subwoofer do Dali Zensor 7

boniek999

New member
Witam serdecznie,

Jakiś czas temu nabyłem zestaw ampli Marantz 5008 oraz głośniki Dali Zensor 7 i resztę do kompletu 5.0. Nadszedł czas aby z 5.0 zrobić 5.1. Pokój w którym znajduje się zestaw ma ponad 20m2 i pewnie nie miałbym problemów z wyborem i nabyłbym subwoofer REL T5 gdyby nie problem z ustawieniem.

https://www.dropbox.com/s/zgu7ju32hs1z3m7/TV.jpg?dl=0

Głośniki stoją na szafce. Jak widać innego wyjścia nie ma. Problemu z brzmieniem brak (szafka niska, długa i ciężka, można na niej nawet skakać), zestawiałem głośniki na podłogę i ja zupełnie nie słyszałem różnicy w dźwięku. Mam jednak obawę przed postawieniem na szafce suba, pewnie na dodatkowej płycie granitowej. Zastanawiam się więc pomiędzy REL T5 a Canton your_sub
ponieważ jest to sub bezprzewodowy (mógłbym wtedy postawić suba przy kanapie bez ciągnięcia kabla przez pokój). Teraz pytanie, co myślicie o postawieniu RELa T5 na szafce i płycie granitowej? czy ktoś słyszał coś na temat Cantona bezprzewodowego?

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Piekny nowoczesny styl, choć surowy ostatnio modny beton do mieszkania mnie nie przekonuje, ale wracając do tematu:

1) fatalnie, że w tak fajnym pomieszczeniu nie zaplanowałes miejsca na kolumny,
2) po tak sporych, płaskich i łatwo odbijających powierzchniach prawie na pewno masz problemy z akustyką. Pomyśl o "zmiękczaczach" czyli jakiś dywan, chodnik, coś z przodu i najlepiej z tyłu, ale domyślam się, że za nic nie będziesz chciał tracić tego efektu betonu
3) Kolumn podłogowych nie stawia się na szafce, jak wskazuje nazwa. zwykłe drewniane połki w takiej zabudowie raczej łatwo będą przenosić drgania. Skoro jednak trzeba iść na kompromis to koniecznie zamów tez granity po fronty, a fronty koniecznie postaw na nich na kolcach - nie na gumowych nóżkach z zestawu. Ja np. mam granity pod każdą z kolumn, białe - pasowały by Ci do wystroju, zamawiane w punkcie parapetów.
4) granit pod sub to tez bardzo dobre rozwiązanie, tym bardziej ze efekty z postawienia suba bezpośrednio na takiej szafce mogą być - delikatnie mówiąc - zaskakujące (na minus).

Projektanci celowo proponują takie a nie inne ustawienie i tak, a nie inaczej zestrajają wszystkie elementy. Wyłamując się z tych zasad zmieniasz nie tylko ich koncepcję, ale wysokość głośnikow, a co za tym idzie - również brzmienie.

Sub z zestawu - Zensor E12F to też bardzo dobry wybór

Ostatnia edycja:

lobos

New member
Bez reklam
Pomimo tego, że faktycznie jest surowo to mnie takie wnętrza bardzo się podobają :-D
Nie chce źle oceniać, ale dla mnie wręcz śmieszne wyglądają fronty na tej szafce ;-)
Widać, że pomieszczenie nie było planowane pod KD ;-)
Dobrze, że chociaż kable od TV schowane.
Ja bym mimo wszystko "wyciął" te dwa elementy szafki pod kolumnami tak, żeby mogły stać swobodnie na podłodze a suba na pewno nie na szafce. Skoro od frontu miejsca brak to może gdzieś z boku?
Nie widzę całego pomieszczenia, ale gdzieś z boku nawet pod kątem w stronę słuchacza bym suba wstawił.
Na 20m2 REL T5 będzie super z tego co o nim piszą.
Ogólnie Zensor 7 na taki metraż to już są BIG ;-)

boniek999

New member
Dzięki za odpowiedź. Bez tej szafki nie byłoby takiego efektu, bardzo lubię proste, surowe i puste pomieszczenia. Tak jak pisałem zestawiałem kolumny na podłogę i nie słyszałem różnicy, kolumny grają u mnie ponad rok i nie słyszałem większych problemów z dźwiękiem nie licząc braku niskich tonów. Za twoją radą nabędę chyba granity u kamieniarza i tu pytanie jak duże powinny być, to jest czy kamień powinien wystawać poza głośnik czy wystarczy, że głośnik się na nim zmieści.

Słyszeliście może coś na temat tego bezprzewodowego Suba Canton your_sub, albo innego bezprzewodowego?

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Granit zawsze podklejam filcem - nie przenosi drgań, guma niekoniecznie.
Czy masz resztę kolumn do kina, bo masz amplituner kinowy? Jak duże jest pomieszczenie?

boniek999

New member
mam zestaw 5.0. Pewnie wykorzystam radę z granitem i filce. Pytanie jeszcze czy ktoś ma jakieś doświadczenie z subwooferami bezprzewodowymi?

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Pewnie projektant wnętrz... mają bardzo ładne wizualnie pomysły, czasem zdarzy im się też coś użytecznego i praktycznego (bo bardzo często o tym zapominają - np. kanapa bokiem do telewizora :) ), ale - jak powszechnie wiadomo - nie znają takich słów jak: audio, kolumna głośnikowa, dźwięk, akustyka, itd. :)
Na studiach ich tego nie uczą, żaden podręcznik o tym nie wspomina, nie ma na ten temat ani jednego wykładu... Chociaż minimalne podstawy, ale nie...

Ostatnia edycja:

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Niestety potwierdzam, żenada na całej lini. Wszystkie projekty, które widziałem od, a nie przepraszam jeden widziałem robiony przez projektanta dla siebie samego i wyszło ok :)

Do góry