stx fs 250 czy jbl e80?

Rafal7

Banned
Witam koledzy,zakupiłem ostatnia prenumeratę miesięcznika audio video i oględziny kolumn stx fs 250 bardzo namieszały mi w głowie ponieważ miałem zamiar kupna kolumn jbl e80 i teraz mam dylemat,może sami się wypowiecie na temat tych dwóch zestawów.

Rafal7

Banned
Jakość czego??Ja nie jestem audiofilem chodzi mi o to aby było duzo basu,w tym miesięczniku koleś napisałze te stx-y bija wszystkie głośniki do 4 tysięcy,myślę ze został za sponsorowany przez firmę stx i dlatego taka recenzje wystawił.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Jeżeli bas jest dla Ciebie priorytetem kup JBL E80 /E90 rzeczywiście na bas nie można narzekać zwłaszcza że w tym przypadku firma poszła na ilość a nie na jakość .Dużym plusem jest to że te kolumny są względnie tanie

Odnośnie testów- niestety czasopisma sprzedają się słabo więc aby w ogóle utrzymać jakąś gazetę na rynku potrzebni są reklamodawcy , więc tekst lub ewentualny test produktu musi być zgodny z ich oczekiwaniami

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
E80 to spokojne kolumny, nie graja jak reszta z tej serii. Bas to E90,ES90 i wyższe. Studio 190, Quadral Shogun X, Klipsch RF62/82 itd...

sebol81

Member
A nie miałeś czasem na myśli kolumn STX FX300?
FX300 to najlepsze kolumny STX'a i jeśli chodzi o cena/jakość to według mnie nie mają sobie równych.
Generalnie tych kolumn nigdzie nie posłuchasz, jedynie w Józefowie gdzie mieści się ich producent.
Mam te kolumny w jednym pokoju (w stereo) i Monitor Audio BX6 w drugim pokoju (kino domowe).
Powiem Ci, że MA już na starcie są daleko w tyle. Te FX'y mają kapitalny bas i wysokie tony.
Śmiem twierdzić, że przy dobrym amplitunerze w kinie domowym w przypadku co niektórych subwoofer mógłby okazać się niepotrzebny :)

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Świetny dowcip w kategorii "niskich lotów" do Monitor Audio to jeszcze dłuuuuuuga droga ,zresztą po przetwornikach i elementach zwrotnicy widać, cena to chyba z sufitu .Mogliby chociaż wstydu zaoszczędzić i nie pisać o cewkach CCAW i ferrytowych magnesach ,bo to dobre było w latach 80-tych

Rafal7

Banned
Witam koledzy,widzę ze temat się nieco rozwinął,tak naprawdę to ja jestem za Jbl-ami.ta recenzja która przeczytałem w czasopiśmie mało wiarygodna mi się wydala,lecz nie moglem jej jednak przekreślić wiec założyłem ten temat.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Te kolumny nie są tanie jeżeli dobrze pamiętam to coś w okolicy 2200zł ,i ciekawe ta firma twierdzi że to jest hi-end !! wiec do jakiej kategorii można zakwalifikować kolumny Audio Physic ,Avalon ,Magnepan ,ProAc ,Thiel ,Viena Acoustic ??

2200zł to już dość pokaźna suma więc jest już jakiś wybór ,nie wspominając już o używanych kolumnach .Pod koniec lat 90-tych był okres kiedy Radmor zaczął produkować kolumny, były to jedne z najlepszych konstrukcji w historii .Modele LS 20/30/40 kosztowały w granicach 2 -4 tyś zł ale ich cena nie wynikała z sufitu tylko zastosowanych głośników z najlepszych "stajni" - Davis ,Perless ,Dynaudio ,brzmienie było tak dobre, że te kolumny swobodnie rywalizowały bez żadnych kompleksów z zagranicznymi konstrukcjami.

Ostatnia edycja:

sebol81

Member
Świetny dowcip w kategorii "niskich lotów" do Monitor Audio to jeszcze dłuuuuuuga droga ,zresztą po przetwornikach i elementach zwrotnicy widać, cena to chyba z sufitu .Mogliby chociaż wstydu zaoszczędzić i nie pisać o cewkach CCAW i ferrytowych magnesach ,bo to dobre było w latach 80-tych

Proponuję najpierw posłuchać, a potem się wypowiadać bo teoretyków na tym forum to nie brakuje :)
Ich brzmienie o wiele bardziej mi się podoba w stosunku do tego co wydobywają z siebie MA.
A to tylko STX :D

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Jeżeli ktoś lubi dyskotekowe radosne brzmienie to być może będzie zadowolony z takiego wyboru - wszystko kwestia gustu .Osobiście nigdy w życiu bym nie dał 2200zł za takie kolumny ,wolałbym jakieś używane kupić za te pieniądze ,chociażby wspomniane Radmory LS 30...tylko że kupić te kolumny to nie taka prosta sprawa
JBL E80 (albo ES 80) widziałem na wyprzedaży w Medias Markt po 599zł sztuka ,ale jeżeli miałbym być do końca szczery to tez bym ich nie kupił
Za 2000zł można kupić coś takiego AVANCE V9 - NOWE Z EKSPOZYCJI -**AudioColor W-Wa** (2874867892) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Rafal7

Banned
Nie nie nie,te z linku to nie.A jamo 608,Boston Acoustics CS226/26/225,Dali concept 6,quadral quintas 6000,moze cos z kody no i jbl E 80

Ostatnia edycja:

sebol81

Member
kapusta7, przejedź się do pierwszego lepszego sklepu dla idiotów i posłuchaj kilku zestawów.
Praktycznie w każdym MM mają JBL'e.

Rafal7

Banned
Odsłuchiwanie w sklepie to nic mi nie da,jak ma je porównać do kolumn które teraz mam jeżeli tamte będą odsłuchiwane na innym sprzęcie i w zupełnie innym pomieszczeniu.

adamllca

New member
Bez reklam
kolego kapusta7 sadze ze troszke cie ponioslo bo na swoim przykladzie napisze ze mam MA rx8 dalem 4.2 PLN i to juz ladny czas temu i jesli chodzi o bas to mysle ze stx fs 250 i jbl e 80 a i nawet stx 300 to troszke :) im brakuje , nigdy nie sluchalem stx mowie tu o kulturze a nie typowej nawalnce , a nawet jesli to juz kolega blacjninja napisl flipsch rf 62 napewno kasuje stx

Do góry