Subwoofer - cud nad Wronkami;p

sissu20

New member
Witam. Jakiś czas kompletuję sobie amatorskie kino domowe. Podstawą do wszystkiego jest wzmacniacz Yamaha RX-V630RDS. Zestaw kolumien dorwałem ostatnio za śmieszne pieniądze, a są nimi Voice Kraft 5.1 7830F. Mam cholernie duży kłopot z uruchomieniem suba. Logiczne dla mnie jest, że wzmacniacz posiada wyjście optyczne, a sub analogowe dlatego zaopatrzyłem się w konwerter DAC jeden z tańszych na pewnym serwisie aukcyjnym;p Niestety nic nie działa... Całość zawiozłem do elektronika i rzecz ma się następująco;
- sub działa (podłączył pod niego dvd i puścił muzykę; bas głośny aż miło)
- konwerter działa

Podłączam wszystko jakkolwiek się da i nic, aż tu nagle stwierdziłem, że z głupoty podepnę się bezpośrednio coaxialem do suba i? Działa... chociaż po rozkręceniu na maxa jest zdecydowanie słabiej niż u fachowca, jednak jakim cudem to zadziałało i jak to podłączyć prawidłowo?

Pozdrawiam, i proszę o odpowiedź :)

Ps. Sub mojego ojca z wejściem optycznym również działa bez problemu.

Ostatnia edycja:
Optyczne wejście czy coaxial?
Szczerze mówiąc optyczne wejścia to tylko w subach typu soundbar widziałem. W subach aktywnych jest wej lfe (coaxial) i w avr czy wzm jest dedykowane pod sub takie wyjście.
Jeśli wzmacniacz posiada wyjście "pre out" a nie ma na sub to pod to możesz suba dać po coaxialu

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

sissu20

New member
Jeszcze raczkuje z całym nazewnictwem także teraz się poprawię. Wzmacniacz posiada wyjście "pre out" coaxial natomiast mój sub posiada jedynie analogowe wejście i podłączając się przewodem coaxial całość działa choć kiepsko, a gdy puszczam sygnał przez konwerter tak by w suba wejść przewodami analogowymi to już nie działa.

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Subwoofer podlaczasz czinczem. W wzmaku pod wyjscie (takie na czarno) opisane subwoofer output.

A w subie pod wejscie LFE.

Zadnych przejsciowek konwerterow nie potrzebujesz.

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Chyba Kolego namieszałeś. ;) Dokładnie jest tak, jak napisał Kolega @lolo2. Dlaczego nie podłączysz woofera dedykowanym dla niego wyjściem z amplitunera, opisanym jako SUBWOOFER OUTPUT? Zalecane jest, aby ten subwoofer podłączać przewodem typy „Y”, jeśli jest on oryginalny, z fabrycznego kompletu. Gniazdo cyfrowe COAXIAL, o którym piszesz, jest tylko jedno i jest ono wejściem dla podłączenia CD. Więc nie wiem, jak chcesz przez nie podłączyć woofera? Owszem, oba gniazda konstrukcyjnie są takie same, lecz mają zupełnie inne zastosowania i przeznaczenia. Rzeczywiście jest to „cud”, że to w ogóle zagrało ;) No chyba, że faktycznie nie do końca jesteś w tym wszystkim zorientowany. ;-)

Ostatnia edycja:

sissu20

New member
I właśnie w tym rzecz, że pod wzmacniacz mam subwoofer output, natomiast w suba mam pod jedno z wejść analogowych gdyż nie posiada on LFE. Dlatego dziwi mnie, że to działa:)

sissu20

New member
Kurcze bo koleś mi tak nagmatwał, że już nic nie wiem:p Wg. niego to nie powinno działać bo wzmacniacz coaxialem oddaje sygnał cyfrowy, a sub jako że jest analogowy nie przyjmie tego sygnału i dlatego potrzebny jest konwerter:p Proszę o wyjaśnienie tego bym stał się mądrzejszy:) Jeśli użyję przewodu typu y to np bas powinien się poprawić? Teraz jak mam na pojedynke to sub dodatkowo lekko brzęczy. Dzięki za wszystkie odpowiedzi ;)

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Odnośnie przewodu „Y”, to może Koledzy się wypowiedzą, bo ja nie mam z tym styczności.
Co do przewodów. Do połączeń cyfrowych używa się przewodu coaxialnego (75 omów). Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by używać go do połączeń analogowych. Natomiast niewskazane jest stosowanie analogowego przewodu RCA, popularnie zwanego cinchem, (o budowie innej niż koaksjalna!) do połączenia cyfrowego ;)
Tutaj, mozna sobie poczytać. ;)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kabel_koncentryczny
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cinch

