Subwoofer do wharfedale vardus 250!!

bieniu21

New member
Witam, jestem posiadaczem zestawu denon 1311 + kolumny 5.0 VARDUS 250.
Jak na moje potrzeby zestaw ten mi wystarcza, jednak przy odsluchu muzyki brakuje mi troszkę basu.
W związku z tym zdecydowałem się na zakup subwoofera.
Proszę o opinie czy zakup ten doda basowego brzmienia w moim zestawie oraz o propozycje co do konkretnych subwooferow ( nie wiem jaki wybrać).
Dodam iż całość stoi w pokoju o pow. 18 m2.

schwarz

New member
Min Jamo sub 250 a najlepiej sub 300. Ale to już prawie 1000 zł więc nie wiem czy tyle chcesz wydać.

bieniu21

New member
Dzieki za odpowiedź, zdaje sobie sprawę że jamo będzie fajnie grał ale moj budżet to max. 750 zł.
A subwoofer oryginalny do zestawu vardus, czyli wharfedale vardus 10" ?? Mieści sie w moim budżecie ale nie wiem co on jest warty??
Proszę również o opinie na temat subwoofera wharfedale diamond 10 SX.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

schwarz

New member
Ja jestem BARDZO zadowolony z sub 300. Zresztą nie tylko ja, poczytaj i zobaczysz że inni też chwalą sobie 300. W budżecie do 1000 zł jest chyba bezkonkurencyjny. Za 700 zł kupisz spokojnie 250. Na 18m2 powinna dać radę. Weź pod uwagę też fakt, że większość subów za takie pieniądze nie daje sobie rady w muzyce. A własnie produkt Jamo tj 300 jest bardzo uniwersalny bo tupnie jak trzeba w kinie i w muzyce też świetnie gra. Oczywiście jak ją odpowiednio ustawimy w pomieszczeniu. Bo jak wstawimy w róg pokoju to nic z tego nie będzie. Tych o których piszesz nie słyszałem. Powodzenia

schwarz

New member
Jak może być za duży? Możesz regulować przecież głośność za to większy sub przeniesie inne pasmo niż mniejszy... Ja mam 300 na 16m2 i nie kupiłbym mniejszego bo mniejszy się wysra przy 28Hz a 300 schodzi tam bez żadnych problemów. Moc to nie wszystko.

pkomp

New member
Pierek nie każdy mieszka w kartonie :)

12 cali 250 wat na 12 metrach spisuje się należycie - i to w bloku żeby sąsiedzi nie mieli spokoju (i nikt się nie skarży)
Lepiej mieć większy z większą membrana jak za mały który nie zapewni basu o odpowiedniej jakości

babylock

New member
Pierek nie każdy mieszka w kartonie :)

12 cali 250 wat na 12 metrach spisuje się należycie - i to w bloku żeby sąsiedzi nie mieli spokoju (i nikt się nie skarży)
Lepiej mieć większy z większą membrana jak za mały który nie zapewni basu o odpowiedniej jakości

Może ktoś mi pomoże z doborem suba, czy przy cichym słuchaniu np Jamo 300 lub 250 da się go tak ustawić aby nie przeszkadzał sąsiadom. Czy lepiej wybrać JBL e150P czy Jamo 250-300.

pkomp

New member
Jasne - poprostu go ciszej ustawisz - ale to bas - nie ma szans by nie przeszedł przez ściany :) - jak sąsiedzi zaczną się skarżyć to ściszysz a tak to nawet nie zawracaj sobie głowy - cisza nocna od 6 do 22......znacznie większym problemem są wyjące dzieci, szuranie po podłodze czy szczekający pies niz ładnie grający bas...nie wspomnę o pajacach mających olbrzymia rozkosz z wiercenia godzinami w ścianach za dużym wiertłem(do betonu trzeba z głową a nie jak cham z młotem)

schwarz

New member
Bas jest przyjemny w pokoju w którym go słuchasz. U mnie muzyka gra cicho w pokoju i jest przyjemnie ala w całym domu jest tylko bum bum:-D Także z basem nie ma łatwego życia.

babylock

New member
Bas jest przyjemny w pokoju w którym go słuchasz. U mnie muzyka gra cicho w pokoju i jest przyjemnie ala w całym domu jest tylko bum bum:-D Także z basem nie ma łatwego życia.

A może coś na temat konkurencji JBL e150P, czy w stosunku do Jamo 250 lub Jamo 300 sub ten wypada słabiej.

robix1

New member
Witam
Podłączam się do tematu ponieważ mam ten sam dylemat z wyborem suba do tych glośników.
Co sądzicie o Wharfedale Vardus sub-8 do kompletu. Czy ktoś miał okazję go posłuchać?
Proszę o opinię.

Do góry