Subwoofer grundig UMS-12S+amplituner yamaha rx-v371

kamilziom56

New member
Witam.Dzisiaj dostałem ten subwoofer od wujka i oczywiście od razu podłączyłem kablem pojedyncznym czinczem.Kabel był nowy nie używany.Kiedy wszystko podłączyłem załączyłem od razu muzyke z ps3 i basu w ogóle nie czułem a subwoofer dziwnie buczał jakby coś było nie dokręcone i te buczenie nawet nie było w rytm muzyki.Odkręciłem go poprzykręcałem śrubki tego głośnika niskotonowego w subwooferze i nadal NIC,tak samo waliło jak wcześniej.Próbowałem z ustawieniami w amplitunerze i jak dawałem crossover od 80 hz w z wyż do 200 hz do te buczenie było coraz większe :<
Subwoofer ma z tyłu przełącznik jakiś PHASE +/- więc zmieniałem to i nic sie nie robiło oraz na amplitunerze też miałem jakąś opcje z PHASE gdzie były opcje REV i NRM ale gdy to zmieniałem nic sie nie różniło.Na subwooferze mam opcje volume i gdy sciszam to buczenia nie słychać a gdy zwiększam no to na odwrót a basu odrobinke i nic więcej :<
Pomożecie?

(Cy)Gorg

New member
Bez reklam
Jak masz włączony sub w ampli przez "speaker setup-->config-->subwoofer-->YES" rób "test tone", przy lekkim buczeniu sub'a przez cały czas testu może świadczyć o jego uszkodzeniu.

Pzdr.,
(C)G

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Zrobiłem ten test tone i subwoofer tylko cicho buczy przy jego kolejce testu a przy teście całej reszty siedzi cicho

Przy reszcie testu sub ma właśnie być cicho. Przy tonie testowym możesz do każdej kolumny jak i do suba ustawić głośność. Spróbuj trochę podkręcić. Włącz jakiś kawałek filmu nagrany w DD czy DTS z dobrą akcją lub muzykę i oceń jak nie będzie uderzenia basu tylko buczenie to możliwe że sub jest wadliwy. Zobacz jeszcze raz czy dobrze podłączyłeś oraz kabel sygnałowy. Masz w ustawieniach ampli czy tony niskie mają iść na Front (Main), Both - czyli chyba sub + kolumny, lub SWR - czyli sam subwoofer. Ustaw opcję SWR i przestaw wszystkie kolumny na small lub odetnij kolumny np na 80 Hz, to powinno spowodować że sub zagra lepiej.

Do góry