawieniu "main + sub" nie wypowiem się bo nie sprawdzałem. Co do auto , on, off w subie to ja mam włączony na auto i jak nie dochodzi sygnal LFE to przechodzi w stan czuwania. Czasem miałem tak ze film grał a nie bylo dźwięków o niskiej czestotliwosci dla suba i tez się nie włączał (czasem musiałem nawet go wyłączyc i włączyc zeby zaskoczył). Ja osobiscie wyłączam go ręcznie zeby nie czerpał pradu po skończeniu oglądania filmu.

Do góry