Sub Jamo 200 vs 250 - różnice w odsłuchu

Arek

Member
Kompletuję zestaw 5.1.
Po przeczytaniu wiekszości postów na forum kupiłem pioneera DV400 do tego za chwilę będzie ampli onkyo 605 i kolumny jamo s606 w zestawie z subem. No właśnie z tym subem to jeszcze nie wiem do końca...

Zastanawiam się jaka jest różnica w brzmieniu jamo sub 200 a jego starszego brata jamo 250. Z opisu widać że różnią się nie tylko mocą i rozmiarami ale także technologią:

w 200 jest system bass-reflex a w 250 system SPC (Slotted Port Cabinet)

ktoś porównywał te suby na żywo ? Warto dopłacać do 250ki ? Niestety z odsłuchem w Gdańsku kiepsko (fronty ok, ale z subami ciężko)

dodam że sprzęt będzie grał w pokoju 25 m2 z częściowo otwartą kuchnią 10 m2

z góry dzięki za opinie

Rodrik_AR

New member
Nie tylko warto ale trzeba dopłacić do 250 gdyż sub 200 jest po prostu zbyt mały do s606.
Posiadam zestaw ampli. Onkyo 605 + Jamo s606 z subem 250 i gra to naprawdę super.
Przed zakupem miałem przez chwilę podobny dylemat gdyż sprzedawcy często (niestety) polecają do 606 sub 200. Moje wątpliwości rozwiał Blackninja u którego z resztę zakupiłem (polecam – fachowa porada i konkurencyjne ceny nawet z wysyłką) cały zestaw.
250 to optymalne rozwiązanie dla 606 a jak widzisz Kiki poleca nawet większy więc zdecydowanie odpuść tego 200.
Pozdrawiam.

ArtS007

New member
Bez reklam
200 będzie za słaba do Twojego pokoju.

Rodnik. Nie koloruj tekstu na biało. Pisz bezpośrednio w okienku odpowiedzi, gdyż inaczej Twoje wpisy są niewidoczne w jasnej wersji forum.

ArtS :)

imalas

Member
kiki napisał:
ja wybrałbym sub Jamo 7 - do Twoich warunków.

Brzęczący transformator !, Moc 675W to jakaś kpina :) (w/g mnie to 160-180W, grał normalnie na 85% ustawienia mocy, nawet melodyjnie .....! pewnie jeszcze gra ... , ale cieszę się , że nie u mnie!

redlum

New member
Bez reklam
Tez myślałem o kupnie sub-a do moich Jamo 606 5.0
Już prawie bylem zdecydowany na jamo E7 sub (głownie ze względu na promocyjna cenę 800zł - wcześniej była >2000zł). A teraz takie rzeczy mi piszesz. A może to tylko wada tego jednego egzemplarza? W moim mieście nie mam gdzie odsłuchać tego zestawu - wiec sie zdaje na rzetelność forumowiczów i sklepu wysyłkowego.

ArtS007

New member
Bez reklam
Za 800 zł, to się nie zastanawiaj. Każdy ma inne wymagania i niewykluczone, że akurat trafiłeś na opinię bardzo wymagającego słuchacza.

ArtS :)

imalas

Member
.... W moim mieście nie mam gdzie odsłuchać tego zestawu - wiec sie zdaje na rzetelność forumowiczów i sklepu wysyłkowego.[/quote]

Jako ,że jestem TUTEJSZY to informuję Sz. Pana, że ostatnio będąc na zakupach w Auchan Białystok widziałem to cudo w cenie ok.2300zł ;) (dobre co?) w sklepie AGD-Euro( po prawej stronie w tym samym budynku), który słynie z uprzejmości (serio!), a więc problemów z odsłuchem zero!

Szczerze polecam tańszy Magnat "Monitor Sub 300 A" za około 600zł(to chyba najlepszy stosunek ceny do jakości) W kinie jest b.dobry jak też z muzyczką nie ma większych problemów....zresztą opinie są podzielone z uwagi na upodobania i jakość słuchu (swój słuch zaliczyłbym jednak do przeciętnych, ale tzw "nosa" to mam, że hej!) Moja opinia jest zbieżna z opiniami na innych forach odnośnie tego modelu, szukanie nie boli :D , dowiesz się tam o wielu wadach i kilku zaletach tego "cudeńka":grin:

Do góry