Nie Lolek, nie zmieniłem zdania. Dla mnie prawdziwy (domowy) Atmos to ten z głośnikami w suficie, tak mi się przynajmniej wydaje, te nadstawki traktuje bardziej jako ciekawostkę i nie sądzę żeby to wniosło spektakularne efekty, ale tak, bardzo się cieszę że będzie możliwość przetestowania i takich rozwiązań. Jeżeli niewiele wniesie, nie będę rozczarowany, jeżeli różnica jednak będzie na plus, będę pozytywnie zaskoczony.
Żebyśmy się zrozumieli, to ja lata temu tutaj pisałem dokładnie to samo co Ty teraz, czyli ktoś zbiera miesiącami na wymarzony sprzęt, kupuje, a potem głosi bezkrytycznie wszystkim że jest najlepszy i bez wad. Taka mentalność.
Ja na nic nie zbieram, idę kupuje, nie podoba mi się sprzedaje, jest ok chwalę.
Nie szukam też wad na siłę, w jakim celu?
Szczególnie jeżeli coś jest w ogólnym rozrachunku faktycznie dobrym produktem, a jest takich faktycznie sporo.
Jak ktoś kupuje kable (np.) za 2tys. do stereo, bo słyszy delikatne różnice, a jest ślepy na korzyści w dodatkowych głośnikach, to cóż można dodać.
A wiesz co jest gorsze, to jak ktoś na siłe chcę wszystkich przekonać że coś jest złe, nie warte zainteresowania, czy zakupu, jeżeli sam coś kupił i wie że nie ma szans na zmianę. To jest dokładnie to samo, tyle że w odwrotną stronę.
Czyli np. Ty
jaki by ten Atmos nie był, to nie będziesz miał takiej instalacji ponieważ żona nie wyrazi chęci (jak sam pisałeś) i ja to rozumiem, ale to co piszesz działa na tej samej zasadzie.
Podejrzewam, że jak ktoś z nas napisze że jest ok, to zarzucisz mu to o czym napisałeś powyżej, a jak skrytykuje, to będziesz głosił: "a nie mówiłem?"
Nie wiem nic na temat Atmosa z praktyki, nigdy nie słyszałem. Przeczytałem kilkadziesiąt stron dyskusji na ten temat, jest tam sporo (raczej) obiektywnych opinii, ale nie biorę ich do serca za pewnik. Są osoby które nie podchodzą do tego emocjonalnie, ot zwyczajny test i tyle.
Ogólnie podchodzę sceptycznie do tematu i jak sam nie przetestuje, to się nie będę wypowiadał.
Jak chcę tylko, zwyczajnie po ludzku z ciekawości sobie posłuchać. Nic więcej.
Na temat stereo wiem już wszystko co chciałem wiedzieć, dla nie temat dawno jest wyczerpany i powoli staje się monotonny, szczególnie jak ktoś odpływa, a jak pamiętasz jako jeden z pierwszych tutaj rozpowszechniłem duety wzmak+ampli, dlatego bardziej mnie interesuje to co dzieje się w temacie dźwięku wielokanałowego, a "dziura" jest w KD i dobrze o tym wiesz, pytanie czy Atmos ją "zapcha". Jak nie, to płaczu nie będzie, obecnie i tak jest cudnie.