Ostatnia edycja:

sissu20

New member
Co nieco mi to wyjaśnia. Jednak mam jeszcze kilka pytań. Czy wejście analogowe w moim subie jest niższym standardem niż wyjście coaxial we wzmacniaczu? Jeśli tak to czy przewód "Y" działa na zasadzie konwertera, który przerabia sygnał cyfrowy na analogowy tak by sub go ogarnął? Jeśli tak [emoji14] to dlaczego sprawny konwerter DAC nie działa?

drosophilia

Active member
Bez reklam
wystarczy przewod RCA-RCA, ew. RCA- 2 RCA (RCA=chinch) i podlacz w Yamaszce pod sobfoower out, do suba VK do wejscia line in i gra gitara. Niepotrzebnie kupowales konwerter.

sissu20

New member
To już rozumiem :) jeszcze jakbym mógł prosić o odp na moje poprzednie pytania to byłoby git gdyż jestem za głupi i chciałbym się doinformować, a suche definicje o przewodach póki co niewiele jeszcze mi mówią :)

Ostatnia edycja:

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Przewód „Y” nie jest konwerterem. Wyjście dla woofera podaje sygnał analogowy. Natomiast wyjścia coaxial i optic, podają sygnał cyfrowy. Można tak powiedzieć, że sygnał cyfrowy jest „wyższym” standardem. Są dwa rodzaje DACów; jedne przyjmują sygnał analogowy i zamieniają go na cyfrowy, zaś drugie odwrotnie - cyfrowy, zamieniają na analogowy. Od strony technicznej, to może ktoś inny Koledze wytłumaczy. ;) Tak, jak napisał Kolega @drosophilia, zakup DACa był zbędny.

slawko_23

New member
Bez reklam
Należy rozwiać wątpliwości kolegi. Subwoofer łączymy do wyjścia subwoferowego w ampli. Nie do wejścia optycznego czy coaxialnefo bo to są wejścia cyfrowe 5.1 do ampli z tv cd DVD bs ps3 itp. Tylko i wyłącznie subwofer out do wejścia w subie. Jest kabel subwoferowego tzw Chińczycy coś musi być on lepiej wykonany tzn ekranowany może zwykły rca. Konwerter jest do czegoś innego.

sissu20

New member
No i teraz wszystko si:p Cały czas myślałem, że subwoofer pre out jest wyjściem, które przekazuje sygnał cyfrowy, a kolega firestorm napisał, że podaje on sygnał analogowy i to wiele tłumaczy. W takim razie od strony postępu co dało wprowadzenie wejścia LFE skoro przez RCA również działa?

RAF1977

Banned
Kurcze bo koleś mi tak nagmatwał, że już nic nie wiem:p Wg. niego to nie powinno działać bo wzmacniacz coaxialem oddaje sygnał cyfrowy, a sub jako że jest analogowy nie przyjmie tego sygnału i dlatego potrzebny jest konwerter:p Proszę o wyjaśnienie tego bym stał się mądrzejszy:) Jeśli użyję przewodu typu y to np bas powinien się poprawić? Teraz jak mam na pojedynke to sub dodatkowo lekko brzęczy. Dzięki za wszystkie odpowiedzi ;)

Generalnie, to dobrze Ci powiedział, jest tylko jedno "ale".
Wyjście z amplitunera na subwoofer, to nie jest coaxial.
To jest zwykłe wyjście analogowe.
Łączmy pojedynczym kablem rca lub kablem Y rca.
To tyle.

sissu20

New member
Czyli wyjście coaxial jest jakby do podłączenia mocniejszego sprzętu? A samo wejście LFE w subie czym różni się od RCA bo jak pisałem na początku podłączyłem też taki sub mojego ojca.

Ostatnia edycja:

sissu20

New member
Na zagranicznym forum wyczytałem, że wejście LFE to również RCA tylko, że ma mniejszy wpływ na dźwięk i jakościowo jest lepszy. Czy to prawda?

drosophilia

Active member
Bez reklam
LFE to gniazdo (wejsciowe, wyjsciowe) do ktorego, z ktorego przesylany jest sygnal niskiej czestotliwosci. Natomiast RCA (chincz) to przewod do przesylania sygnalu analogowego (np sygnalu niskiej czestotliwosci ) :)

sissu20

New member
A LFE z definicji ogarnia sygnał analogowy czy cyfrowy? Bo jeszcze jedna rzecz wprowadza mi mętlik. Przewodem cyfrowym coaxial podłączyłem z wyjścia pre out do wejścia analogowego mojego suba i działa. Dalej w ramach testu również coaxialem z pre out wpiąłem się w LFE w subie ojca i również działa. Tak więc LFE jest gniazdem, które ogarnia sygnał jedynie analogowy skoro na moim ampli o wyjściu analogowym on działa? [emoji14]

Do góry